allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentOverige consumentendienstenSignalConso: wanpraktijken melden
 

SignalConso: wanpraktijken melden

dinsdag 26 maart 2019 , door Hanjo

De consument die een inbreuk in een winkel of bedrijf opmerkt, kan dit op dit nieuwe platform melden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Institut national de la consommation (INC)
Beoordeling:
Bezoeken: 24
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bij de presentatie van de evaluatie van 2018 heeft de DGCCRF een gloednieuw instrument onthuld: het platform "Signal Conso". Dit rapportage-instrument moet de DGCCRF in staat stellen zijn controles beter af te stemmen, maar moet ook dienen als waarschuwing voor de vakhandel. Voorlopig komen alleen de inwoners van Centre-Val-de-Loire en die van Auvergne-Rhône-Alpes in aanmerking voor deze dienst. Het systeem moet tegen 2020 in heel Frankrijk operationeel zijn.

Concreet betekent dit dat consumenten die een inbreuk in een winkel of bedrijf opmerken, dit op het platform kunnen melden. De te rapporteren feiten zijn veelzijdig. Het kan variëren van voedsel (verlopen vervaldatum, schimmels), hygiënepraktijken (vuile ruimtes), of betalingsproblemen (de handelaar weigert de creditcard terwijl een paneel in de winkel anders aangeeft).

Beter gerichte acties

Zodra het probleem is aangegeven, heeft de consument de mogelijkheid om extra bewijs (foto’s, ontvangstbewijs) toe te voegen alvorens het rapport te versturen. En wat gebeurt er dan? De DGCCRF neemt contact op met de handelaar en informeert hem over het probleem, zonder de identiteit van de consument bekend te maken. Hij wordt dan uitgenodigd om zich te conformeren. Handelaren kunnen er ook voor kiezen om zich aan te sluiten bij het systeem om automatisch waarschuwingen te ontvangen over hun vestiging.

Wanneer veel meldingen binnenkomen over eenzelfde winkel of handel en er niets verandert, kan de DGCCRF ingrijpen. Het platform is daarom een extra hulpmiddel voor meer gerichte controles.

Het platform "Signal Conso" wordt door de consumentenverenigingen met enkele voorbehouden ontvangen. Aan een kant is er een toenemende vraag van het publiek om betrokken te kunnen raken bij het opsporen van anomalieën, maar het instrument mag niet worden gebruikt om het gebrek aan controleurs te compenseren en mag uiteindelijk niet in de plaats komen van het werk van de DGCCRF.

Het principe van de controleur-betaler

In haar laatste verslag heeft de Franse Rekenkamer gewezen op de "zwakte" van de sanitaire controles in Frankrijk, met name als gevolg van een gebrek aan personeel: in het hele land zijn ongeveer 4.700 personen verantwoordelijk voor de voedselcontrole. De "Wijzen" hebben er daarom op aangedrongen dat de vakmensen veel meer bijdragen aan de financiering van de controles om de consumentenbescherming te versterken.

Naast de uitbreiding van "Signal Conso" naar heel Frankrijk, wachten de consumentenverenigingen met spanning op de implementatie van een ander platform: het platform dat alle "retraits-rappels" van producten samenbrengt (zoals bij het Lactalis-schandaal). Voorlopig moet je op zoek naar informatie op verschillende sites, die allemaal een andere presentatie hebben. De toekomstige site zal de waarschuwingen op een duidelijke en leesbare manier moeten weergeven, met vermelding van de mate van gevaar van de producten. Ook hier moet de Franse consument nog even wachten, want het zal niet voor 2020 online zijn.

Op internet: SignalConso


 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention