allesfrans.com
 
BeginpaginaReizen naar/door FrankrijkTijdens je verblijfVerblijf in een hotel
 

Verblijf in een hotel

dinsdag 25 juni 2019 , door Hanjo

In dit artikel vind je vijf rechten waarop je bij het verblijf in een hotel aanspraak op kunt maken, zoals het recht op annulatie, de verantwoordelijkheid bij diefstal en de afrekening. Maar we beginnen met de informatie die het hotel moet tonen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Toeristenbelasting
Beoordeling:
Bezoeken: 63
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het hotel moet op verschillende plaatsen (buiten het hotel, bij de receptie, in elke kamer) informatie voor de gast tonen.

Buiten het etablissement, in de buurt van de hoofdingang van het publiek, moet de volgende informatie worden vermeld:

 • de prijs van de volgende nacht in een tweepersoonskamer, of maximale prijs voor een nacht in een tweepersoonskamer voor een periode met inbegrip van de volgende nacht (als deze diensten niet gecommercialiseerd zijn, de prijs van de meest populaire accommodatieservice met zijn duur).
 • of het ontbijt al dan niet wordt geserveerd (en of de prijs van deze dienst al dan niet in de prijs van de nacht is inbegrepen).
 • of er een internetverbinding beschikbaar is op de kamers (en of de prijs van deze dienst al dan niet inbegrepen is in de prijs van de nacht).
 • hoe je toegang krijgt tot informatie over de prijzen van alle andere diensten die beschikbaar zijn.

Op de plaats van ontvangst van de klanten moet de volgende informatie worden vermeld:

 • aankomst- en vertrektijden (en toeslagen in geval van laattijdig vertrek);
 • de prijs van de volgende nacht in een tweepersoonskamer, of maximale prijs voor een nacht in een tweepersoonskamer voor een periode met inbegrip van de volgende nacht (indien deze diensten niet gecommercialiseerd zijn, moet de prijs van de meest voorkomende accommodatiedienst met zijn duur worden aangegeven);
 • of het ontbijt al dan niet wordt geserveerd (en of de prijs van deze dienst al dan niet in de prijs van de nacht is inbegrepen);
 • of een internetverbinding vanuit de kamers toegankelijk is (en of de prijs van deze dienst al dan niet in de prijs van de nacht is inbegrepen);
 • informatie over de prijzen van alle andere diensten die beschikbaar zijn.

In elke kamer moet de volgende informatie worden vermeld:

 • alle prijzen van diensten die incidenteel aan overnachtingen of overnachtingen worden geleverd;
 • hoe je toegang krijgt tot deze informatie.

Kun je jouw hotelreservering annuleren?

Je hebt de mogelijkheid om jouw reservering in het hotel te annuleren. Voor gedetailleerde voorwaarden verwijzen wij u naar de algemene verkoopsvoorwaarden. Het hotel zal echter de reeds betaalde aanbetaling niet terugbetalen, tenzij het hotel een commercieel gebaar van zijn kant doet of indien je een specifieke annuleringsverzekering hebt afgesloten.

Twee soorten aanbetaling

Verwar een arrhes niet met een acompte. Een acompte wordt beschouwd als een eerste betaling van de waarde van een aankoop en verplicht je tot het betalen van het gehele verblijf. Als je een arrhes betaalt, kun je de bestelling altijd annuleren. Als het contract niet specifiek vermeldt dat het een acompte is, dan is het een arrhes.

 • Aanbetalingen
  Een artikel in onze rubriek > Consument > Consument in Frankrijk

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee betalingen: een borg en een deposito.

Kan de hotelhouder de reservering annuleren?

De beroepsbeoefenaar heeft ook de mogelijkheid om jouw verblijf te annuleren. In dat geval moet hij je tweemaal het bedrag van de betaalde borg terugbetalen.

Kan de hôtelier weigeren jou een kamer te verhuren?

De Franse Frans wetboek van strafrecht verbiedt discriminatie van personen "op grond van hun afkomst, geslacht, burgerlijke staat, zwangerschap, fysieke verschijning, handicap, seksuele geaardheid, lidmaatschap (echt of verondersteld) van een bepaalde etnische groep, natie, vermeend ras of religie".

Een hotelhouder kan bijvoorbeeld de toegang tot zijn bedrijf niet weigeren aan gezinnen met kinderen of alleenstaanden. Bij gebrek aan een eenpersoonskamer kan mag jou als alleen reizende een kamer voor twee personen worden aangeboden. In dit geval moet je de volledige prijs van de kamer betalen.

De hotelhouder kan weigeren om een derde persoon op een kamer voor twee personen te ontvangen. Als hij accepteert, kan hij het extra bed in rekening brengen. Ook huisdieren kunnen worden geweigerd. Het is iets wat je zelf van tevoren moet uitzoeken.

Jouw persoonlijke bezittingen worden gestolen tijdens jouw verblijf: wie is verantwoordelijk?

In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt de hotelhouder geacht aansprakelijk te zijn en wordt hij dus geacht zijn klanten te vergoeden die het slachtoffer zijn van diefstal of beschadiging van hun eigendommen", aldus het Europees Consumentencentrum Frankrijk (CEC France). De beroepsbeoefenaar is onbeperkt aansprakelijk indien je hem de voorwerpen persoonlijk hebt toevertrouwd, met name wanneer het gaat om een depot in de hotelkluis. In dit laatste geval is de vergoeding volledig.

In andere gevallen is de aansprakelijkheid van de hotelhouder beperkt en gedeeltelijk (100 maal de dagprijs van de gehuurde kamer voor gestolen of beschadigde voorwerpen in het hotel). De enige reden voor vrijstelling (voor de hotelhouder) is overmacht of grove nalatigheid van de klant.

Eventuele borden en posters die aangeven dat het hotel elke verantwoordelijkheid afwijst in geval van diefstal van jouw eigendom hebben geen wettelijke waarde.

Moet het hotel je aan het einde van het verblijf een factuur geven?

De beroepsbeoefenaar is in twee gevallen verplicht een nota te geven aan zijn cliënt te verstrekken: wanneer de dienst € 25 (inclusief BTW) of meer bedraagt of als je hierom verzoekt, zonder limiet. De factuur moet bepaalde verplichte informatie bevatten: het totale bedrag dat moet worden betaald, een gedetailleerde specificatie met de prijs van elke dienst, de datum en plaats van uitvoering, de datum en de plaats van opstelling van de factuur, enz.

Nuttige artikelen op deze website

 • In het hotel
  Een artikel in onze rubriek > Franse taal > In de praktijk > Specifieke situaties

  Enkele termen, woorden en zinnen die je gebruikt tijdens communicatie in een Frans hotel.

 • Fiche d’hôtel
  Een artikel in onze rubriek > Overheid > Formulieren

  Een registratieformulier voor niet-Fransen die je onderdak verleent.

 • Toeristenbelasting
  Een artikel in onze rubriek > Belastingen > Franse belastingen > Overige belastingen

  Sommige gemeenten kunnen reizigers die op hun grondgebied overnachten om een belasting vragen.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention