allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenMaterialenKranen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Kranen

zondag 6 januari 2019 , door Hanjo

Omdat kranen essentieel zijn in een sanitaire installatie, kies je voor kwaliteitsmodellen, bij voorkeur voorzien het NF sanitair keurmerk.

Het vorige artikel in deze rubriek: Je hebt, mortel, mortel en mortel...
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 498
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De standaard classificeert afsluiters volgens de E.A.U. criteria voor enkelvoudige afsluiters (robinets simples) of mengkranen (mélangeurs) en E.C.A.U. voor eenknops mengkranen (mitigeurs).
De "E" staat voor écoulement, de doorstroming: van E1, de laagste, tot E4, de hoogste. De "C" houdt rekening met de comfortparameters, "A" met de akoestiek, van de stilste (A1) tot de meest luidruchtige (A3). Het "U"-criterium is een indicatie van de weerstand van het apparaat, van U1, het minst, tot U3, het meest.

De armaturen zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen: aan de ene kant het sanitair voor de toevoer van warm en koud water naar de sanitaire voorzieningen. Het combineert esthetiek en functionaliteit.
Aan de andere kant zijn er de afsluiters (robinetterie bâtiment) waarvan de esthetiek er niet veel toe doet.

Dispositifs d’obturation - Afsluiters

Het "leertje" (clapet) is de oudste afsluiter. Het bestaat uit een rubberen ring (de feitelijke clapet) die de waterdoorlaat in het klephuis afsluit. Het leertje verslijt en de regelaar heeft de neiging om vast te lopen wanneer deze niet regelmatig wordt bediend. Dit systeem, de robinet à clapet, wordt nog steeds gebruikt voor low-end sanitair en in gebouwen.

Een roestvrijstalen metalen kogel met een gat in het midden (boisseau sphérique) blokkeert de stroming van het water. De bol- of kogelkraan, die in toenemende mate wordt gebruikt voor de inrichting van gebouwen, is zeer betrouwbaar, heeft weinig onderhoud nodig (geen vervanging van de pakking) en laat in de open stand een integrale waterdoorgang toe (geen druk- of debietverliezen).

Op de afbeelding zie je deze techniek toegepast op een "vanne" (zie verderop in dit artikel).

Keramische schijven (disques en céramique) worden gebruikt in high-end mengkranen. Het mechanisme bestaat uit twee keramische schijven die tegen elkaar wrijven en het mogelijk maken de stroomsnelheid en de mengverhouding aan te passen. Het keramische mechanisme is stil, slijtvast en schaalvast. Het maakt het ook mogelijk om de klep optimaal te openen in slechts 1/4 of 1/2 slag van de bedieningshendel.

Robinet simple - Enkelvoudige kraan

De robinet simple wordt niet vaak meer gebruikt in sanitaire toepassingen, omdat de kraan alleen de controle van warm of koud water mogelijk maakt. Ze wordt voornamelijk gebruikt voor de renovatie van oude gootstenen waar de koud- en warmwatervoorziening gescheiden zijn.

Maar bij een een handwasbak op een toilet wordt de kraan (robinet de lave-mains) nog steeds gebruikt voor het leveren van koud water, meestal met een leertje, maar in luxe uitvoering ook met keramische schijven (zoals op de afbeelding).

De robinet équerre (gehoekte kraan) is ontworpen om de stortbak van de wc te voeden. De robinet d’arrêt wc is verkrijgbaar met een stiftkop (tête potence) of in kwartslag (quart de tour), in chroom of messing afwerking. Sommige modellen laten een naadloze verbinding toe zonder solderen dankzij snelkoppelingen.

De kraan voor de (vaat)wasmachine (robinet pour machine à laver) is meestal een opbouwkraan (robinet en applique), maar er zijn ook modellen die in een leiding kunnen worden opgenomen. Ook dubbele kranen behoren tot de beschikbare modellen.

Tussen de watertoevoer en de flexibele slang naar de kraan van een wastafel kan deze stopkraan worden geïnstalleerd. Deze robinets d’arrêt pour lavabo maken een rechte verbinding (rechts op afbeelding) of een ingebouwde watertoevoer mogelijk. Ze zijn ook verkrijgbaar met snelkoppelingen. Afsluiters voor wastafels zijn aan te bevelen, omdat ze het mogelijk maken om werkzaamheden aan de armaturen uit te voeren zonder het gehele systeem te onderbreken. De sanitaire toestellen moeten verwijderbaar blijven: het is dus niet toegestaan om de toevoerleiding rechtstreeks aan te sluiten.

Buitenkranen bestaan in allerlei soorten en maten, in uiterst eenvoudige tot zeer luxe "antieke" modellen met allerlei versierselen. Ze worden vaak robinet de puisage genoemd.

Niet afgebeeld vallen in deze categorie ook de robinet de bidet en de robinet d’urinoir.

Mélangeur, mitigeur - Mengkraan

Mélangeurs en mitigeurs zijn beide mengkranen. Het verschil zit hem in het aantal knoppen. Een mélangeur heeft er twee en een mitigeur bedien je met één knop. Ze bestaan zowel in ééngats (monotrou) als tweegats (deux trous) uitvoering.

Mélangeurs

Tegenwoordig zijn de meeste mengkranen eengatskranen (monotrou). Dit betekent dat er slechts één gat in het werkblad of de wastafel nodig is om ze te installeren. Ook de leidingen voor koud en warm water gaan door datzelfde gat. Dit zijn in toenemende mate flexibele slangen (flexibles) die zijn uitgerust met een aansluitmoer (écrou de raccordement).

Kan de hals van de kraan bewogen worden, dan hebben we een robinet monotrou orientable (alleen koud water) of een mélangeur monotrou orientable (tweeknops).

Modernere tweeknops mengkranen worden meestal eenvoudigweg aangeduid met mélangeur, omdat zoals gezegd, één gat tegenwoordig de standaard is. Met een lage uitstroom gaat het meestal om een uitvoering voor de badkamer (robinet mélangeur de lavabo) en een hoge (zoals bij de monotrou) voor de keuken (robinet mélangeur de cuisine of robinet mélangeur d’évier).

Andere oude of decoratieve armaturen hebben twee of drie gaten in het sanitair nodig voor de installatie.

Een douche mengkraan (mélangeur douche) en een bad-douche mengkraan (mélangeur bain douche).

Er zijn twee breedtematen die gemeten wordt tussen de assen van de aansluitingen, vandaar ook de Franse benaming "entraxe": 110 mm en 150mm.

Veel kranen worden verkocht met excentrische aansluitstukken (raccords excentrés) en soms zelfs met dubbele aansluitingen, waardoor een afstand van 55 tot 155 mm kan worden gerealiseerd.

Mitigeurs

Bijna alle eenknops mengkranen (mitigeurs) zijn uitgerust met keramische schijven. Ze zijn eenvoudig te bedienen omdat het debiet en de temperatuur met één hendel worden ingesteld. De gewenste temperatuur wordt snel bereikt, wat energie bespaart.

En natuurlijk bestaan de meeste soorten die als mélangeur geleverd worden ook als mitigeur.

Vannes - Stop- en afsluitkranen

Een "vanne" is een afsluitklep. Tenzij een model een aftapkraan (robinet purgeur) heeft, maakt het niet uit in welke richting je de kraan aansluit.

Een vanne à sphère is een bolkraan die in een aanvoerleiding wordt opgenomen.
Ze zijn meestal gemaakt van messing (laiton), maar bestaan ook in RVS (inox).

Een model dat wordt aangeduid met "passage intégral" heeft geen debiet verlies, bij een "passage reduit" moet je daar wel rekening mee houden.

Een vanne à volant en een vanne à écrou (of vanne papillon) zijn twee andere modellen afsluitkranen. Deze modellen zijn doorgaans niet beschikbaar met (een aansluiting voor) een aftapkraan.

Voluit heet het laatste model een "[vanne d’arrêt, manette papillon, mâle/femelle|stopkraan, vlindervormige hendel, mannetje/vrouwtje"

De soldeerbare afsluitkraan (robinet è souder) bestaat ook in diverse modellen, al dan niet voorzien van een (aansluiting voor een) aftapkraan (robinet purgeur). Ze zijn gemaakt van koper (cuivre) en sluiten af door middel van een "leertje".

Het model met de

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Metalen houtverbindingen

  Enkele afbeeldingen van metalen verbindingsstukken, zoals hoekijzers, hoekankers, spijker- en koppelplaten.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 70

Trefwoorden
Afbeeldingen Werkzaamheden Woning
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Materialen

  Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden, en misschien weet je ook in het Nederlands niet exact het juiste woord of de juiste vakterm voor een specifiek onderdeel. In deze subrubriek tonen we je een aantal veelgebruikte onderdelen en geven we je de (gebruikelijke) Franse benaming.

  Voor diverse afbeeldingen maakten wij dankbaar gebruik van een catalogus van onze favoriete bouwmarkt: Gédimat.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention