allesfrans.com
 
BeginpaginaWerk en inkomenParticuliere dienstbetrekkingCesu+: een nieuwe betaalwijze voor hulp aan huis
 

Cesu+: een nieuwe betaalwijze voor hulp aan huis

dinsdag 13 augustus 2019 , door Hanjo

Een hogere levensverwachting en steeds meer tijdrovende banen zorgen voro een toenemende behoefte aan huishoudelijke hulp. In 1994 werd de Cesu in het leven geroepen om iedereen in staat te stellen iemand in dienst te nemen om thuisactiviteiten uit te voeren. Een op de vier Fransen zal het in de toekomst nodig hebben, volgens de Federatie van particuliere werkgevers (FEPEM), die in 2017 op 3,4 miljoen particuliere werkgevers voor 1,4 miljoen banen in loondienst schatte. En de sector blijft groeien. Daarom werd een nieuwe formule ingevoerd die de procedures voor particuliere werkgevers moet vereenvoudigen en versnellen.

Beoordeling:
Bezoeken: 89
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wat is Cesu?

Cesu is een aanbod van URSSAF waarmee je de beloning van een medewerker thuis voor persoonlijke serviceactiviteiten kunt aangeven. Of het nu gaat om strijken, schoonmaken of huiswerkbegeleiding, Cesu biedt verschillende mogelijkheden. Een arbeidsovereenkomst is verplicht vanaf acht uur werk per week of vier opeenvolgende weken werk. Standaard arbeidsovereenkomsten zijn beschikbaar op de website van de organisatie en er zijn meerdere betaalmiddelen: bankcheque, bankoverschrijving, contant geld of zelfs een voorgefinancierde arbeidscheque. De individuele werkgever moet het salaris en de werkgeversbijdragen van de werknemer berekenen en vervolgens de betalingen afhandelen. Het zijn handelingen waarbij de particuliere werkgever gemakkelijk vergissingen kan maken. Vandaar de komst van Cesu+.

Wat verandert er met Cesu+?

Met dit nieuwe programma is het niet langer de werkgever die de werknemer rechtstreeks betaalt. Na aangifte van het dienstverband en de werktijden van de werknemer, neemt de Urssaf het salaris rechtstreeks van de rekening van de werkgever over en maakt het tegelijkertijd over naar de werknemer. Cesu+ laat de Urssaf ook toe om de werkgeversbijdragen van de individuele werkgever zelf te berekenen en deze aan het einde van de volgende maand in mindering te brengen. Waar voorheen de werkgever de formaliteiten en berekeningen moest afhandelen, hoeft hij nu met Cesu+ alleen nog maar en declaratie te doen en Urssaf zorgt voor al het andere. Dit biedt bescherming aan alle partijen en vermindert de kans op zwartwerken.

Hoe werkt het programma?

Als eerste stap is het raadzaam om een arbeidsovereenkomst op te stellen, wat verplicht is volgens de hierboven vermelde voorwaarden.

De FEPEM biedt ook modelovereenkomsten aan op de site particulier-employeur.fr.
De werknemer moet op de hoogte worden gebracht en akkoord gaan met het gebruik van het Cesu+ programma.

Nadat de overeenkomst door beide partijen is ondertekend, hoeft de particuliere werkgever alleen nog maar declaraties te doen volgens het in de arbeidsovereenkomst vermelde schema en Cesu+ zorgt voor de rest. De organisatie berekent direct het te betalen bedrag, haalt het van de rekening van de werkgever en maakt het de volgende dag over naar de rekening van de werknemer.

Toekomstige ontwikkelingen

De eerste die volgt per 1 januari 2020 is de heffing van belasting aan de bron. Cesu zal die direct belastingen heffen en de werknemer zal het nettosalaris betalen.

Verdere ontwikkelingen kunnen volgen als gevolg van verzoeken van de FEPEM om de maandelijkse invoering van het belastingkrediet voor werkgevers te versnellen.

Op internet: https://www.cesu.urssaf.fr/info/acc...


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention