allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingFranse publieke opinieBarometer van een in vieren gedeeld Frankrijk (1)
 

Barometer van een in vieren gedeeld Frankrijk (1)

dinsdag 19 februari 2019 , door Hanjo

Uit een studie van het Institut Montaigne en Elabe, de "Baromètre des Territoires", komen vier profielen van Fransen naar voren, afhankelijk van hun relatie tot mobiliteit en hun territorium. Het beschrijft de scheidslijnen tussen degenen die hun woonplaats hebben gekozen en degenen die eronder lijden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Barometer van een in vieren gedeeld Frankrijk (2)
Beoordeling:
Bezoeken: 21
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Deze territoriale barometer bevestigt een Franse paradox van privé-geluk en sociaal lijden. 73% van de Fransen zegt tevreden te zijn, zo blijkt uit een enquête die 19 februari 2019 door Elabe en het Institut Montaigne is gepubliceerd, wat hen er niet van weerhoudt om de samenleving als onrechtvaardig te beoordelen (78%) of pessimistisch te zijn over de toekomst van de Franse samenleving (70%).

Deze studie is gebaseerd op een steekproef van 10.010 personen van 18 jaar en ouder, die tussen 14 december 2018 en 8 januari 2019 via internet werden geïnterviewd.

De studie beschrijft een "Frankrijk in stukken", verdeeld in vier verschillende groepen, afhankelijk van hun gehechtheid aan hun grondgebied en hun relatie tot sociale mobiliteit.

De "bevrijde" Fransen (21%)

De "bevrijde" Fransman heeft weinig territoriale banden. Hij behoort tot de gelukkigste, zijn economische, sociale en culturele rijkdom is hoog en hij heeft in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op Emmanuel Macron gestemd. Hij beschouwt zijn leefomgeving als "zinvol" omdat hij heeft gekozen voor mobiliteit. Hij heeft de "economische en sociaal-culturele middelen om zich te bevrijden" van zijn grondgebied, aangezien hij gemiddeld € 2.148 per maand verdient, vergeleken met € 1.777 voor de gemiddelde Fransman. Hij onderscheidt zich van de leden van andere groepen door zijn gehechtheid aan de Europese Unie en het gevoel dat de globalisering gunstig is voor zijn regio. Deze groep "bevrijden" zijn voornamelijk stedelijk, ze zijn oververtegenwoordigd in Île-de-France, maar ook in Auvergne-Rhône-Alpes en in de regio Pays de la Loire.

De "gewortelde" Fransen (22%)

Ze hebben voor hun "roots"gekozen en dat resulteert in een sterke gehechtheid aan hun territorium (acht van de tien mensen). Het "plezier van het leven op het platteland" en de "stabiliteit" passen perfect bij hen en ze hebben geen zin om weg te gaan. 87% zegt gelukkig te zijn, ze waarderen hun buurt en hebben voor de overgrote meerderheid het gevoel dat ze voor hun leven hebben gekozen. De helft woont in een landelijke gemeente of een klein stedelijk gebied, vooral in Bretagne (32%) en Nouveau Aquitaine (26%). In tegenstelling tot de "bevrijde" Fransen hebben de "gewortelden" een gemiddelde levensstandaard die zeer dicht bij die van de Fransen ligt, ongeveer € 1.782 per maand. Huiseigenaren, kleine spaarders en gepensioneerden zijn oververtegenwoordigd. Een kwart van hen stemde in 2017 op François Fillon.

De "toegewezen" Fransen (25%)

De sociologie van de "toegewezenen" schetst een beeld van een Frankrijk dat in slechte staat verkeert en lijdt aan sociale ongelijkheden. Het typische profiel is een werknemer of gepensioneerden. Hij is veertig of vijftig jaar en verdient minder dan het gemiddelde inkomen (€ 1.544 per maand), heeft weinig diploma’s en woont in een plattelandsgemeenschap. 72% van hen heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De "toegewezene" voelt dat hij zijn leven niet heeft gekozen, dat hij vastzit vanwege zijn financiële situatie en dat zijn sociale leven bijna onbestaand is. Voor 97% van hen is de samenleving onrechtvaardig. Meer dan een derde stemde voor Marine Le Pen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, maar bijna de helft van hen zegt geen partij-voorkeur te hebben. In deze categorie zijn ook de meeste mensen te vinden die beweren "gele hesjes" te zijn.

De Fransen "op het scherp van de snede" (32%)

Het is de groep die sociologisch gezien het beeld van de socio-demografische structuur van Frankrijk in termen van leeftijd en sociaal-professionele categorie is. Hun mobiliteit wordt beïnvloed, vaak gekoppeld aan werk of opleiding. Hun inkomen ligt dicht bij dat van de "toegewezen", maar hun cultureel kapitaal is vergelijkbaar met dat van de "bevrijden". Slechts een minderheid is gehecht aan hun stad, dorp of regio, maar hun wens om te verhuizen wordt belemmerd door hun ingewikkelde financiële situatie. Zij zijn oververtegenwoordigd in Centre-Val de Loire en in Hauts-de-France. Politiek gezien zijn hun stemmen verdeeld over de vier belangrijkste kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2017, met Emmanuel Macron lichtelijk aan de leiding.

Dit onderzoek toont ook aan dat, ondanks het goede beeld dat de Fransen van hun grondgebied hebben, hun ankerpunt Frankrijk blijft. 73% is verbonden aan Frankrijk tegen 52% aan hun stad of dorp.

 

Het vervolg lees je in artikel:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention