allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraOntvangst (antenne)Tussen antenne en tv-toestel
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Tussen antenne en tv-toestel

dinsdag 14 mei 2019 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 29 april 2020

Dit vervolgartikel beschrijft de apparaten die eventueel tussen de antenne en de tv(’s) kan of moet worden opgenomen, alsmede de kabel.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een antenne aansluiten
Beoordeling:
Bezoeken: 384
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De coaxkabel

Een coaxiale kabel (kortweg coaxkabel) is een kabel waarvan de twee geleiders concentrisch zijn. Beide geleiders hebben dezelfde as, vandaar de naam coaxiaal.
De ’kern’ (binnenste koperen geleider) en de ’mantel’ (omhullende buitenste geleider, die op aardpotentiaal wordt gehouden) zijn de twee stroomvoerende verbindingen. Doordat de assen van beide geleiders samenvallen, heffen de elektrische en magnetische velden van binnen- en buitengeleider elkaar buiten de kabel vrijwel op, waardoor weinig tot geen stoorsignalen naar binnen of naar buiten kunnen lekken.

Bezuinig niet op de kabel, want bij de hoogfrequente antennekabels is een kwalitatief hoogwaardige coaxkabel een must.

Wanneer gebruik je een splitter?

Als je meerdere tv-aansluitingen in huis wilt maken, zul je het signaal moeten verdelen met een tv-splitter (een "répartiteur"). Houd bij een keuze rekening met het volgende:

 • de splitter moet volledig van metaal zijn;
 • zorg dat alle aansluitingen op de splitter in gebruik zijn. Koop bij voorkeur een splitter met het juiste aantal uitgangen ("sorties ") of dek de niet gebruikte aansluitingen af.

Wanneer gebruik je een versterker?

Het antennesignaal versterken lijkt misschien geen slecht idee, maar te veel tv-signaal is net zo kwalijk als te weinig signaal. In beide gevallen zul je het beeld zien haperen en er ontstaan blokken. Het tv-signaal versterken doe je alleen als de bekabeling langer is dan 10 meter. Soms is het echter ook zinvol wanneer je meerdere televisies aansluit.

Een versterker ("amplificateur") is dan ook gecombineerd met een splitter te koop (zie afbeelding).

De plaats van de versterker is waar het signaal nog het sterkste is, dus dicht bij de bron. Je zult er ook een stroombron nodig hebben, want versterken kost energie!

De bekabeling wordt bij de meeste versterkers met zogenaamde f-connectors gedaan. Je leest erover in ons artikel Een antenne aansluiten.

Een versterker voor het signaal van een schotelantenne

Wanneer je het signaal van een schotelantenne wilt versterken, maak je gebruik van een andere versterker dan die voor een gewone (passieve) antenne. Deze inline versterkers hebben geen aparte voeding, maar maken gebruik van de voeding die door de ontvanger via de coaxkabel naar de (actieve) LNB wordt geleverd.

Een 4G-filter

Wanneer je de pech (of het geluk) hebt in de nabijheid van een 4G-zendmast te wonen, dan kan het soms nodig zijn de storing die zo’n zendmast veroorzaakt weg te filteren. Net als de versterker voor het signaal van een schotelantenne is dit filter ("filtre 4G") een inline apparaat> Heb je ook een splitter, plaats hem dan tussen de antenne en die splitter.

Meerdere antennes

Wanneer je meerdere antennes op je televisietoestel wilt aansluiten, maak je gebruik van een "coupleur", het omgekeerde van een splitter.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention