allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenTransformatieVan schuur tot comfortabele leefruimte
 

Van schuur tot comfortabele leefruimte

donderdag 18 juli 2019 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 31 augustus 2019

Van rustiek tot hypermodern maakt de schuur van weleer een comeback, omgetoverd tot een comfortabele leefruimte, met de nadruk op ruim.

Beoordeling:
Bezoeken: 1.135
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Ze werden oorspronkelijk ontworpen om de verschillende oogsten van het seizoen op en over te slaan, maar zijn nu een groot succes dankzij hun vaak ouderwetse stijl. Bij de renovatie van een schuur en de indeling ervan zijn vaak meerdere bouwbedrijven betrokken.

Of je nu fan bent van zo’n project of een investeerder, de ontwikkeling en renovatie van een schuur kan snel een ontmoedigende taak worden als je niet genoeg voorbereid bent op een dergelijk renovatieproject. Want er moeten bepaalde stappen worden genomen om die droom waar te maken. Te beginnen met de verschillende autorisaties die verkregen moeten worden voordat met het werk kan worden gestart.

De te ondernemen stappen

Je hebt net de schuur ontdekt waar je altijd al van gedroomd hebt en je wilt er een woonhuis van maken. Zorg er allereerst voor dat je in de koopovereenkomst een ontbindende clausule opneemt voor het verkrijgen van een bouwvergunning (clause suspensive d’obtention d’un permis de construire) met voldoende tijd om je terug te trekken in het geval de vergunning wordt geweigerd.

Het gebouw wordt tot nu toe immers beschouwd als een agrarisch gebouw door stedenbouwkundige organisaties. Zullen zij ermee instemmen om de kenmerken van het gebouw te veranderen om de toegevoegde waarde als woonhuis te benadrukken?

1.1- Raadpleeg het lokale stedenbouwkundig plan

Ga naar het gemeentehuis en vraag om het geldende stedenbouwkundig plan te mogen raadplegen om er zeker van te zijn dat de schuur zich in een bouwzone bevindt. En ook, omdat het soms voorkomt dat de schuren ver van de rest van de woningen staan, of er geen plannen zijn voor stadsuitbreiding in de nabijheid van de schuur.

1.2- Controleer de nutsvoorzieningen

Zorg ervoor dat je meer te weten komt over de verschillende aspecten van het terrein. Elektriciteit, sanitair, water, gas...
Er zijn vele te valideren punten voor de renovatie van een schuur. Het is van essentieel belang dat je je voor de aanvang van de werkzaamheden op deze verschillende punten concentreert, omdat, afhankelijk van de afstand, een bouwvergunning kan worden geweigerd.

1.3- Bereken de te ontwikkelen oppervlakte

Denk goed na over de in te richten ruimte in de schuur, want afhankelijk van de grootte van de ruimte zul je een architect moeten inschakelen om de bouwvergunning gevalideerd te krijgen. Let op: zodra de footprint of het vloeroppervlak groter is dan 150 m², is het inschakelen van een architect verplicht.

Maak gebruik van vakmensen!

Het renoveren van een hangar of schuur vereist meestal vaardigheden die je niet noodzakelijkerwijs specifiek hebt. Metselwerk, elektriciteit, timmerwerk.... zoveel bouwexpertise die niet binnen ieders bereik ligt en volgens de regels van de kunst moet worden uitgevoerd. Om het succes van de renovatie en de daaropvolgende ontwikkeling van de schuur te optimaliseren, is het sterk aanbevolen om gebruik te maken van de diensten van een architect(e). Hij of zij kan met name de haalbaarheid van het project controleren, plannen voorstellen en je helpen bij de voorbereiding van de bouwaanvraag. De architect(e) kan ook zorgen voor het goede verloop van de werkzaamheden en de coördinatie tussen de verschillende ambachten.

 • Verplicht asbestonderzoek bij werkzaamheden
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Laten doen

  Sinds 19 juli 2019 is het verplicht om een asbestonderzoek uit te laten voeren. Ook voor kleine werkzaamheden.

Welke prijs per m²?

Om de prijs voor de renovatie en inrichting van de schuur te bepalen, moet je rekening houden met een aantal factoren. Afhankelijk van het doel van de woning zal het investeringsproject verschillen. Wil je een schuur renoveren en er een gîte van maken? Wil je de schuur renoveren als een belangrijke leefruimte en er een echte cocon van maken? Ben je van plan om slechts een deel van de werkzaamheden te starten en de rest achteraf te doen? Denk na over deze verschillende vragen om jouw project het beste te definiëren.

Tijdens een renovatieproject als dit zijn meerdere uitgaven te verwachten. Daarom is het essentieel om de verschillende uit te voeren werkzaamheden te identificeren, of het nu gaat om het dak, de vloeren, de isolatie,....

Afhankelijk van het type renovatie dat je wenst en de gekozen materialen, kost de renovatie van een schuur gemiddeld tussen de € 500 en € 1.500 per vierkante meter. Dit tarief is exclusief de kosten voor de aansluiting op de nutsbedrijven, die kunnen variëren van € 3.000 tot € 15.000, afhankelijk van de afstand tot de verschillende netwerken (water, gas, elektriciteit, enz.).

De ruimte van een schuur

De renovatie van een schuur is over het algemeen een project waar waanzin en creativiteit volledig kunnen samengaan. De volumes zijn meestal indrukwekkend en de mogelijkheden zijn talrijk. Een stempel van het oude gemengd met een vleugje moderniteit, een eigentijdse schuur: een scala van mogelijkheden dat alleen de vaklui die met je zullen samenwerken zal bekoren.

Zichtbare balken, stenen muren, ongeëvenaard pleisterwerk... Bewaar zoveel mogelijk van de originele elementen van de schuur in overeenstemming met hun staat om het karakter van jouw toekomstige woning verder te benadrukken. Een mix van rustieke grondstoffen en moderne elementen zoals een glazen dak bijvoorbeeld, zal alleen maar een aanwinst zijn voor het creëren van de perfecte woning.

Vraag om de conditie van alle elementen te garanderen de mening van aannemers en architecten. Zij weten op basis van hun expertise of de materialen nog in goede staat zijn en of het de moeite waard is om ze te behouden om de ruimte een extra toets te geven. Zij zullen je ook hun beste advies geven om het potentieel van de schuur optimaal te benutten.

Enkele tips voor een unieke schuur

Om jouw gerenoveerde schuur een unieke stijl te geven, kunnen een paar tips voor de verbouwing en inrichting misschien helpen:

Focus op licht

Of het nu gaat om grote ramen of dakramen, het is essentieel om jouw interieur zo veel mogelijk natuurlijk te verlichten. Als een kamer ventilatie nodig heeft of als het er gewoon te donker is, kies dan voor vaste of openslaande ramen of lichtkoepels die een bron van licht zullen zijn.

Plan een grote trap of mezzanine

De trap zal een essentiële bondgenoot van de kamer zijn om hem hoogte te geven. Een mezzanine kan de hoogte van de schuur met enkele meters verlengen. ’s Avonds naar de slaapkamer gaan met zicht op de woonkamer is meer dan aangenaam. Deze scheiding tussen de begane grond en de eerste verdieping is een goede manier om het volume te vergroten zonder het gevoel te hebben dat je de kamer "breekt".

Ga voor een homogeen kleurenpalet

Iedereen heeft zijn eigen stijl. Maar denk eens aan harmonieuze kleurschakeringen voor het interieur van de schuur. Waarom geen neutrale kleuren om het rustieke aspect van de stal te benadrukken? Of maak gebruik van contrasten zoals zwart, wit en een paar tinten mosterdgeel om het geheel een industriële en moderne toets te geven.

Wees niet bang om met de ruimte te spelen! Het grote voordeel van een schuur is de mogelijkheid om ontwikkelingen uit te voeren die misschien wel een beetje "gek" zijn.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention