allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVervoermiddelenAutoControleer eventueel gesjoemel met tweedehands auto
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Controleer eventueel gesjoemel met tweedehands auto

zondag 4 november 2018 , door Hanjo

Een nieuwe website moet het controleren van de geschiedenis van je toekomstige tweedehands auto mogelijk gaan maken. De beta-versie van " HistoVec" is momenteel online.

Het vorige artikel in deze rubriek: Brandstof
Beoordeling:
Bezoeken: 150
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Alles wat je over jouw toekomstige tweedehands auto moet weten om oplichting te vermijden, is wat de website HistoVec, opgezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken, biedt. Dit nieuwe portaal is momenteel in zijn beta-versie beschikbaar, maar het kan al gebruikt worden door professionals en particulieren.

Bekijk de geschiedenis van de auto

Het principe is eenvoudig. Een eigenaar die zijn voertuig wil verkopen, vult op het platform het kenteken en verdere gegevens in die op het kentekenbewijs van het voertuig zijn geregistreerd. De site doorzoekt het officiële registratiesysteem van voertuigen (de SIV) naar sleutelmomenten in het leven van het voertuig. Dit omvat: datum van ingebruikneming, eigendomsoverdracht, claims voor gecontroleerde herstelling of administratieve situatie (pandrecht, verzet, diefstal). De site geeft onmiddellijk een overzicht van de situatie van het voertuig. Ook de Crit’Air categorie wordt vermeld.

Komt de auto van een eerste eigenaar, dan mag je hopen op een groen beeld met "Rien à signaler".

Screenshot Histovec-Beta
Screenshot Histovec-Beta
(Klik om te bekijken)

De site specificeert de data van de eerste registratie en het huidige registratiedocument. Het geeft ook aan of de auto in pand is gegeven of als gestolen werd aangegeven, of dat er een procedure tegen de auto loopt. Dit kan de potentiële koper bijvoorbeeld in staat stellen te weten of de auto is onderworpen aan de procedure "véhicule endommagé", wat inhoudt dat de auto vanwege gevaar uit de handel wordt genomen. Eenmaal vastgesteld, kan de eigenaar het rapport rechtstreeks naar een potentiële koper sturen. Deze laatste kan het ook per e-mail opvragen bij de verkoper.

Toekomstige kopers zijn bang voor oplichterij

Tot de invoering van dit systeem werd in januari 2018 besloten in het kader van het grote verkeersveiligheidsplan van de regering, waarin ook de grenswaarde van 80 km/u werd vastgesteld. Ook zou dit systeem in de komende jaren moeten worden aangevuld met een nationaal bestand van verzekerde voertuigen.

Verschillende gevallen van frauduleuze verkopen van gecrashte voertuigen zijn de afgelopen maanden in het nieuws geweest. In 2016 bleek uit een onderzoek van het DGCCRF dat de helft van de geïnspecteerde bedrijven, die tweedehands auto’s verkopen, tijdens deze verkopen onjuistheden vertoonden. Het controleren van de gegevens van een voertuig helpt om kopers gerust te stellen.

Hulp om gebruikte auto’s sneller te verkopen

In Frankrijk duurt het gemiddeld 70 dagen om een auto te verkopen, vergeleken met ongeveer 20 dagen in de Verenigde Staten. Een voertuig dat een maand lang is opgeslagen, verliest 3% van zijn waarde. Het systeem van de overheid identificeert één belangrijk gegeven niet: het werkelijke aantal kilometers dat door het voertuig wordt afgelegd. Toch kan de overige informatie belangrijke informatie opleveren, zoals het type voertuiggebruik (landelijk, stedelijk), of de typologie van de eigenaars. Een auto van een rijschool, verkocht met zeer weinig kilometers, kan bijvoorbeeld de koper doen twijfelen aan de juistheid van deze informatie.

De definitieve versie van HistoVec zou begin volgend jaar klaar moeten zijn.

Op internet: Histovec


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 50

Dit artikel staat in rubriek:
 • Auto

  Door de grote afstanden is de auto voor vele Fransen geen luxe-artikel. Ze gaan er dan ook niet als zodanig mee om.

  Je vindt hier de belangrijkste zaken rond de auto: het invoeren uit Nederland, het kenteken, de keuring en de verzekering.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention