allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerRijlesJe rijexamen in een automaat
 

Je rijexamen in een automaat

woensdag 14 augustus 2019 , door Hanjo

Het in mei 2019 aangekondigde project "Le permis pour tous" van de regering heeft als belangrijkste doel de kosten van de rijbewijzen te verminderen. Een derde maatregel heeft betrekking op het leren rijden met een automatische versnelling, wat de duur van de opleiding zou verkorten en dus geld zou besparen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een nieuw modelcontract voor rijles
Beoordeling:
Bezoeken: 102
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Terwijl in 2010 nog 91% van de nieuw geregistreerde auto’s was uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak, was dit percentage in 2017 70%. In de afgelopen 10 jaar is het aantal auto’s met een automatische transmissie aanzienlijk gegroeid, maar kwam het percentage in 2017 dus niet boven de 30%.
Daarmee is Frankrijk ver van de VS of Japan waar het percentage rond de 95% ligt. Toch is deze stijging aanzienlijk en de regering wil er rekening mee houden in een derde maatregel van het project "Le permis pour tous". Zo wil de overheid ook profiteren van de voordelen van een kortere rijopleiding, die geld bespaart.

Maar deze onmiskenbare voordelen mogen de nadelen niet doen vergeten..

Wat zijn de huidige regels met betrekking tot een rijbewijs voor een automatische transmissie?

Momenteel bedraagt de verplichte minimumduur van de rijopleiding met een automatische versnellingsbak 13 uur, vergeleken met 20 uur voor een rijbewijs met manuele versnellingsbak. De opleiding is dus sneller en goedkoper, ongeveer € 600 in plaats van € 900 voor een traditionele opleiding.

Eenmaal behaald, moet de bestuurder 6 maanden wachten en vervolgens een betaalde opleiding van 7 uur volgen bij een erkende rijschool om een traditioneel voertuig te mogen besturen.

Wat voorziet deze maatregel?

De maatregel is eenvoudig: de wachttijd voor het besturen van een personenauto met handgeschakelde versnellingsbak na het behalen van een automatische versnellingsbakvergunning wordt vanaf eind 2019 teruggebracht van 6 naar 3 maanden.

Met deze maatregel wil de overheid de wachttijden verkorten en het mogelijk maken om sneller met een handgeschakeld voertuig te rijden.

Wat zijn de voordelen van lessen met een automaat?

Het grote voordeel is dat je na 13 uur rijden je rijbewijs kunt halen in plaats van 20 uur. Dit bespaart de cursist tijd tijdens de opleiding. Terwijl de leerling de basis rijvaardigheid sneller leert, begint hij of zij ook te trainen zonder dat hij of zij zich zorgen hoeft te maken over het schakelen. De cursist kan zich richten op de omgeving en werken aan sturen, remmen, visuele controles.... Zo leert hij of zij deze essentiële taken sneller aan en kan het examen sneller worden afleggen met gemiddeld minder uren dan cursisten die met de hand leren schakelen.

Dit type training is zeer geschikt voor gestresste cursisten die bang zijn om te rijden. Net als bij de simulatortraining vermindert het besturen van dit type voertuig de angst van de cursist. Hij of zij wordt niet gestoord door het hele mechanische aspect dat coördinatie vereist.

Bovendien neemt het aantal voertuigen dat met dit systeem is uitgerust voortdurend toe en zal dit aantal de komende jaren waarschijnlijk nog verder toenemen. Het andere grote voordeel van deze training is de prijs. Met 13 uur rijden zal de training goedkoper zijn. De cursist bespaart ongeveer € 300, wat een niet te verwaarlozen bedrag is.

Wat zijn de nadelen van deze opleiding?

Ten eerste is het de vraag of de cursist op lange termijn geld bespaart. De prijzen die door online rijscholen worden aangeboden voor een 20-uurs pakket in een handgeschakeld voertuig zijn vrijwel identiek aan de prijzen die worden aangeboden voor lessen met een automatische versnellingsbak bij traditionele rijscholen.

De 7 uur durende opleiding kost tussen de € 300 en € 400, afhankelijk van de formule. Op middellange termijn zal het rijbewijs dus ongeveer evenveel of zelfs meer kosten dan de conventionele opleiding.

Het andere grote nadeel is dat deze formule het rijbewijs in twee fasen doorloopt. Je kunt je dan afvragen of de bespaarde tijd bij de start niet snel verloren gaat. Naast de 7 uur durende opleiding blijft de wachttijd, ook al is deze met de helft verminderd, 3 maanden, terwijl er geen wachttijd is als je rechtstreeks het klassieke rijbewijs hebt behaald.

Bovendien vergt de omzetting van het rijbewijs extra administratieve taken en dus extra tijdverlies. De bestuurder moet met name bij de ANTS stappen ondernemen om van voertuigcategorie te veranderen. Deze instantie is berucht om de zeer lange wachttijden!

Tot slot zijn voertuigen met automatische versnellingsbak veel duurder in aanschaf en onderhoud dan traditionele auto’s. De eerste auto’s die door jonge automobilisten worden gekocht zijn tweedehands, tegen aantrekkelijke prijzen. De besparingen op de opleiding kunnen dan erg duur zijn bij de aankoop van het voertuig.

Tot slot, zelfs als dit type voertuig in ontwikkeling is, kan het in veel gevallen een probleem zijn om geen standaardvoertuig te kunnen besturen. Zo zijn de meeste huurauto’s of bedrijfsauto’s die door bedrijven worden geleverd, uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak.

Het rijbewijs voor een automatische transmissie kan nuttig zijn, afhankelijk van het type profiel (gestreste student), de tijd en het beschikbare geld. Maar als de maatregel van de regering de wachttijd om over te schakelen op handgeschakelde versnellingsbakken zal verkorten, kun je twijfelen aan deze echte voordelen op de middellange en lange termijn.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Rijbewijshulp

  Frankrijk kent diverse regelingen voor steun bij mobiliteit, waaronder financiële steun voor het verkrijgen van een rijbewijs.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention