allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenVerlichtingEcologische verlichtingsnormen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Ecologische verlichtingsnormen

dinsdag 9 april 2019 , door Hanjo

In de elektrotechnische sector zijn veel normen en voorschriften met betrekking tot ecologie ingevoerd. Deze normen worden steeds strenger en zijn soms een beetje vaag voor de gebruiker, omdat ze betrekking kunnen hebben op het energieverbruik, het ontwerp van lampen en armaturen, maar ook op de recycling van lampen.

Het vorige artikel in deze rubriek: ABC van de verlichting
Beoordeling:
Bezoeken: 95
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bescherming van het milieu

Het is aangetoond dat meer dan 80% van de ecologische impact van een armatuur betrekking heeft op het energieverbruik tijdens het gebruik. Verlichting neemt bijna 12% van het totale Franse elektriciteitsverbruik voor zijn rekening!

Met nieuwe wetgeving probeert de wetgever om jouw ecologische interactie bij het gebruik van elektriciteit beter te begrijpen. Vermijd:

 • energieverspilling;
 • licht overlast te creëren;
 • een negatief effect te hebben op het milieu.

De Association Française de l’Éclairage (AFE) heeft een naslaggids voor gebruikers samengesteld om hen te helpen bij het beantwoorden van veelgestelde vragen over elektriciteit, verlichting en ecologie.
Professionals op het gebied van verlichting moeten zich dus aan deze normen houden om hun klanten producten aan te bieden die aangepast zijn aan de regelgeving, maar ook aan de behoeften van hun eigen klanten.

Enkele normen in detail

De EuP-richtlijn
Deze richtlijn bevordert het verbod op het gebruik van energie-intensieve lampen in binnen- en/of straatverlichting. Meer in het bijzonder heeft de verordening betrekking op energie-intensieve producten en heeft zij tot doel geleidelijk lampen, armaturen of apparatuur die niet efficiënt genoeg zijn, uit de markt te nemen. In feite moedigt deze norm de gebruiker en de verlichtingsprofessionals aan om milieuvriendelijkere verlichtingsoplossingen toe te passen en milieuvriendelijkere technologieën te ontwikkelen, zoals LED-lampen.

De EPBD-richtlijn
Deze richtlijn betreft gebouwen met een bijna energieneutraal verbruik. Deze regelgeving is vooral gericht op nieuwe gebouwen, die in december 2020 bijna energieneutraal moeten zijn. Dit kan mede worden bereikt met energiezuinige verlichting.

De WEEE-richtlijn
WEEE staat voor Waste Electrical and Electronic Equipment. Het is een Europese wetgeving die betrekking heeft op afval van elektrische en elektronische apparatuur. Het vereist de inzameling van alle soorten lampen, armaturen en andere bijbehorende regelapparatuur, zoals bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen. Deze verordening moet vooral door de producenten en importeurs worden nageleefd. Het voorkomt dat elektronische producten in een stortplaats of verbrandingsoven terechtkomen. De producten worden gerecycled.

De EEL-richtlijn
EEL staat voor Energy Efficiency Label. Deze norm maakt energie-etikettering verplicht, waardoor het voor gebruikers gemakkelijker wordt om de meest energie-efficiënte producten te vinden. Hoe hoger de energieklasse, hoe hoger de kwaliteit. Dit voorkomt kosten voor producten van lagere of zelfs middelmatige kwaliteit.

Overlast en lichtvervuiling

In tegenstelling tot wat men denkt, verwijzen de twee termen niet noodzakelijkerwijs naar hetzelfde onderwerp, hoewel ze één belangrijk gemeenschappelijk punt hebben: aan te tonen dat verlichting aan een zeer specifieke behoefte moet voldoen. Als dit niet het geval is, is het niet nodig om te verlichten.

In Frankrijk gebruikt de wet de term nuisances lumineuses. De definitie van een verontreinigend product is niet echt van toepassing op licht.

Lichtvervuiling is niet alleen afhankelijk van de openbare verlichting. De Franse openbare verlichting wordt slechts voor 3% per jaar vernieuwd. Deze vloot is vrij oud aangezien sommige technologieën meer dan 25 jaar oud zijn.
Straatverlichting is goed voor 16% van het energieverbruik, 41% van het elektriciteitsverbruik en 17% van de uitgaven. In de gemeentelijke begroting gaat het om 400 miljoen euro aan jaarlijkse investeringen, 500 miljoen euro voor energie en 800 miljoen euro voor onderhoud. Gemiddeld is er een energieverlies van 30 tot 40% in de gemeenten. Het is voornamelijk te wijten aan slechte kwaliteit of overdadige verlichting. Het kan ook worden gekoppeld aan de veroudering van installaties voor openbare verlichting.

De komst van nieuwe technologieën en de invoering van nieuwe particuliere en openbare verlichtingsvoorschriften bieden gebruikers en verlichtingsprofessionals dus verantwoordelijke, economische, efficiënte en ecologische verlichtingsoplossingen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention