allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentConsument in FrankrijkOndanks de sticker krijg je toch reclame in de bus
 

Ondanks de sticker krijg je toch reclame in de bus

dinsdag 6 augustus 2019 , door Hanjo

Ondanks de "Stop-pub"-sticker op je brievenbus vind je er toch af en toe reclame in. Is dat legaal en wat kun je ertegen doen?

Het vorige artikel in deze rubriek: Nieuwe consumentenwet
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 61
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het zijn niet altijd aangename verrassingen die je in je brievenbus vindt. Ondanks de "Stop-pub"-sticker die erop geplakt is, vind je reclame van een makelaarskantoor, een flyer voor de nieuwe pizzeria in de buurt, of een brochure vol noodnummers. Het is een bron van afval en vervuiling.

Ben je moe van dit gebrek aan aandacht voor je "Stop-pub"-sticker?

Dit kan je doen...

Er zijn twee manieren waarop je reclame in je brievenbus ontvangt:

in de vorm van een brochure of catalogus

De catalogus wordt verspreid door een dienstverlener. Neem contact op met die distributeur om hem/haar te herinneren aan het respect voor de sticker, of anders met het bedrijf dat de catalogus uitgaf om de boodschap over te brengen.

Een prospectus is waarschijnlijk persoonlijk in de brievenbus gedaan, bijvoorbeeld door de medewerker van de nieuwe pizzeria in de buurt. Het kan heel moeilijk zijn om de "dader" te onderscheppen om de situatie (al dan niet) voorzichtig uit te leggen. Een mogelijkheid is om contact op te nemen met manager om hem te informeren. In het algemeen wordt dit soort reclame slechts één keer gedeponeerd (behalve in het geval van makelaars in onroerend goed).

in een enveloppe op naam van de ontvanger

Om dit soort reclame te ontvangen, moet je toestemming hebben geven door je in te schrijven op een mailinglijst. Het moet dan dus ook mogelijk zijn je af te melden: dit is het principe van de Règlement général sur la protection des données (RGPD). Als de afzender stug volhoudt of niet meewerkt, is het mogelijk om online een klacht in te dienen bij de CNIL.

In het geval van een klacht bij de CNIL heeft deze helaas geen echte sanctie voor het indienen van oneigenlijke reclame, afgezien van een herinnering.

Alle stickers mogen

Of de sticker is voorzien van het logo van het Ministerie van Ecologie of dat van een gemeenschap maakt niet uit. Zelfs een met viltstift op de brievenbus geschreven tekst "Stop pub" is genoeg.
De stickers werken echter niet voor gemeenschapstijdschriften (van de regio of het departement), omdat deze als informatie en niet als reclame worden beschouwd.

Er is een legaal antwoord

Er bestaat wel degelijk een juridische reactie in de vorm van een boete. Deze is echter niet erg afschrikkend, maar het is in de wet (artikel R633-6 van de Frans wetboek van strafrecht).

Dit artikel bepaalt dat een boete van 450 euro wordt opgelegd voor het "storten van afval, puin, ontlasting, materialen, ongezonde vloeistoffen of enig ander voorwerp van welke aard dan ook" (hetzelfde tarief voor urineren op de openbare weg). Dit bedrag wordt met vijf vermenigvuldigd indien het een rechtspersoon (vennootschap, vereniging, enz.) betreft.

Eigenlijk vermeldt het wetsartikel niet specifiek het deponeren van reclamedrukwerk. Maar het is de interpretatie van het begrip "elk ander object van welke aard dan ook" die het wel mogelijk maakt.

Voorbeeldbrief

De actiegroep Zéro déchet (Zero waste) Strasbourg (ZDS) biedt een voorbeeldbrief aan je naar recalcitrante retailers kunt sturen.

 • Protest tegen ongewenste reclame
  Een artikel in onze rubriek > Franse taal > In de praktijk > Modelbrieven en standaarddocumenten

  Een brief die je naar de verspreider kunt sturen, nadat je ondanks een "NEE"-sticker, reclamedrukwerk in je brievenbus kreeg.

En wat doen de distributeurs?

De twee belangrijkste distributeurs van reclame voor grote retailers, Médiapost en Adrexo, hebben op hun website een procedure gezet die kan worden gebruikt om eventuele niet-naleving van de "Stop pub"-sticker te melden. Het is vaak moeilijk te bepalen wie van deze twee distributeurs verantwoordelijk is, maar je mag bij beide een klacht deponeren.

 • Stop reclame
  Een artikel in onze rubriek > Diensten > Post

  Ook in Frankrijk kun je een sticker op de brievenbus plakken om te voorkomen dat je overstelpt wordt met reclame.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention