allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVoorzieningenHulp bij vervoer in 2019
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Hulp bij vervoer in 2019

vrijdag 15 februari 2019 , door Hanjo

Ongeacht het soort vervoermiddel (trein, auto, openbaar vervoer, enz.) en het gebruik ervan (woon-werkverkeer, reizen, zoeken naar werk, enz.), bestaan er in 2019 diverse financiële steunmaatregelen om je te verplaatsen tegen voordelige tarieven en onder de voorwaarden die bij je situatie passen. In dit artikel maken we je wegwijs.

Beoordeling:
Bezoeken: 91
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Let op!

Dit artikel geeft een opsomming van de diverse financiële steunmaatregelen waarvan je (afhankelijk van jouw situatie) mogelijk zou kunnen profiteren. Klik op een item voor meer details.
Enkele verwijzen door naar een artikel op AllesFrans.

 

Steun voor vervoerskosten voor jonge kinderen

Tegemoetkoming voor leerlingen die per privé-auto worden vervoerd

De tegemoetkoming in de kosten van het vervoer per privé-auto wordt toegekend aan ouders van leerlingen die verplicht zijn het vervoer van hun kinderen ouder dan 5 jaar te betalen in het geval dat er geen geschikt openbaar vervoer (bus of trein) is om naar school te komen. Er wordt slechts één subsidie per gezin toegekend, afhankelijk van de beschikbare middelen.

Deze forfaitaire bijstand, die met name wordt bepaald aan de hand van de afstand tussen huis en school, wordt over het algemeen aan het einde van het schooljaar door de deelnemende dienst betaald.

De procedure voor het aanvragen van deze subsidie moet samen met de school worden uitgevoerd. Deze is verantwoordelijk voor het doorsturen van het dossier naar het departement.

RATP-kortingen voor de allerkleinsten

Net als in de SNCF-treinen reizen kinderen onder de 4 jaar gratis op het hele openbaar vervoersnet van Île-de-France (bus, metro, RER, tram). De enige voorwaarde is dat ze niet op een eigen stoel zitten.

Kinderen van 4 tot en met 9 jaar (jonger dan 10 jaar) reizen voor de helft van de prijs op T+, Origine-Destination en Orlyval kaartjes. Ze kunnen ook profiteren van het kindertarief (50% korting) op het Paris Visite pakket.

Vanaf het begin van het schooljaar 2019 zal het openbaar vervoer gratis zijn voor Parijzenaars van 4 tot 11 jaar.

De Enfante+ kaart van de SNCF voor kinderen onder de 12 jaar

Kinderen jonger dan 4 jaar reizen gratis reizen op SNCF-lijnen (TGV InOui, TER, Intercité). De SNCF biedt ook haar Enfante+ kaart voor kinderen van 0 tot 11 jaar aan. Deze kan gebruikt worden tot de dag voordat ze 12 jaar worden. Deze persoonlijke kaart is beschikbaar tegen een prijs van € 75 per jaar en is één jaar geldig vanaf het begin van de geldigheidsdatum.

Met de Enfante+ kaart kan een kind jonger dan 12 jaar 50% korting krijgen op de prijs van een volwassen ticket.

Vervoerssubsidies voor grote gezinnen

De SNCF-kaart voor grote gezinnen

De Famille nombreuse kaart wordt door de SNCF aangeboden aan gezinnen bestaande uit ten minste drie minderjarige kinderen. Deze persoonlijke kaart is drie jaar geldig voor gezinnen met drie kinderen en zes jaar voor gezinnen met vijf of meer kinderen (van dezelfde vader en moeder). Het wordt toegekend tot de leeftijd van 18 jaar van het laatste kind. De korting wordt altijd berekend op het normale vrijetijdstarief of het normale tweede klas tarief.

Het is mogelijk om de "blauwe" Famille nombreuse kaart te verkrijgen voor kortingen in Île-de-France (RATP en SNCF) of een "rode" voor de hoofdlijnen van het nationale netwerk (alleen SNCF).
De kortingen die aan ouders en kinderen worden aangeboden voor treinreizen door heel Frankrijk variëren afhankelijk van het aantal minderjarige kinderen in het gezin:

 • drie kinderen onder de 18 jaar: 30% korting;
 • vier kinderen onder de 18 jaar: 40% korting;
 • vijf kinderen onder de 18 jaar: 50% korting;
 • zes of meer kinderen onder de 18 jaar: 75% korting.

Zodra een kind de leeftijd van 18 jaar bereikt, wordt het kortingspercentage van de kaart gewijzigd. Het is niet langer geldig. Het is dan noodzakelijk om een nieuw verzoek in te dienen.

De prijs van de kaart komt overeen met een verwerkingsvergoeding van € 19 per gezin. Het is noodzakelijk om één kaart per gezinslid aan te vragen, anders wordt de korting alleen toegepast op het ticket van de kaarthouder en niet op andere personen in het huishouden.

RATP-kortingen voor grote gezinnen

In Île-de-France biedt de Famille nombreuse kaart van SNCF ook grote gezinnen de mogelijkheid om tegen voordelige tarieven te reizen op het openbaar vervoersnetwerk van de RATP.

Waarschuwing: alleen met de "blauwe" Famille nombreuse (RATP en SNCF vervoer) kun jr gebruik maken van T+ en halve prijskaartjes op het RATP-netwerk. De "rode" grote familiekaart (met de expliciete vermelding "niet geldig op het openbaar vervoer in Ile-de-France") geeft geen recht op korting. Het is alleen geldig voor hoofdtreinen op het nationale netwerk (alleen SNCF).

De "blauwe" grote gezinskaart is drie jaar geldig voor een gezin van drie en zes jaar voor een gezin met minstens vijf kinderen. De kaart kost € 19 aan administratiekosten.

Vervoersubsidies voor kinderen van 18-25 jaar

SNCF-tegemoetkoming voor jongeren

SNCF heeft een uitgebreid aantal tariefaanbiedingen om jongeren te helpen goedkoper te reizen in haar treinen.

De Carte Jeune

De Carte Jeune (de vroegere Carte 12-25) is bedoeld voor jongeren van 12 tot 27 jaar. Met deze jaarlijkse persoonlijke kaart, beschikbaar voor ¤ 50 euro kun je profiteren van talrijke kortingen op InOui TGV-treinen (met uitzondering van OuiGo-treinen), TER en Intercités, maar ook op sommige TGV-treinen met bestemmingen in andere Europese landen.

De eigenaar geniet van een 30% korting gegarandeerd op alle InOui TGV’s en Intercités met verplichte reservering, maar ook van 25% tot 50% korting op TER’s en Intercités zonder reservering. Hij profiteert ook van last minute aanbiedingen voor zichzelf en een persoon naar zijn keuze.

Het TGV Max abonnement

Het TGV Max abonnement is bedoeld voor jongeren van 16 tot 27 jaar. Voor een maandelijks abonnement van € 79 kunnen ze onbeperkt in tweede klas reizen op TGV’s en Intercités. TER-treinen komen niet in aanmerking en de aanbieding is alleen geldig buiten de piekperiodes. Je moet jouw reservering bevestigen via een SMS-bericht dat vóór de reis wordt verstuurd, anders wordt deze om 17.00 uur de dag voor vertrek geannuleerd.

De verbintenis geldt voor minimaal drie maanden. Beëindiging (na minimaal 3 maanden kost € 15 en is gratis na één jaar.

Het forfait étudiant

Dit pakket is bedoeld voor studenten onder de 26 jaar. Deze "alles-in-een"-formule stelt hen in staat om hun manier van reizen te kiezen op basis van hun behoeften. Het combineert verschillende vervoerswijzen (TER trein, stadsvervoer, carpooling, langeafstandsbus, fiets.....) om zich dagelijks te verplaatsen (naar de universiteit, reizen voor ontspanning....) en in het weekend (naar huis gaan naar je ouders, met vrienden).

Het aanbod wordt op regionaal niveau aangeboden. Door de regio te kiezen die je interesseert, vind je informatie over de aangeboden mobiliteitspakketten. Afhankelijk van het pakket kan de besparing oplopen tot enkele tientallen euro’s.

De Abonnement Élèves, Étudiants, Apprentis kaart

Deze persoonlijke kaart is voorbehouden aan leerlingen en scholieren jonger dan 21 jaar, studenten jonger dan 26 jaar en leerlingen jonger dan 23 jaar die ten minste drie keer per week tussen hun woonplaats en hun plaats van studie reizen.

Dankzij deze formule genieten ze van een abonnement waarmee ze negen maandelijkse eenrichtingsreizen in tweede klas kunnen maken. Zij moeten alleen betalen voor de reservering van hun zitplaats (alleen voor treinen met verplichte reservering). Vanaf de tiende reis geldt een korting van 50% op het volledige vrijetijdstarief voor reizen met InOui TGV of Corail treinen.

TER-reizen kunnen met het abonnement onbeperkt worden gemaakt.

Tegemoetkoming voor jongeren in het openbaar vervoer

De Navigo Imagine R kaart

Schoolkinderen, middelbare scholieren en studenten onder de 26 jaar die in Île-de-France verblijven, kunnen profiteren van de Navigo Imagine R-kaart. Afhankelijk van hun situatie hebben ze het Imagine R schoolpakket of het Imagine R studentenpakket.

Met dit "all-zone"-pakket kunnen ze onbeperkt reizen op het hele regionale netwerk gedurende elke dag van de week.

Het Imagine R-pakket kost € 342, eventueel zonder toeslag te betalen in negen termijnen.

Het ticket Jeunes Week-end

Deze ticket is voorbehouden aan jongeren onder de 26 jaar. Dit dagelijkse arrangement maakt het mogelijk om onbeperkt te reizen in de gekozen gebieden, in Parijs en Île-de-France, voor één dag, één zaterdag, één zondag of één feestdag. Alle vervoerswijzen van de regio Parijs kunnen worden gebruikt met uitzondering van luchthavenverbindingen.

Vervoerssubsidies voor leerlingen in de regio’s

De meeste regio’s bieden financiële steun aan leerlingen van wie de woonplaats ver verwijderd is van hun opleidingsplaats. Het bedrag wordt berekend op basis van de afstand. De steun wordt meestal in één keer betaald voor het lopende schooljaar.

Ook bieden sommige regio’s financiële steun voor rijles aan jonge leerlingen die in de regio wonen. Om een aanvraag in te dienen, moet een dossier worden ingevuld.

Vervoerssubsidies voor werknemers

Vervoerssubsidies betaald door de werkgever

Sinds 2009 is elke werkgever verplicht bij te dragen in de kosten van het openbaar vervoer van zijn werknemers. Overeenkomstig artikel L3261-3 van de Code du travail dekt het 50% van de kosten van de abonnementsbiljetten die door de werknemers worden onderschreven voor hun reis tussen hun gewone verblijfplaats en hun werkplek met het openbaar vervoer (metro, trein, tram, bus). De regel geldt ook als er meerdere abonnementen nodig zijn om deze reis te voltooien (bijvoorbeeld trein + bus). Dit geldt ook voor de openbare fietsverhuur.

Vervoersbijstand aan personen (ATU)

Sinds 2016 biedt de regio Hauts-de-France een facultatieve toelage voor privévervoer (ATU) van € 20 per maand. Het wordt, onder bepaalde voorwaarden, betaald aan werknemers en leerlingen die minstens 20 kilometer woon-werkverkeer per auto of gemotoriseerde tweewielers maken (vóór 1 januari 2019 was de afstand vastgesteld op 30 kilometer). Deze hulp omvat ook carpooling voor woon-werkverkeer van 10 kilometer naar het werk.

Vervoersubsidies voor werklozen

Specifieke steun voor de regio Île-de-France

De chèque mobilité

Deze mobiliteitscheque is een maandelijkse steun voor vervoer die door de regio Île-de-France werd ontwikkeld om mensen die werk zoeken aan te moedigen om te reizen. De cheque, ter waarde van € 4 of € 8, werkt als een voucher.

Het pakket Navigo Gratuité

Het pakket is bedoeld voor ontvangers van het actieve solidariteitsinkomen (RSA) of aanvullende universele ziektekostenverzekering (CMU-C). Met dit maandpakket kunnen ze gratis reizen in de hele regio Île-de-France.

De Solidarité Transport korting

Werklozen in Île-de-France, die in het bezit zijn van de specifieke solidariteitsuitkering (ASS) maar geen aanvullende universele ziektekostenverzekering (CMU-C), hebben recht op het pakket "Solidarité Transport". Dankzij dit systeem krijgen ze 75% korting op de prijs van de wekelijkse of maandelijkse pakketten van Navigo en 50% korting op t+ tickets (geldig op de netwerken van de RATP en SNCF) en op RER kaartjes.

Regionale steun voor werklozen

Regio’s, departementen en lokale overheden ontwikkelen vervoerssubsidies voor werkzoekenden. Enkele voorbeelden.

In de Pays-de-la-Loire bijvoorbeeld maakt de Carte mobi het de werklozen in de regio gemakkelijker om te reizen. Deze persoonlijke gratis kaart, geldig voor één jaar, geeft recht op een korting van 75% op de TER (tweede klas) en regionale buskaartjes, zowel voor het zoeken van een baan als voor hun vrijetijdsactiviteiten.

De regio Nice Côte d’Azur biedt werkzoekenden de mogelijkheid om hun reiskosten te laten dekken. Werklozen en rechthebbenden van de RSA kunnen, op basis van een bewijs van hun situatie voor het openbaar vervoersnetwerk van Nice, kaartjes en maandelijkse abonnementen krijgen.

Mobiliteitsbijstand

Het vinden van een baan vereist soms lange reizen. Om deze reizen te vergemakkelijken, verleent Pôle emploi onder bepaalde voorwaarden een "mobiliteitshulp". Het is met name bedoeld om alle of een deel van de gemaakte vervoerskosten te dekken.

Transporthulpmiddelen voor gehandicapten

Steun voor gehandicapten in het openbaar vervoer

In Île-de-France

Alle gehandicapte Parijzenaars met een handicap die hulp krijgen kunnen onder bepaalde voorwaarden gratis gebruik maken van het openbaar vervoer op het RATP-netwerk in de vijf zones van de regio Parijs. De op 1 juni 2018 aangekondigde maatregel voor volwassenen wordt vanaf 1 september 2019 onder dezelfde voorwaarden (arbeidsongeschiktheid ten minste gelijk aan 80%) uitgebreid tot alle personen jonger dan 20 jaar (kinderen jonger dan 4 jaar, al dan niet geldig, allemaal met gratis toegang).

In de regio’s

Buiten de regio Île-de-France hebben verschillende netwerken van openbaar vervoer een dienst opgezet die is aangepast aan mensen met een handicap.

De SYTRAL heeft Optibus ontwikkeld, een vervoersdienst voor mensen met een visuele of motorische handicap. Het omvat de reizen van de inwoners uit de 59 gemeenten van de agglomeratie Lyon en een aantal omliggende gemeentes.

SNCF-steun voor gehandicapten

De SNCF biedt ondersteunende oplossingen en tariefaanbiedingen om het reizen van gehandicapten en personen met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken.

Ondersteuning voor mensen met een handicap

Op het gebied van bijstand en ondersteuning van mensen met een handicap en beperkte mobiliteit zijn er drie diensten bij de SNCF:

 • Accès Plus SNCF is een gratis service voor het onthaal en de begeleiding van de passagiers om in en uit de trein te stappen. Dit geldt onder andere voor personen die in het bezit zijn van een invaliditeitskaart of voor personen die met hun eigen rolstoel op het station aankomen. Het voorziet in het vervoer van één enkel stuk bagage, beperkt tot een maximum van 15 kilo. Reserveringen moeten ten minste 48 uur voor vertrek worden gemaakt.
 • Accès TER is een gratis hulp voor gehandicapten voor het regionale TER-netwerk en maakt deel uit van een samenwerking tussen de SNCF en de regio’s. De toegankelijkheidscriteria zijn dezelfde als voor Accès Plus SNCF.
 • Accès Plus Transilien is een gratis dienst op het hele Transilien netwerk in Île-de-France. De criteria zijn opnieuw identiek aan de andere twee diensten.

Gereduceerde prijzen

De SNCF biedt gereduceerde tarieven op het treinticket van de gehandicapte en die van zijn of haar begeleider. De kortingen waarop mensen met beperkte mobiliteit recht hebben, variëren naargelang van hun statuut (rolstoelgebruikers, blinden, oorlogspensioengerechtigden). Ter informatie: als een persoon die voor 100% gehandicapt is alleen reist, kan zijn blindengeleidehond hem gratis vergezellen.

Hulp bij schoolvervoer voor mensen met beperkte mobiliteit

Een gehandicapte student die vanwege zijn of haar handicap geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer wordt vergoed voor de kosten van het vervoer van zijn of haar huis naar de school die hij of zij bezoekt. De hulp wordt over het algemeen verleend op basis van één heen- en terugreis per schooldag. De vergoeding is volledig, zelfs voor taxivervoer.
Als een kind naar een gespecialiseerde school gaat, is de dagprijs inclusief de kosten van het schoolvervoer, dat in de dagprijs is inbegrepen. Ouders hoeven geen extra stappen te ondernemen.

Reisbijstand ter compensatie van de handicap

Reisbijstand ter compensatie van handicaps is een dienst van de Agefiph. Volgens deze organisatie is het doel ervan "het bevorderen van de toegang, het behouden van werk of zelfstandige arbeid voor een gehandicapte met mobiliteitsproblemen" (dit betreft alleen particuliere bedrijven).

De steun dekt de extra kosten in verband met de handicap, zoals aangepaste apparatuur die op een individueel voertuig wordt geïnstalleerd, de uitrusting van een derde partij die het voertuig begeleidt, taxi’s of aangepaste vervoerskosten.

De arbeidsongeschiktheidsvergoeding (PCH)

De prestation de compensation du handicap (PCH) is een financiële steun die door het departement wordt betaald en die niet alleen betrekking heeft op de het vervoer (het toepassingsgebied is ruimer). Doel: de kosten dekken die voortvloeien uit het verlies van autonomie van de begunstigden. Het maakt het met name mogelijk om de uitrusting van een voertuig te financieren. De PCH is voor mensen met een handicap die aan de criteria voldoet, niet een permanente handicap.

Assistentie bij aangepast vervoer van thuis naar het werk voor mensen met een handicap

Ter compensatie van de handicap van een persoon die werkzaam is in de privésector en die geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer of zijn persoonlijk voertuig, biedt de Agefiph reisbijstand tot een maximum van € 4.000. Deze steun kan tot dit plafond in één of meer gevallen worden gebruikt. Ze is bedoeld voor:

 • al dan niet bij Pôle emploi ingeschreven werkzoekenden die actief op zoek zijn naar werk;
 • stagiairs voor een beroepsopleiding;
 • studenten die een verplichte stage lopen als onderdeel van het curriculum van het hoger onderwijs;
 • werknemers van een in aanmerking komend bedrijf;
 • zelfstandigen in de publieke sector.

In dezelfde geest kunnen ambtenaren in aanmerking komen voor de bijstand van het Fonds voor de integratie van personen met een handicap in het ambtenarenapparaat.

De carte mobilité inclusion (CMI)

 • Nieuwe kaart voor gehandicapten
  Een artikel in onze rubriek > Diensten > Overige diensten

  Sinds 1 januari 2017 vervangt de "carte mobilité inclusion" drie andere bewijzen voor gehandicapten.

Vervoersubsidies voor ouderen

Bijstand aan senioren in het openbaar vervoer

De "Pass Paris Senior" voor Parijzenaars

Sinds 1 juni 2018 heeft de RATP volledig gratis reizen ingevoerd voor mensen ouder dan 65 jaar die minstens drie jaar in Parijs wonen. De kaart is gratis en biedt toegang tot alle vervoer in de hoofdstad, maar ook in de regio Île-de-France.

Lokale steun voor het openbaar vervoer

Ouderen die in een gemeente wonen die openbaar vervoer aanbiedt, kunnen profiteren van voorkeurstarieven via een "seniorenkaart". Aarzel niet om dit te vragen aan de betrokken transportbedrijven of aan de verkooppunten.

De aanbiedingen en diensten van SNCF voor personen boven de 60 jaar

De SNCF biedt een hele reeks voordelige tarieven voor senioren ouder dan 60 jaar, afhankelijk van het gebruikte type trein:

Carte Senior+

Voor € 60 euro per jaar kan de houder tot 50% korting krijgen op reizen met TGV, TER en Intercités. Voor een aanvraag of verlenging gaat u naar het internet, het station of de SNCF-winkel.

Découverte Senior

Voor senioren van 60 jaar en ouder die weinig met de trein reizen, geeft deze aanbieding hen 25% korting op TER-reizen. Het is te vinden aan de loketten van de stations, regionale geldautomaten of bij een TER-depot.

Senior tarief op Thalys

Mensen ouder dan 60 jaar genieten van speciale prijzen bij de aankoop van hun treinkaartje van Parijs naar Brussel, Amsterdam of Keulen. Bij het online boeken is het belangrijk om aan te geven dat je van dit tarief wilt profiteren.

Hulp bij de mobiliteit van ouderen

De vervoerstoelage voor ouderen is een toelage die voorbehouden is aan personen ouder dan 65 jaar. Ze wordt toegekend door het departement en kan het verschillende vormen aannemen (gratis tickets, kortingskaarten, speciaal vervoersnetwerk). Voor meer informatie kun je contact opnemen met de seniorendienst van het lokale welzijnscentrum (CCAS).

Rijbewijshulp

Assistentie bij het rijbewijs van Pôle Emploi

Het vinden een baan zonder rijbewijs is vaak ingewikkeld, vooral op het platteland. Om dit obstakel uit de weg te ruimen, biedt Pôle Emploi steun aan voor de gedeeltelijke of volledige financiering van het B-rijbewijs. De steun van maximaal € 1.200 wordt rechtstreeks, in drie termijnen, uitbetaald aan de door de begunstigde gekozen en door Pôle Emploi gevalideerde rijschool. Het kan slechts eenmaal worden toegewezen.

Het "rijbewijs voor één euro".

Het rijbewijs "1 euro par jour" is voorbehouden aan jongeren van 15 tot 25 jaar (tot de dag voor hun 26ste verjaardag). Dit systeem is opgezet door de staat, in samenwerking met kredietinstellingen (banken, kredietinstellingen, enz.) en rijscholen. In werkelijkheid is het een renteloze lening. De totale kosten van de opleidingen veranderen niet, maar de financiële instelling schiet het geld voor en de overheid betaalt de rente. De maandelijkse betalingen mogen niet meer dan 30 euro bedragen (vandaar de naam).

Sociale rijscholen

Rijscholen die bekend staan als "associative" of "sociale" bieden opleidingen aan voor rijbewijzen van categorie B voor mensen in moeilijkheden (houders van een RSA, jongeren zonder kwalificaties, werkzoekenden, mensen met een handicap, enz.) Dit is een lokaal initiatief.

Omdat deze rijscholen door de gemeenschappen worden gefinancierd, zijn de aangeboden prijzen veel lager dan in de traditionele rijscholen. Zo biedt de sociale rijschool van Versailles, gefinancierd door het departement Yvelines, opleidingen aan vanaf € 250 voor houders van een RSA.

De nieuwe € 500 steun voor jongeren in leerlingwezen

Om jongeren in het leerlingwezen te helpen bij de financiering van hun rijbewijs heeft de staat besloten hen vanaf 1 januari 2019 een financiële steun van € 500 toe te kennen. In een decreet, dat in het Publicatieblad van 4 januari 2019 is bekendgemaakt, zijn de procedures voor de toekenning van deze steun vastgelegd.

Om er gebruik van te kunnen maken, moet je ten minste 18 jaar oud zijn, in het bezit zijn van een leercontract en betrokken zijn bij de voorbereiding van rijexamens van categorie B.
De uitkering wordt slechts één keer toegekend aan dezelfde leerling. Rijbewijshulp kan worden gecombineerd met alle andere hulp die de leerling ontvangt, met inbegrip van sociale uitkeringen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Jouw bijdrage...
Wie ben je?
Je bericht

In dit formulier mag je deze codes gebruiken: [->url] {{vetschrift}} {cursief} <quote> <code> en de HTML codes: <q> <del> <ins>. Om een paragraaf aan te maken voeg je gewoon lege regels toe.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention