allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landAlgemeenEffect zomer- en wintertijd in Frankrijk
 

Effect zomer- en wintertijd in Frankrijk

zondag 3 maart 2019 , door Hanjo

Op de lange termijn zullen de Europese landen naar verwachting de tijdsverandering laten varen. De vraag blijft wat de beste optie is. Het Franse volk werd erover geraadpleegd via een korte online enquête die op 3 maart eindigde.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een dag in Frankrijk
Beoordeling:
Bezoeken: 68
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een uur erbij, een uur eraf... Wat zijn de consequenties wanneer de klok niet langer tweemaal per jaar wordt verzet? In september 2018 stelde de Europese Commissie voor om in de lidstaten een einde te maken aan de zomer- en wintertijd. De richtlijn, waarover nog steeds wordt onderhandeld tussen het Europees Parlement en de Raad van de EU, voorziet in de afschaffing van het huidige systeem vanaf dit jaar. De ministers van Vervoer riepen echter op tot meer tijd en gaven er de voorkeur aan te wachten tot 2021.

Ondertussen lanceerde de Franse Assemblée nationale een online consultatie om de voorkeur van de Fransen te verkennen. Moet dezelfde tijd het hele jaar door worden aangehouden? En zo ja, moet dan de winter- of zomertijd worden aangehouden? Van de 670.000 reacties op de raadpleging die op donderdag 28 februari waren verzameld, was 55% voorstander van handhaving van de zomertijd (UTC+2) gedurende het hele jaar, terwijl op 18 februari de trend naar een kleine meerderheid voor de wintertijd was.

De stemming sluit op zondag 3 maart om 23.55 uur. Het resultaat, dat niet bindend is, zal worden toegezonden aan de Commissie Europese Zaken, die het zal doorgeven aan de Europese instellingen.

Op welk moment komt de zon op en gaat ze onder?

Het huidige systeem werd ingevoerd toen de Franse wettelijke tijd al 60 minuten voorliep op de door de meridiaan van Greenwich vastgestelde tijd. Gevolg is dat het Franse grondgebied in de zomer op UTC+2 en in de winter op UTC+1 ligt.

Wat betekent dit voor de steden Brest en Straatsburg (de meest westelijke en oostelijke kant van Frankrijk).

Als Frankrijk de wintertijd aanhoudt

De zomer zou helemaal overhoop gaan, zoals de situatie op 20 juni laat zien. De zon zou om 5:16 uur opkomen in Brest en om 4:26 uur in Straatsburg (in plaats van om 6:16 uur en om 5:26 uur in de zomer). Ze zou om 21:21 uur in Brest onder gaan en om 20:23 uur in Straatsburg (in plaats van 22:21 uur en 21:23 uur in de zomer).

Als Frankrijk de zomertijd aanhoudt

In dit geval is het de winter die verandert. Op 20 december verschijnt de zon om 10:06 uur in Brest en om 9:18 uur in Straatsburg (in plaats van 9:06 uur en 8:18 uur in de winter). De zon gaat in Brest onder om 18:24 uur (in plaats van 17:24 uur) en om 17:34 uur in Straatsburg (en niet om 16:34 uur).

"De dageraad zal alleen plaatsvinden tussen 9.00 uur en 10.00 uur, wettelijke tijd, ruim na de start van de activiteiten, met inbegrip van de schooltijden" staat een verslag van de Sénat uit de late jaren negentig.

 

Lees ook:
Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention