allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenHuisdierenHoe identificeer je je kat
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Hoe identificeer je je kat

maandag 1 april 2019 , door Hanjo

Het identificeren van honden en katten is in Frankrijk verplicht. De keuze tussen tatoeëren of een microchip wordt nog steeds overgelaten aan de eigenaar. Het zijn twee processen die niet dezelfde interventie en beveiliging met zich meebrengen. Hoe kies je de optimale identificatie voor jouw kat?

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoe identificeer je je hond
Beoordeling:
Bezoeken: 345
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Katten geboren na 1 januari 2012 moeten worden geïdentificeerd, zoals gespecificeerd in de wet van 17 mei 2011. Deze verplichting geldt al sinds 1999 voor honden.

Wat zijn de verschillende manieren om uw huisdier te identificeren?

Er zijn verschillende manieren om jouw huisdier te identificeren, of het nu een hond of een kat is:

 • Tatoeëren is een inscriptie bestaande uit cijfers en letters die wordt aangebracht door het inbrengen van inkt onder de huid, op het binnenoppervlak van het oor of de dij. De tatoeage wordt dan geregistreerd in het Fichier National Félin (FNF).
 • De halsband: Katten kunnen ook een halsband dragen met een medaillon waarin de naam van het dier en de contactgegevens van de eigenaar zijn aangebracht.
 • De microchip: Een chip met de grootte van een rijstkorrel wordt onder de huid geïmplanteerd en bevat alle informatie over het dier. De chip kan worden uitgelezen met behulp van een chiplezer.

In Frankrijk erkent de wetgeving de chip en de tatoeage. Dus een halsband is geen officiële identificatie. En reis je met de kat naar het buitenland, dan wordt alleen de chip geaccepteerd!

Waarom de kat identificeren?

Het identificeren van een kat met een microchip beschermt het dier en jezelf tegen verlies of diefstal. Van de meer dan 12 miljoen huiskatten in Frankrijk werd echter slechts 46% geïdentificeerd.

Een kat die vrijelijk rondloopt, kan door iedereen worden gevangen en meegenomen. Als hij geen tatoeage of microchip heeft, wordt hij beschouwd als een verdwaalde kat en kan hij naar het asiel worden gebracht, of riskeert hij euthanasie.

Dit geldt in het bijzonder voor katten die buiten leven, in woonwijken of op het platteland, en die regelmatig naar buiten gaan. Het is erg moeilijk om de beweging van een kat in de buitenlucht te beperken, en zelfs als ze niet worden benaderd door vreemden, zal een kat die bekend is met mensen niet bang zijn om het huis van jouw buren binnen te gaan om te vragen om voedsel. Dit is het grootste gevaar: zonder zich zelfs maar voor te stellen dat deze kat al een thuis heeft, kunnen deze mensen ervoor kiezen om het te identificeren, en dan wordt het officieel hun kat.

Het gevaar geldt (in mindere mate) ook voor binnenkatten, omdat ze kunnen ontsnappen, en in tegenstelling tot katten die vaak buitenshuis verblijven, kunnen ze gemakkelijker in paniek raken en verdwalen.

Is de kat geïdentificeerd, dan zal er contact met jou worden opgenomen, vooral als de kat door een dierenarts wordt opgehaald na een ongeluk, als het bij het asiel is, of een andere plaats waar het mogelijk is om een microchip of een tatoeage te lezen. Een persoon die jouw kat ophaalt, kan hem niet een tweede keer met een andere naam identificeren.

Het identificeren van uw kat verhoogt uw kansen om hem te vinden als hij zoek raakt.

Elektronische chip, halsband of tatoeage?

Als je twijfelt over het te gebruiken identificatieproces, kies dan de microchip. De grootte van een rijstkorrel wordt door de dierenarts onder de huid van de kat bij de nek geplaatst. Het gebeurt snel en bijna pijnloos (de tijd van een injectie). Dit proces is dus veel minder ingrijpend dan tatoeëren, terwijl het in dezelfde prijsklasse blijft (ongeveer € 70).

De informatie op de microchip kan worden uitgelezen met behulp van een speciaal hulpmiddel dat beschikbaar is bij dierenartsen, dierenasiels en politiebureaus.

Om een dier te tatoeëren is het noodzakelijk om een volledige narcose toe te passen, met de bijbehorende risico’s. Bovendien heeft het geen onbeperkte levensduur, in tegenstelling tot de elektronische chip, aangezien de cijfers in de loop der tijd steeds minder goed leesbaar worden. Een ander voordeel van de elektronische chip is dat deze niet kan worden vervalst en de opgeslagen gegevens wereldwijd beschikbaar zijn.

De halsband is een goede manier om door middel van een medaillon aan te geven dat de kat geïdentificeerd is, maar dit dient niet als officiële identificatie.

 

Lees ook:
Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention