allesfrans.com
 
BeginpaginaEnergieGas en elektriciteit: Wie doet wat?
 

Gas en elektriciteit: Wie doet wat?

zondag 23 juni 2019 , door Hanjo

In Frankrijk telt de energiesector een zeer groot aantal spelers die betrokken zijn bij verschillende stadia van de toeleveringsketen voor elektriciteit en gas, van de productie of winning tot aan onze huizen.

Het vorige artikel in deze rubriek: EDF, Enedis, Engie, ERDF, GDF, RTE... Hoe zit dat nou?
Beoordeling:
Bezoeken: 313
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Tussen al die producenten, transporteurs, distributeurs en leveranciers is het niet eenvoudig om de weg te vinden rond de honderden bedrijven die draaien om het gas en de elektriciteit die wij dagelijks verbruiken. Het systeem maakt het echter mogelijk om een vorm van concurrentie op de markt en de goede algemene werking van de sector te garanderen.

In Frankrijk is EDF de grootste elektriciteitsproducent met een vloot van 58 kerncentrales, gevolgd door ENGIE en het Duitse Uniper. Gazprom, Total en Eni behoren tot de grootste gasproducenten.

Bijna al het aardgas dat in Frankrijk wordt verbruikt, wordt geïmporteerd. Producenten bezitten over het algemeen land- of zeebronnen in Noorwegen, Algerije, Rusland, Qatar of Nederland. Het gas komt in Frankrijk aan via ondergrondse leidingen of in vloeibare vorm op LNG-tankers (bateaux méthaniers). Het wordt ontvangen en opnieuw vergast door Elengy, een dochteronderneming van ENGIE.

Het transport

Eenmaal geproduceerd moet de energie door heel Frankrijk worden getransporteerd. Een kwart van het ingevoerde gas wordt opgeslagen door een andere dochteronderneming van ENGIE: Storengy. De rest gaat naar gasleidingen, de zogenaamde gazoducs. Ze worden beheerd en onderhouden door twee transmissienetbeheerders: Teréga, dat 25% van het grondgebied in het zuidwesten bestrijkt, en GRTgaz, een dochteronderneming van ENGIE, die actief is in de rest van Frankrijk.

De elektriciteitstransmissie wordt verzorgd door RTE, dat hoog- en zeer hoogspanningslijnen beheert en onderhoudt. Hun doel is om alle producenten, ongeacht hun omvang, te garanderen dat zij hun elektriciteit op een eerlijke manier aan het net kunnen leveren. Wat de transportactiviteit betreft, heeft slechts een handvol bedrijven een monopolie op het grondgebied en dat is een kwestie van gezond verstand. Het zou contraproductief zijn om evenveel toevoerleidingen te hebben als er parallelle leveranciers zijn.

De distributie

Zodra de energie is aangevoerd, zijn het de distributeurs die het overnemen, niet te verwarren met de leveranciers! In de gassector zijn de distributeurs verantwoordelijk voor het onderhoud van de gasleidingen in de stad onder de trottoirs, de aansluiting van woningen op gas, de installatie van een meter en het beheer van het onderhoud en de aflezing ervan. Dezelfde taken gelden voor de elektriciteitsdistributeurs, die concessiehouder zijn voor midden- en laagspanningslijnen en verantwoordelijk zijn voor de installatie en de uitlezing van de meters.

De belangrijkste distributeur van aardgas in Frankrijk is GRDF, een dochteronderneming van ENGIE. Haar tegenhanger in de elektriciteitssector is Enedis, een dochteronderneming van EDF. Er zijn veel andere distributeurs, die 5% van het grondgebied in beide sectoren bestrijken. Deze bedrijven, die na de Tweede Wereldoorlog niet genationaliseerd zijn, staan bekend als Gaz de Strasbourg, Gaz de Bordeaux, Electricité de Strasbourg of de Régie électrique de Sainte-Foy Tarentaise (Savoie).

De leveranciers

De energiereis eindigt bij de leveranciers: degenen met wie de consument ervoor kiest een gas- en/of elektriciteitsabonnement af te sluiten. Het kan een van de producenten aan de top van de keten zijn, maar ook een andere, min of meer grote leverancier, zoals Antargaz, EkWateur, Planète oui, Vattenfall of Gaz de Bordeaux. Het zijn de commerciële contactpersonen op het gebied van energiediensten. Heb je een probleem, dan bel je met jouw leverancier en deze zal contact opnemen met de distributeur.

Deze lijst van actoren is lang niet volledig. De markt is voortdurend in ontwikkeling en er komen steeds nieuwe spelers.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Gas en elektriciteit: Wie doet wat? 24 juni 2019 12:21, door Ton Bastiaansen

  Kan iemand mij vertellen wat een goede keuze is voor een electriciteits leverancier. Wij hebben nu Ekwateur, eigenlijk bij toeval. Zijn andere goedkoper, duurder?
  Ton

 

Huidige bezoekers: 80

Dit artikel staat in rubriek:
 • Energie

  Frankrijk is een uitgestrekt land. Op het platteland (à la campagne) zul je daarom meestal geen aardgas aantreffen en zul je het moeten doen met andere energiebronnen. Het - meest bovengrondse - elektriciteitsnet reikt tegenwoordig wel tot in de kleinste gehuchtjes.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention