allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraVoldoet een elektrische installatie aan de normen?
 

Voldoet een elektrische installatie aan de normen?

dinsdag 9 juli 2019 , door Hanjo

Wanneer je een woning betrekt of wilt aankopen rijst de vraag naar de conformiteit van de elektrische installatie, vooral wanneer het een oudere woning betreft. Je hebt daarbij niet de beschikking over een elektricien die je kunt vragen of de installatie aan de geldende norm voldoet. En dat is des te ingewikkelder in een oude woning. ENGIE geeft aan welke punten moeten worden gecontroleerd en welke stappen moeten worden genomen om de installatie elektrisch conform te maken.

Het vorige artikel in deze rubriek: Stappenplan aansluiting lichtnet
Beoordeling:
Bezoeken: 187
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Bij de aanschaf of huur van een woning kun je in het verplichte dossier technique een evaluatie vinden van de elektrische installatie. Dit dossier hoeft echter bij een bezichtiging nog niet beschikbaar te zijn.
 • Technisch dossier woning (1)
  Een artikel in onze rubriek > Een (t)huis in Frankrijk > Wonen > Wonen en overheid

  Bij de verkoop of verhuur van de woning moet aan de toekomstige bewoner een set documenten worden verstrekt.

De 6 punten waarop je de elektrische installatie controleert

Onderstaande 6 elementen geven je een eerste idee van de werkzaamheden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat elektriciteit in de woning geen kortsluitingen of zelfs elektrische branden veroorzaakt. Deze controle vervangt echter niet de controle door een gekwalificeerde vakman!

1. De hoofdschakelaar

Het eerste wat je moet controleren is of de hoofdschakelaar (disjoncteur général), de algemene stroomonderbreker in de woning gemakkelijk toegankelijk is. Deze stelt je in staat om de gehele elektrische installatie uit te schakelen in geval van een probleem en zal dat zelf doen als er sprake is van overspanning of kortsluiting door een defect apparaat of een probleem op het elektrische netwerk.

2. De aardlekschakelaar

Om aan de norm te voldoen moet het elektrische paneel voorzien zijn van een differentiële beveiliging die gekoppeld is aan de aardaansluiting. Deze aardlekschakelaar (dispositif différentiel), die je herkent aan de testknop, detecteert een mogelijk stroomprobleem en schakelt de achterliggende aansluitingen direct af.

3. Beveiligingsschakelaars

Elk elektrisch circuit (verlichting, stopcontacten, verwarming, apparatuur, enz.) moet zijn uitgerust met een beveiligingsschakelaar (disjoncteurs de protection) op het elektrische paneel, die een te hoog stroomverbruik (of kortsluiting) detecteert en indien nodig de stroom uitschakelt.

4. Natte ruimtes en hun specifieke kenmerken

Om ervoor te zorgen dat de elektrische installatie voldoet aan de geldende normen, moet elke badkamer of doucheruimte uitgerust zijn met een equipotentiaalaansluiting (aarding) om het risico van elektrocutie te vermijden, door alle metalen onderdelen op de aarde aan te sluiten. Controleer ook of de elektrische apparatuur (contactdozen, schakelaars, lampen, enz.) is geïnstalleerd in overeenstemming met de verplichte normen voor natte ruimtes. Zo mag geen enkele elektrische apparaat zich op minder dan 2,25 meter boven een badkuip bevinden en mogen er zich geen contactdozen op minder dan 60 centimeter van een bad of douchecabine bevinden.

5. Veroudering

Zorg ervoor dat er geen blote draden, loshangende kroonsteentjes, stekkers of beschadigde schakelaars in de woning zijn. Wanneer geen van de stopcontacten een aardpin heeft, is het vrijwel zeker dat de elektrische installatie niet voldoet aan de huidige elektrische norm en ze een reëel gevaar vormt.

6. Bescherming van elektrische kabels

De elektrische kabels moeten zich in kanalen, goten of achter isolatieplaten bevinden om elektrische branden te voorkomen.

Aan welke norm moet worden voldaan?

Bij de bouw van een nieuwe woning of renovatie van een bestaande woning moet de elektrische installatie voldoen aan de C15-100 norm, ook wel NF C 15-100 genoemd. De naleving van deze elektrische norm is bedoeld om de veiligheid van de woning en de bewoners van de woning te waarborgen. Jaarlijks zijn 50.000 residentiële branden van elektrische oorsprong en 3.000 mensen zijn jaarlijks het slachtoffer van elektrificatie. Door ervoor te zorgen dat de installatie door vakmensen in overeenstemming met de elektrische voorschriften wordt gebracht, kan de woning op het elektriciteitsnet worden aangesloten en is een dagelijkse veiligheid gegarandeerd.

Hoe breng je de elektrische installatie op peil?

Nadat je deze controle hebt uitgevoerd door de 6 bovengenoemde punten te controleren, neem je contact op met een gecertificeerde vakman die de C15-100 standaard toepast. Zo kun je na afloop van de werkzaamheden het Consuel-certificaat voor de elektrische installatie verkrijgen, wat benodigd is wanneer een woning nog niet is aangesloten op het lichtnet. En als je echt gerust wilt zijn, kun je een noodhulpverzekering afsluiten, waarmee je snel hulp kunt krijgen bij storingen in de elektrische installatie en bij waterlekkage.

 

Reacties
 

Huidige bezoekers: 44

Trefwoorden
Werkzaamheden Woning
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Elektra

  In deze rubriek geven we uitgebreide informatie om jou in staat te stellen je elektrische installatie te beoordelen. We willen je niet stimuleren zelf aan de slag te gaan, tenzij je voldoende vertrouwen hebt. Werken met elektriciteit is en blijft een specialisme wat niet zonder gevaar en risico is!

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention