allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenInternet en emailTest je internetverbinding met deze gratis app
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Test je internetverbinding met deze gratis app

dinsdag 27 november 2018 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 31 augustus 2019

Wie heeft er nog nooit geklaagd over webpagina’s die traag verschijnen? Tegen een bestand dat maar niet wil laden? Of tegen een video op YouTube die elke dertig seconden stilstaat?

Het vorige artikel in deze rubriek: Sociaal Internet abonnement
Beoordeling:
Bezoeken: 171
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Of het nu gaat om een smartphone buitenshuis of een computer of tablet in huis, de kwaliteit van de internetverbindingen is een probleem voor bijna iedere consument. En de verschillen van de ene operator naar de andere, van het ene departement naar de andere, soms zelfs van het ene woonblok naar het andere, zijn zeer reëel.

Een gratis en onafhankelijke verbindingstester

De Franse consumentenorganisatie 60 Millions de consommateurs biedt iedereen een nieuw hulpmiddel aan om de internetprestaties te testen en te vergelijken. DébiTest 60 evalueert zowel vaste internetverbindingen (die welke gebruik maken van een ADSL of glasvezelbox) als mobiele internetverbindingen (3G of 4G netwerken).

De tool is onafhankelijk van de operatoren en internetproviders en is beschikbaar:

 • in de vorm van een smartphone of tablet applicatie. Download het gratis op  als je een Android-toestel hebt of in de  als je een Apple-toestel hebt (iPhone, iPad);
 • rechtstreeks op de website als je een laptop of desktopcomputer gebruikt, ongeacht het systeem (Windows, Mac, Linux....).

Vergelijk jezelf met andere internetgebruikers

Het testen van jouw verbinding is des te nuttiger omdat de prestaties in de tijd fluctueren. De tool geeft een rapport over de prestaties van jouw verbinding op een bepaald tijdstip. Het houdt de geschiedenis van de metingen bij en vergelijkt ze met de resultaten van andere internetgebruikers.

In die zin is het een samenwerkingsinstrument: hoe meer je het gebruikt, hoe relevanter de vergelijkingsreferenties zullen zijn. In de loop van de maanden zal het de gebruikersgemeenschap in staat stellen om gebieden met een slechte ontvangst te identificeren, in het bijzonder voor mobiele netwerken. Het zal dus een aanvulling vormen op de tool van de Arcep, die beschikbaar is op Mon réseau mobile.

Volledige prestatiemeting

De testservice is gebaseerd op de 4G Mark tool, ontwikkeld door QoSi, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het meten van de kwaliteit van de dienstverlening en de gebruikerservaring van telecomnetwerken.

Het meet de zogenaamde "descendant"-snelheid, d.w.z. de snelheid waarmee de internetgebruiker de gegevens ontvangt. Maar ook de verzendsnelheid van de gegevens ("montant"). Het is deze laatste dat telt als je bijvoorbeeld een video op sociale netwerken plaatst. Bij de meeste internetabonnementen is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid.

Tests op YouTube en populaire sites

Hoewel dit merkbaar is bij het downloaden of verzenden van een bestand, garandeert het voordeel van een hogere doorvoer niet dat het internet dagelijks soepeler wordt gebruikt. DébiTest 60 metingen omvatten daarom tests van de verbinding met een reeks populaire sites en tests van het afspelen van een video op YouTube. Deze extra maatregelen brengen de gebruikerservaring dichterbij.

Indien correct gebruikt, kan deze informatie een wapen zijn om te onderhandelen met jouw telecomoperator in geval van prestatievermindering, of een beslissingsondersteuning om van toegangsprovider te veranderen.

Merk op dat het aanmaken van een gebruikersaccount op DébiTest 60 niet verplicht is om van de dienst gebruik te maken. Maar het geeft toegang tot extra functies: de garantie dat de meetgeschiedenis bewaard blijft en een vergelijking van de prestaties, operator per operator, rond jouw locatie. Het aanmaken van een account is gratis.

Wat is het doel van de autorisaties die door de DébiTest 60 applicatie worden aangevraagd? De DébiTest 60 applicatie vereist toegang tot bepaalde functies of gegevens op jouw telefoon.
 • Geografische positie: Hierdoor kun je jouw resultaten te vergelijken met die van andere gebruikers in hetzelfde geografische gebied.
 • SMS: Hiermee kun je SMS-berichten versturen om het resultaat te delen.
 • Foto’s/Multimedia-inhoud: Hiermee kun je een tijdelijk beeldbestand naar de opslagruimte schrijven om jouw resultaten te delen.
 • Telefoon: Hier vindt het informatie over jouw huidige mobiele netwerk en de status van lopende gesprekken die tot abnormale resultaten kunnen leiden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention