allesfrans.com
 
BeginpaginaJustitie, wetten en regelsRegelgevingDe regels rond een wegblokkade
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De regels rond een wegblokkade

maandag 19 november 2018 , door Hanjo

Op zaterdag 17 november 2018 blokkeerden boze Fransen een groot aantal wegen in Frankrijk als protest tegen de hoge brandstofprijzen. Welke risico’s liepen zij met hun acties?

Het vorige artikel in deze rubriek: De Franse nationaliteit verkrijgen
Beoordeling:
Bezoeken: 385
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een illegale daad als het blokkeren van de openbare weg stelt de organisatoren of deelnemers bloot aan strafvervolging en sancties.

Melding van de demonstratie

In principe zijn demonstraties in Frankrijk toegestaan als variant van de vrijheid van meningsuiting, maar ze moeten wel vooraf bij de prefectuur worden gemeld.

De organisatoren moeten het evenement melden bij het gemeentehuis van de gemeente of bij de gemeentehuizen van de verschillende gemeenten waar de demonstratie wordt gehouden, vereist een beschikking van 12 maart 2012. De uiterste datum voor de voltooiing van dit proces ligt tussen 3 en 15 dagen vóó de datum van het evenement. In Parijs gebeurt de melding bij de prefectuur van de politie.

Maar als de autoriteiten van mening zijn dat de voorgestelde demonstratie de openbare orde kan verstoren, kunnen zij besluiten deze te verbieden, afhankelijk van de orde.

Organisatoren die deze maatregel niet naleven of die geen aangifte hebben gedaan, lopen het risico op een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van € 7.500 (artikel 431-9 van de Code Pénale).

Het kentekenplaten verbergen

Om te voorkomen dat ze gespot worden door de wetshandhaving, overwogen sommige demonstranten om hun kentekenplaten te maskeren, wat verboden is. Een dergelijke handeling vormt een overtreding van de 4e klasse, met een maximum boete van € 750 (artikel R. 317-8 van de Code de la route).

De weg blokkeren

Het blokkeren van de openbare weg kan als een misdrijf worden beschouwd. Volgens artikel L. 412-1 van de Code de la route is een persoon die het verkeer belemmert of probeert te belemmeren op een weg die openstaat voor het openbaar verkeer, strafbaar met een gevangenisstraf van 2 jaar, een boete van € 4.500 en een schorsing van het rijbewijs, waarvan hij automatisch 6 punten verliest. Het is ook mogelijk het voertuig te immobiliseren en in beslag te nemen.

De rechtbank van Bobigny heeft Sofiane Zermani veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf en een boete van € 1.500 voor het belemmeren van het verkeer. Deze rapper, alias Fianso, had een videoclip opgenomen op de snelweg A3.

Een geel hesje op het dashboard leggen

Betogers en sympathisanten legden symbolisch een gilet jaune op het dashboard van hun auto. Wanneer dit object uw gezichtsveld vermindert, kan dat een boete van de 2de klasse opleveren met een maximum bedrag van € 150 (artikel R. 412-6 van de Code de la route).

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Droit du sol

  Het recht dat in Frankrijk geboren kinderen van buitenlandse ouders de mogelijkheid biedt de Franse nationaliteit te verkrijgen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention