allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkNuttige informatieLenen om een huis te kopen - de regionale verschillen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Lenen om een huis te kopen - de regionale verschillen

zondag 3 februari 2019 , door Hanjo

De Franse banken hanteren niet in elke regio dezelfde tarieven. De te betalen rente kan daardoor per regio aanzienlijk verschillen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Je tweede huis winterklaar maken
Beoordeling:
Bezoeken: 558
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Van de ene Franse regio tot de andere zijn de renteverschillen voor een vastgoedlening verre van verwaarloosbaar. Dit kan je als koper duizenden euro’s schelen, afhankelijk van hun locatie en daardoor een argument zijn bij de keuze van jouw toekomstige Franse woning.

Over een periode van 10 jaar zal een koper in Nouvelle-Aquitaine bijvoorbeeld een gemiddeld krediet van 0,75% krijgen, vergeleken met een tarief van 1% in Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), volgens gegevens van makelaar Cafpi. Dat is een verschil van bijna 33%! In concrete termen bespaart een lener in Nouvelle-Aquitaine over een periode van 10 jaar dus bijna € 2.600 aan rente in vergelijking met zijn PACA tegenhanger bij een lening van € 200.000.

Deze verschillen in kredietrente zijn des te groter naarmate de looptijd van de lening langer is. Cafpi heeft bij een looptijd van 25 jaar een verschil van 0,5 punt vastgesteld tussen de tarieven die worden toegepast in PACA (1,8%) en in Occitanie (1,3%). Als we ons voorbeeld van 200.000 geleende euro’s nemen, komt dit neer op € 14.000 minder te betalen rente in Occitanie. Het equivalent van de prijs van 5 vierkante meter in Toulouse.

Laagste tarieven in Occitanie

Over het geheel genomen zijn de kopers in Occitanie het meest gelukkig met hun bankiers, met de laagste tarieven in Frankrijk voor leningen van meer dan 15, 20 en 25 jaar. De regio is "slechts" tweede (achter Nouvelle-Aquitaine) bij kredieten over 10 jaar. In de looptijden 15 en 20 jaar delen verschillende regio’s de tweede plaats: Hauts-de-France, Île-de-France, Normandie en Nouvelle-Aquitaine.

Omgekeerd krijgen kopers in PACA de mnst gunstige rentetarieven, ongeacht of ze voor 10, 15, 20 of 25 jaar kiezen. Corsica en Grand Est doen het niet beter over 10 of 20 jaar. En wat de 15-jarige leningen betreft, hebben de Franse overzeese departementen en Grand Est ook tarieven die even hoog zijn als die van PACA.

Vaak hogere tarieven in de Franse overzeese departementen en gebieden

Moet je verhuizen om een beter tarief te krijgen? Niets is minder zeker. De hoogte van de tarieven hangt niet echt af van het profiel van de klanten, die in een bepaalde regio riskanter zouden zijn, maar eerder van een ander commercieel beleid, afhankelijk van het geografische gebied. Dezelfde bank kan in Nice lagere tarieven hebben dan in Lille omdat ze op dit moment bijvoorbeeld meer klanten in Nice wil aantrekken.

In feite verandert de lijst van regio’s met de beste tarieven regelmatig. "Er is geen enkele regio die systematisch "de slechtste" is. Maar het is waar dat de tarieven die in de Franse overzeese departementen en gebieden worden toegepast, vaak aan de top van het gamma staan, ook al is de kloof met het grootstedelijk gebied aanzienlijk kleiner geworden omdat de makelaars machtiger zijn geworden.

Regio/looptijd: situatie op 25 juni 2018
Regio/looptijd: situatie op 25 juni 2018
bron: Jean Louis Dell’Oro - ©2019 LaVieImmo

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention