allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Puy-de-Dome (63)Circuit de Charade
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Circuit de Charade

dinsdag 27 november 2018 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 4 september 2019

Het circuit van Charade, vlakbij Clermont-Ferrand in de Puy-de-Dôme, werd in 1958 ingehuldigd en kende een geschiedenis vol wendingen. Het was echter een belangrijke internationale wedstrijdlocatie, waar grote coureurs en zelfs Franse filmsterren verwelkomd werden.

Het vorige artikel in deze rubriek: 15 vestingen in Puy-de-Dôme
Beoordeling:
Bezoeken: 140
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het "Circuit de Charade" ontstond bij toeval op 27 juli 1958. In 1953 wilde de Automobielclub van de Auvergne de 50ste verjaardag van de Gordon Bennett herdenken. Het idee was toen om een circuit te creëren in de stad, aan de oostzijde van Clermont-Ferrand. De affiches, het loket, alles was klaar voor het evenement, dat op 10 juli 1955 zou plaatsvinden.

Tijdens de 24 uurs race van Le Mans in juni 1955 gebeurde er echter een dramatisch ongeval met 100 doden tot gevolg. Elke wedstrijd in een stad werd verboden. De Association Sportive de l’Automobile Club d’Auvergne vindt een alternatief: Gravenoire.

Het werk werd snel uitgevoerd en de eerste race vond plaats op 27 juli 1958. Het landschap en de bergachtige lay-out hebben onmiddellijk hun stempel gedrukt op het publiek en de coureurs. Sindsdien heeft de "Charadebaan" het beste van de 20e eeuwse autosport meegemaakt. De coureurs waren erg blij met het circuit, dat zeer technisch was. De beste won er! De legende van de Formule 1, Stirling Moss, gaat zelfs zo ver dat Charade het mooiste circuit ter wereld is.

Duizenden toeschouwers bij elke race

De grootsten komen vervolgens naar de Auvergne. Het circuit is gastheer van vier Formule 1 Grand Prix races in 1965, ’69, ’70 en ’72. Ook wordt het circuit gebruikt voor de opnames van de film "Grand prix" met Yves Montand en Françoise Hardy.

Charade kende in die tijd ook een bijzondere sfeer. Bij elke race waren enkele tienduizenden toeschouwers aanwezig. Bij de laatste Grand Prix van de motorfiets waren er 130.000 toeschouwers. Mensen zaten zelfs op hooibalen. Het was wel de meest verschrikkelijke race op het gebied van veiligheid.

Het veiligheidsaspect is wat de oorspronkelijke route van het circuit de das omdeed. Om aan de moderne verwachtingen te voldoen, werd het circuit in 1989 gehalveerd. Gerenoveerd naar hedendaagse maatstaven, omgevormd tot een permanent circuit, zet de nieuwe route de traditie van het bergcircuit van de Auvergne voort.

Een 100% elektrisch circuit?

Momenteel wordt onderzocht of het circuit volledig elektrisch kan worden gemaakt. Daarbij worden de voertuigen via inductie van elektriciteit voorzien. Het gehele circuit moet daarvoor van inductiekabels worden voorzien die uit zonnepanelen langs de baan worden gevoed. Zo kan het circuit in de toekomst "formule-e" races faciliteren.

Kaart

Meer info

 • Circuit de Charade
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Allier Toeristisch > Attracties

  Een 4 km lang geasfalteerd circuit in Puy-de-Dôme. Maar je kunt er ook offroad rijden.

Op internet: https://charade.fr/fr/accueil/


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Michelin

  Met meer dan 14.000 werknemers is Michelin veruit de grootste werkgever in Auvergne.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 119

Trefwoorden
📌Auvergne
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Departement Puy-de-Dome (63)

  Het departement was 1 van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Auvergne.

  Oorspronkelijk zou dit departement de naam Mont-d’Or (Goudberg) dragen, maar de afgevaardigde van Clermont-Ferrand, Gauthier de Biauzat, verhinderde dit omdat hij dacht dat deze naam de aandacht van de belastingdienst zou trekken.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention