allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingMediaRFI Savoirs - Wetenswaardigheden in eenvoudig Frans
 

RFI Savoirs - Wetenswaardigheden in eenvoudig Frans

dinsdag 8 januari 2019 , door Hanjo

Bij toeval vonden we deze site die interessant kan zijn voor iedereen die (onder andere) door middel van nieuws en wetenswaardigheden zijn of haar Frans wil verbeteren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Oude lokale Franse kranten online
Beoordeling:
Bezoeken: 184
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Sinds juni 2016 onderhoudt RFI een website om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen, per thema: Economie, Milieu, Franse taal, Geopolitiek, Geschiedenis, Gezondheid en Wetenschappen.

RFI Savoirs is een site bestemd voor het grote publiek en educatieve kringen, die hen voorziet van middelen en instrumenten om de wereld in het Frans te begrijpen.
De site is gestructureerd in drie hoofdrubrieken: "Je kennis begrijpen en verrijken", "Frans leren en onderwijzen" en "Deelnemen aan de gemeenschap". Het biedt een educatief documentair aanbod dat een aanvulling vormt op het nieuwsplatform rfi.fr.

Je kunt dooor de site navigeren in verschillende talen, thematisch (Economie, Milieu, Francofonie, Geopolitiek, Geschiedenis, Gezondheid, Wetenschappen, Maatschappij), op basis van doelstellingen (Frans leren en perfectioneren, Frans onderwijzen, de feiten van de dag begrijpen, naar het nieuws luisteren in eenvoudig Frans, quizzen) of op basis van het type inhoud (Bestanden, Collecties, Artikelen, Audio bestanden), maar het is ook mogelijk om één of meerdere trefwoorden in te voeren in het zoekformulier.

Leer en begrijp de wereld in het Frans

De uitgebreide keuze aan programma’s, artikelen en dossiers stelt buitenlandse en Franstalige internetgebruikers in staat om hun algemene cultuur te verdiepen in het Frans: de site publiceert een reeks belangrijke dossiers over zeer uiteenlopende thema’s zoals "de economische ontwikkeling van Afrika", "Jihadisme" of "Rusland en de wereld sinds 1991". De audio-inhoud kan worden gedownload in MP3-formaat.

In een meer pedagogisch register biedt het tweede deel van de site bijvoorbeeld de keuze om "de woorden van het nieuws" te horen en te leren (met de transcriptie), het mondeling begrip te verbeteren en de woordenschat in het Frans te verrijken door middel van oefeningen, quizzen en het luisteren naar de verschillende kranten "in gemakkelijk Frans". Leerkrachten vinden er pedagogische hulpmiddelen: dossiers, praktische en pedagogische bladen, ideeën voor het klaslokaal, tests, enz.

Zoals aangegeven op de site is de RFI Savoirs gemeenschap gebaseerd op het concept van een leergemeenschap. Na registratie profiteren internetgebruikers van een persoonlijke ruimte voor werk, opslag en uitwisseling. Een vraag- en antwoordforum laat je ook toe om hulp te vragen of antwoorden voor te stellen aan andere leden. Ten slotte opent een individuele of collectieve publicatieruimte een venster voor de bijdragers om hun werk en dat van hun klas te delen of om inhoud te publiceren in de vorm van audioblogs of posts.

Naast het Frans is de site ook beschikbaar in onder andere de Engelse en de Spaanse taal.

Op internet: RFI Savoirs


 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention