allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2019Het "bosbad" als therapie
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opmerkelijk nieuws uit 2019.

Het "bosbad" als therapie

Van een "bosbad" krijg je geen natte voeten.

maandag 22 juli 2019 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 3 september 2019

Sylvotherapie, afkomstig uit Japan, is een preventief medicijn dat wandelingen in het bos, bomen knuffelen bomen en schors proeven voorschrijft. Het doel? Je zintuigen ontwaken en je weer met je innerlijke zelf verbinden.

Het vorige artikel in deze rubriek: De echte "cochonnet" wordt bedreigd
Beoordeling:
Bezoeken: 209
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Van een "bosbad" krijg je geen natte voeten. Sylvotherapie, dat in Japan shinrin-yoku genoemd wordt, is er sinds 1982 erkend als preventieve geneeskunde. Je vindt er ongeveer zestig plaatsen waar het kan worden beoefend. In Frankrijk wordt de voorkeur gegeven aan balneotherapie en thalassotherapie.

In Nederland en België wordt van "boomknuffelen" gesproken.

Dr. Qing Li, die zojuist Shinrin Yoku, l’art et la science du bain de forêt, heeft gepubliceerd (First, 320 blz., € 17,95), rapporteert over zijn wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd tussen 2004 en 2012: naast een versterkt immuunsysteem voor "zwemmers" die zich vullen met fytonzuren, moleculen die door bomen worden afgestoten, heeft hij een verlaging van de bloeddruk, een daling van de bloedsuikerspiegel, een verbetering van de concentratie en het geheugen, maar ook een verbetering van de hart- en vaat- en metabole gezondheid vastgesteld. "Loop twee uur lang langzaam doelloos rond.... (....) Laat je lichaam je leiden. Luister waar het je naartoe wil brengen", schrijft immunoloog Qing Li. "Het maakt niet uit of je nergens komt. Jij gaat nergens heen."

Kies een boom, groet hem.......

Zich bewust van deze psychofysische troeven van de mens, biedt een handvol natuurgeneeskundigen, sylvotherapeuten of houttherapeuten in Frankrijk de kunst om je in contact te brengen met bomen. "Ik ga je niet leren hoe je rond te lopen. Iedereen weet hoe dat moet. Het idee is niet langer om een bos in te gaan, maar om het bos in je te laten," zegt Jean-Marie Defossez, auteur van Sylvothérapie, le pouvoir bienfaisant des arbres (Jouvence, 144 blz., € 15,90). "Ik ben geen sylvotherapeut, het is het bos dat therapeutisch is", benadrukt deze arts in de dierenbiologie, oprichter van de School voor Sylvotherapie in 2013. Er is geen delirium van de geest in deze benadering, noch esoterisch noch magisch. De "sylvische houding" is een leertijd, een levensfilosofie...."

De naturopathe Laurence Monce, auteur van Ces arbres qui nous veulent du bien (Dunod, 240 blz., € 16,90), onderscheidt twee soorten "baden": een verkwikkende, bij voorkeur in naaldbossen; de andere ontspannend, in contact met hardhout (berk, populier, aspen). Deze en andere auteurs nodigen hun lezers uit om samen met de bomen de krachten te bundelen om de batterijen weer op te laden: kies een boom, begroet hem, plaats je borst en benen tegen zijn stam, verken en streel hem, kijk hem goed aan, luister naar het geluid van de bast als je hand deze streelt, adem hem in en proef hem ook.

"Ja, ik omhelsde deze bomen met tederheid en stelde me voor dat ze me op hun beurt in hun armen zouden nemen" Claude Faber, schrijver.

Het eerste Franse bosbad

In het bijzonder geïnspireerd door de Japanse bosbaden, is midden in de bossen van Mont-Dore een eerst Frans parcours van 1 kilometer aangelegd. Dit sylvatorium van Sancy telt vijf en binnenkort negen bosbaden.

Een bosbad heeft de vorm van een grote houten badkuip die zijn geplaatst op aanwijzing van boswachters. Het zijn plaatsen waar een groot aantal etherische oliën worden geproduceerd, waar geluiden door het bos werden gefilterd of plaatsen met opmerkelijke kleuren en in het bijzonder schaduwen. Het zijn de strategische punten om te "baden" en te genieten van de voordelen van het bos.

Op elk station word je door een paneel begeleid over hoe je te werk moet gaan en welke voordelen je er kunt verwachten, zoals het inademen van schonere lucht.

Het Sylvatorium du Mont-Dore is voor iedereen gratis toegankelijk. De route heeft weinig hoogteverschil. Het is toegankelijk vanaf de Salon du Capucin. Begin augustus zullen er vier nieuwe kuurplaatsen worden geïnstalleerd. In het bijzonder een afdekking met patrijspoort, een andere waar je naast de bomen kunt gaan liggen.

Kaart

(Zoom uit voor meer interessante punten.)

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention