allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraOntvangst (antenne)Een antenne aansluiten
 

Een antenne aansluiten

zondag 12 mei 2019 , door Hanjo

De kwaliteit van de gehele installatie is essentieel voor een goede ontvangst, dus ook die van de bekabeling en connectoren. Dit artikel richt zich op het gewone thuisgebruik, dus BNC- of UHF-connectoren en specifieke coaxkabel worden buiten beschouwing gelaten.

Het vorige artikel in deze rubriek: Antennes
Beoordeling:
Bezoeken: 102
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Alle elementen waaruit het ontvangstsysteem bestaat, van de antenne tot het televisietoestel, zijn belangrijk: koppeling, versterker en splitser moeten een optimaal signaal doorgeven. Het spreekt voor zich dat de verbindingen even goed moeten zijn.

Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van twee types connectoren.

F-connector

De schotelantenne wordt aangesloten met een fiche F (7mm), ofwel een F-connector. Deze connector bestaat in verschillende uitvoeringen, waarvan de "twist-on"-uitvoering het meest gangbaar is.

Bij de "twist-on" wordt de massieve kern van de antennekabel gebruikt als middenpin. Je stript de kabel (zie hieronder) en draait deze in de connector vast.

Het is zaak dat je aan de schotelzijde gebruik maakt van een connector die je eventueel voorzien van een ring die voorkomt dat hij door weers­invloeden los trilt.
In het Frans: "fiche f 7mm avec joint torique".

Voor je de connector aan de kabel bevestigt, breng je een tule aan, een "manchon" of "capuchon".

Schroef vervolgens de connector op de LNB (de kop) vast. Gebruik daarbij niet teveel kracht.

 

Wanneer je LNB twee koppen bevat en/of meerdere aansluitingen heeft, herhaal je het geheel voor de andere aansluitingen.

 

Zet de kabel(s) op een paar plaatsen vast met kabelbandjes, maar zorg voor een ruime lus naar de LNB toe.

Het is bij deze bekabeling gebruikelijk om aan beide uiteinden een mannelijke connector te monteren. Kabels verlengen doe je met een koppelstuk dat aan beide zijde vrouwelijk is. Maar voor speciale toepassingen bestaat ook een "dubbel mannetje".

IEC-connector

Bij de bekabeling van een "gewone" antenne wordt doorgaans gebruik gemaakt van de klassieke IEC-connector, die in Frankrijk "connecteur IEC" wordt genoemd, maar in de volksmond "connecteur télé" heet.
Aan de antennezijde zit niet altijd een connector, maar wordt de kabel vaak vastgeschroefd.

Bij deze bekabeling wordt gebruik gemaakt van een mannelijke connector aan de ene en een vrouwelijke connector aan de andere zijde van de kabel. Voor-gemonteerde kabels koop je dan ook in die configuratie.

De coaxkabel strippen

 1. Plaats als eerste de buitenmantel van de stekker over de kabel. Verwijder met een stanleymes de buitenmantel over een lengte van ongeveer 3 cm. Let erop dat u de metalen gevlochten mantel niet beschadigt.
 2. Maak de draden van de metalen vlecht los, zodat ze over de mantel kunnen worden teruggevouwen om de centrale mantel die de koperen kern beschermt, te ontbloten. Rol de strengen om een kraal te maken.
 3. Strip de centrale koperen kabel over een lengte van ongeveer één centimeter.
  Gebruik een kniptang of, zoals hier, een draadstriptang om te strippen. Maak de koperdraad recht: hij moet recht zijn.

De IEC-connector monteren

 1. Op de geprepareerde kabel moet eerst de buitenmantel van de stekker worden ingedraaid. Dan het centrale patroon op de koperdraad. Draai de plastic moer vast om de draad vast te zetten.
 2. De stekker heeft twee metalen platen. Plaats ze aan weerszijden van het centrale deel. Controleer of de draden van de metalen vlecht goed ingesloten zijn en de twee metalen delen elkaar raken.
 3. Schroef de schroefring over de metalen platen. Schuif de buitenste behuizing erover en schroef deze vervolgens op de ring. Door het vastklemmen wordt de antennedraad vergrendeld.

Behalve aan de zijde van het televisietoestel is het verwisselen van mannelijke en vrouwelijke connectoren niet kritisch en er bestaan dan ook zowel aan beide zijden mannelijke als vrouwelijke doorverbindingen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Tussen antenne en tv-toestel

  Dit vervolgartikel beschrijft de apparaten die eventueel tussen de antenne en de tv(’s) kan of moet worden opgenomen, alsmede de kabel.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention