allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenTelefonieOngewenste oproepenOngewenste oproepen? Hier zijn enkele tips!
 

Ongewenste oproepen? Hier zijn enkele tips!

woensdag 14 augustus 2019 , door Hanjo

In de afgelopen maanden zijn de telefonische aanbiedingen om één euro isolatiewerk te laten uitvoeren, uitgegroeid tot intimidatie voor veel huishoudens. Maar ook de aanbiedingen van onder andere energieaanbiedingen, telefoonpakketten en ziektekostenverzekeringen brengen menig huishouden tot wanhoop. Daarom geven we hier enkele tips om een einde te maken aan deze invasieve en ondraaglijke telefoongesprekken.

Het vorige artikel in deze rubriek: Ondanks je inschrijving blijf je commerciële oproepen ontvangen
Beoordeling:
Bezoeken: 292
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De overheidsmaatregelen die mensen hebben aangemoedigd om hun huizen te renoveren zijn een enorme meevaller voor commerciële lobbyisten. De laatste maanden worden veel huishoudens dan ook belaagd met "isolation à un euro" of "éco-renovation". Zozeer zelfs dat veel van hen besluiten om hun vaste telefoon maar niet meer op te nemen of zelfs op te zeggen!

We hebben op deze website al meerdere keren aandacht besteed aan die vervelende ongewenste telefonische oproepen, die je, ondanks je inschrijving op Bloctel, nog steeds blijft ontvangen. Daarom geven we hier enkele tips om (hopelijk) een einde te maken aan deze invasieve en ondraaglijke telefoongesprekken.

Algemeen

Enkele algemene aanbevelingen:

Schrijf je in op de liste rouge

Dit is de "basis"-aanpak. Je doet het online, op de website van jouw telefoonmaatschappij of internetprovider, of per post. Het is gratis. Als gevolg daarvan komt u niet meer voor in de witte pagina’s van het (online) telefoonboek, die voor veel direct-verkopers als contactbasis dienen.

Registreer je op Bloctel, in de hoop dat de dienst efficiënt wordt

De in 2016 gelanceerde gratis Bloctel-dienst zou er in theorie voor moeten zorgen dat je niet gestoord wordt door ongewenste oproepen. Het verbiedt bedrijven om jou te bellen om commerciële aanbiedingen te doen, tenzij je al klant bij hen bent. Maar in werkelijkheid houden veel bedrijven zich niet aan dit verbod en hebben ze de in Bloctel geregistreerde klanten niet uit hun bestanden verwijderd. Bijna 200 bedrijven zijn om deze reden gesanctioneerd.
Ook verhindert Bloctel niet dat de bedrijven waarmee je al een contract hebt afgesloten om jou andere aanbiedingen te doen, zoals jouw bank of energieleverancier.

Geef uw telefoonnummer niet op (ook al is het verplicht)

Voor commerciële bedrijven is alles een voorwendsel om jouw contactgegevens op te vragen: wanneer je een contract in een winkel invult, wanneer je een online aankoop doet, wanneer je je registreert op een forum of wanneer je een nieuwe applicatie downloadt. Je bent verplicht jouw e-mailadres in te voeren en meestal wordt ook om jouw telefoonnummer gevraagd. Als het niet verplicht is, geef het dan niet weg. Is het wel een verplicht veld, vermeld dan een nummer dat niet kan worden toegekend, zoals bijvoorbeeld 01 00 00 00 00. Dit voorkomt dat jouw nummer wordt "doorverkocht" aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop van klantenbestanden.
Evenzeer is het af te raden om je telefoonnummer te vermelden op de petites annonces, de advertentiesites.

Verbied de overdracht van jouw contactgegevens aan "partners"

Wanneer je je contactgegevens op een papieren formulier of online invult, is een van de laatste kleine selectievakjes een zin als: "J’accepte de recevoir les offres partenaires du site". Vink dit vakje niet aan, het betekent vaak dat jouw gegevens ook aan andere commerciële bedrijven worden verkocht.

Bij een ongewenste oproep

Wanneer je bemerkt dat je in een ongewenst gesprek beland bent:

Antwoord en geef duidelijk aan dat je niet geïnteresseerd bent

Het is erg verleidelijk om op te hangen. Maar wanneer je na een paar seconden ophangt of helemaal niet opneemt, zal in het systeem van de telemarketingdienst worden aangegeven dat je op dat moment niet beschikbaar was en word je later teruggebeld. Voor hem blijf je een potentiële klant. Het is daarom beter om te wachten tot je iemand spreekt en duidelijk te maken dat je niet geïnteresseerd bent in zijn aanbod.

Ça ne m’intéresse pas !

Zeg dat je huurder bent...

Veel ongewenste oproepen dienen om een voorstel te doen voor werkzaamheden op jouw terrein. Als je direct zegt dat je een huurder bent (ook al ben je dat eigenlijk niet), dan bellen ze je niet terug.

Je suis locataire !

Zeg dat dit een professionele lijn is....

Je kunt ook jouw gesprekspartner vertellen dat hij zich vergist en dat hij een professionele lijn heeft benaderd. Directe verkopers mogen die niet benaderen en het belangrijkste is dat ze je van hun lijst zullen schrappen.

Vous êtes tombé sur une ligne professionnelle !

Vraag of ze Engels willen spreken

Onze persoonlijke truc is te doen alsof we geen Frans spreken. Wanneer je vraagt of ze in het Engels met je willen spreken, is dat voor veel telemarketeers een te zware opgave. Wel gebeurt het soms dat je later wordt teruggebeld door een collega die de Engelse taal wel machtig is...

Do you speak English?

Vraag wie de opdrachtgever is

Veel ongewenste oproepen beginnen in de vorm van een enquête. Stel dan als eerste zelf de vraag wie de opdrachtgever van die enquête is. Zo voorkom je dat je na een aantal persoonlijke gegevens te hebben prijs gegeven plotsklaps een aanbieding krijgt voorgeschoteld.

Enkele technische tips

Je beschikt mogelijk ook over de volgende mogelijkheden:

Blokkeer het nummer

Mobiele telefoons bieden de mogelijkheid om een nummer te blokkeren dat jou al gebeld heeft of belt. De functie bestaat ook op sommige vaste lijnen en bij internetproviders.

Oproepblokkers

Sommige apparaten (bloqueurs d’appel) kunnen bepaalde gesprekken automatisch blokkeren. Volgens consumentenorganisatie UFC Que Choisir blijken Clibase en Call blocker effectief als jouw vaste telefoon is verbonden met de internet box. Sluit het apparaat eenvoudigweg aan op de lijn en configureer het. Een knop op deze apparaten blokkeert ook het laatst gebelde nummer. Er bestaan ook blokkerende toepassingen voor smartphones.

 

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention