Het verkrijgen van goederen, diensten of geld door bedrog (valse namen, frauduleuze regelingen) wordt in de Franse wetgeving "escroquerie"genoemd.
De intentie om het slachtoffer te misleiden is een essentieel element van escroquerie. Er zijn veel gevallen van oplichting, waaronder internetoplichting. Het slachtoffer moet een klacht indienen om de fraudeur te kunnen vervolgen. De straffen worden verhoogd als de fraude wordt gepleegd door een overheidsambtenaar of een georganiseerde bende.
Er is sprake van escroquerie wanneer een persoon eigendommen, geld of een dienst verkrijgt door zijn of haar slachtoffer te bedriegen. Het slachtoffer geeft zijn of haar eigendom of geld vrijwillig af, omdat hij of zij is misleid over de bedoelingen van de dader.
Bedrog kan in het bijzonder betrekking hebbem:
Oplichting kan vele vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld een eenvoudige misleiding zijn:
Het kan ook een echte fraude zijn, soms met de enscenering en tussenkomst van bijvoorbeeld een derde partij:
Internetzwendel, die het mogelijk maakt om een groter aantal mensen te bereiken, kan de vorm aannemen van:
Oplichterij en zwendel vind je overal, dus ook in Frankrijk! Enkele praktijken...
Zwendel is anders dan diefstal. Er is geen vrijwillige overgave tijdens een diefstal.
Zwendel is anders dan vertrouwensbreuk (abus de confiance). Bij een zwendel is de transactie vanaf het begin frauduleus. In een vertrouwensbreuk heeft de dader het eigendom of geld legaal ontvangen en het vervolgens verduisterd.
Een voogd die bijvoorbeeld geld verduistert van de persoon onder voogdij is een vertrouwensbreuk omdat hij of zij het wettelijke recht heeft om dat geld voor een bepaald doel te beheren. Hij heeft dit recht vervolgens naar zijn voordeel omgeleid.
Omgekeerd, als iemand zich voordoet als iemands voogd om geld van de bank af te halen, pleegt hij of zij een zwendel omdat hij of zij niet het recht had om dat geld te beheren.
Zodra je je realiseert het slachtoffer te zijn van een zwendel met jouw bankrekeningen (frauduleuze overschrijving, creditcardfraude, ...), moet je je bank waarschuwen.
Het slachtoffer kan een aanklacht indienen tegen de dader. Als ze haar identiteit niet kent, kan een klacht worden ingediend tegen "X". Aanklachten kunnen ook worden ingediend als de dader in het buitenland is gevestigd.
Oplichterij wordt bestraft met:
De maximumstraffen worden verhoogd tot 7 jaar gevangenisstraf en een boete van € 750.000 in het geval van:
Als de zwendel is gepleegd in een georganiseerde bende, zijn de maximale straffen 10 jaar gevangenisstraf en een boete van 1 miljoen euro.
Poging tot fraude is strafbaar met dezelfde straffen (bijvoorbeeld als iemand zich voordoet als verzekeraar, maar geen geld van zijn slachtoffers krijgt).
Frans wetboek van strafrecht art. 313-1 tot 313-3
Frans wetboek van strafrecht art. 311-12 en 311-13
Huidige bezoekers: 7
Wat informatie over specifieke wetten.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.