allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingList en bedrogMisleidende "officiële" sites
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Misleidende "officiële" sites

dinsdag 9 april 2019 , door Hanjo

Diverse commerciële sites bieden je de mogelijkheid om tegen een vergoeding administratieve procedures uit te laten voeren. Hoewel dit soort diensten legaal zijn, moeten deze bedrijven aan een aantal regels voldoen. Daarnaast bieden officiële overheidswebsites vaak gratis dezelfde diensten aan.

Het vorige artikel in deze rubriek: Let op je auto met de € 50-truc
Beoordeling:
Bezoeken: 78
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Pas op voor valse administratieve sites!

"Sommige commerciële sites doen er alles aan om de consument te misleiden en de indruk van een officiële site te wekken", waarschuwt het Centre européen des consommateurs (CEC) France. Met blauw-wit-rode vlaggen en de afbeelding van Marianne doen ze er alles aan om jou te verwarren.

Om valkuilen te vermijden kun je het beste de URL van de site controleren. Deze wordt weergegeven in de adresbalk van jouw internetbrowser (soms pas als je de weergegeven naam aanraakt). De officiële sites van de Franse overheid eindigen op .gouv.fr of .fr maar nooit op .gouv.org of .gouv.com, waarschuwt de DGCCRF. Maar ook een site met extensie .fr hoeft niet noodzakelijkerwijs een officiële site te zijn en het bedrijf dat de site exploiteert hoeft evenmin in Frankrijk te zijn gevestigd.

Goede praktijken om oplichting te voorkomen

Raadpleeg de site service-public.fr om naar de juiste site te worden doorverwezen op basis van de vraag.
Reageer niet argeloos op de eerste resultaten van zoekmachines omdat deze niet altijd overeenkomen met officiële sites, maar vaak betaalde advertenties zijn.
Controleer of de URL van de site eindigt op .gouv.fr en wees voorzichtig met extensie .fr.
Controleer de identiteit van de site en de wettelijke vermeldingen alvorens enige betaling te verrichten.
Het hangslotje naast de URL geeft geen enkele garantie dat het om een veilige site gaat!
Waarschuw de DGCCRF in geval van oplichting.

Vervalste overheidssites

Ben je het slachtoffer geweest van een oplichterij?
Als je een betaling hebt gedaan, neem dan contact op met het Europees Consumentencentrum Frankrijk, vooral als de site zich in de Europese Unie bevindt. Aarzel ook niet om contact op te nemen met je bank om een chargeback procedure te starten (verzoek om terugbetaling van een online betaling op een buitenlandse site in geval van een geschil).

De chargeback procedure

[Lees meer...]

Deze terugboekingsprocedure is een bankrechtprocedure die betrekking heeft op een bestelling die online op een buitenlandse site word geplaatst en die een geschil over de levering met zich meebrengt. Het bestaat uit het annuleren van een transactie om een terugbetaling te verkrijgen.

Merk op dat de terugboekingsprocedure ook dekking biedt in de volgende gevallen:

 • kaartdiefstal;
 • hacken van een creditcard;
 • oplichting;
 • faillissement van de onderneming.

Hoe te gebruiken?

Om een terugboekingsprocedure bij jouw bank (of creditcardmaatschappij) aan te vragen, moet je een bancair contract hebben waarin dit type garantie is opgenomen en voor het product dat het geschil heeft veroorzaakt, met een creditcard hebben betaald. Sommige bancaire contracten voorzien automatisch in een terugboekingsdekking voor bepaalde soorten geschillen. Neem contact op met jouw bank voor meer informatie over de te nemen stappen.

Wat te doen als de procedure niet slaagt?

Als jouw terugboekingsverzoek niet leidt tot een terugbetaling, kun je contact opnemen met de moderator van jouw bank. Als het probleem blijft bestaan, kun je contact opnemen met het Europees Consumentencentrum Frankrijk, een organisatie die verantwoordelijk is voor aanhoudende geschillen met een beroepsbeoefenaar die in een ander land van de Europese Unie is gevestigd.

[Verberg de tekst]

Betaalde online diensten: de verplichtingen

Commerciële sites die deze diensten online aanbieden, moeten je in alle gevallen "duidelijke informatie verstrekken over de in rekening gebrachte kosten en een factuur of orderbevestiging verstrekken met vermelding van alle belastingen", onderstreept de DGCCRF.
Zij mogen geen officiële documenten namens jou ontvangen. Deze moeten rechtstreeks naar jou worden gestuurd.
Ten slotte moeten de sites je informeren over jouw rechten met betrekking tot de herroepingstermijn. Als je ervan afziet, kun je "in principe de bestelling niet meer kosteloos annuleren, tenzij de dienst nog niet is begonnen of de stappen nog niet volledig zijn voltooid".

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention