allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesOnroerend goed verkopenFiscus mag koopprijs van onroerend goed verhogen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Fiscus mag koopprijs van onroerend goed verhogen

dinsdag 26 maart 2019 , door Hanjo

De prijs die wordt betaald bij de verkoop of aankoop van een huis of appartement kan door de belastingdienst worden aangepast als zij van mening is dat het betaalde bedrag lager is dan de werkelijke waarde van het onroerend goed, volgens recente rechtspraak van het Franse Hof van Cassatie.

Het vorige artikel in deze rubriek: En dan is er de "plus-value"
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 201
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bij de verkoop van een appartement of huis is het noodzakelijk om de valeur vénale réelle van het onroerend goed te kennen. Deze wordt bepaald door rekening te houden met de waarde van soortgelijke eigendommen die te koop worden aangeboden. In geval van verkoop van het onroerend goed tegen een lagere prijs, heeft de belastingdienst het recht om een correctie te eisen, aangezien de overeengekomen prijs wordt gebruikt als basis voor de berekening van de belastingen.

Bij een verkoop betaalt de koper de notariskosten, d.w.z. hoofdzakelijk overdrachts- of registratierechten, terwijl de verkoper onderworpen kan zijn aan verschillende belastingen, zoals de belasting op eventuele vermogenswinst, de CSG op deze vermogenswinst of, indien van toepassing, verschillende cumulatieve belastingen op grond die bouwrijp is geworden.

De belastingdienst vergelijkt de verkoopprijs met die van vergelijkbare eigendommen

Vandaar het belang van een correcte taxatie van het eigendom, zoals blijkt uit een arrest van het Hof van Cassatie van 20 februari 2019. In het onderhavige geval was een particulier door de belastingdienst, één jaar na de aankoop van een appartement in kennis gesteld van een voorstel om de aangegeven waarde van het aangekochte onroerend goed te corrigeren, omdat deze onvoldoende werd geacht in verhouding tot de werkelijke marktwaarde van het onroerend goed. Door de overdracht van "intrinsiek vergelijkbare" eigendommen te vergelijken, concludeerde de belastingdienst dat de prijs die op de dag van de verkoop van het appartement kon worden verkregen, hoger was dan de prijs die tussen de verkoper en de koper was overeengekomen. Het appartement was gekocht op basis van € 3.735/m², terwijl de bemiddelingscommissie het op € 4.750/m² raamde door vergelijkbare panden in de wijk te vergelijken.

De betrokkene betwistte deze correctie omdat hij van mening was dat de belastingdienst onroerend goed dat niet vergelijkbaar was, had vergeleken. Het Hof van Cassatie heeft dit bezwaar afgewezen.

In een uitspraak van 27 juni 2018 heeft het hoogste Franse gerechtshof van de rechterlijke macht de verplichtingen van de belastingdienst met betrekking tot de vergelijking beperkt. De belastingadministratie kan over het algemeen gelijkaardige eigendommen vergelijken en niet langer identieke of "inherent gelijkaardige" eigendommen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention