allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsNieuwsberichtenIllegale vuilstort

Uit de (Franse) media...

Illegale vuilstort

Nieuwssite FranceInfo doet een onderzoek en vraagt om informatie.

woensdag 28 augustus 2019 , door Hanjo

Verontreinigde bodems, verontreinigd water, giftige lozingen.... De laatste jaren zijn er steeds meer gevallen van vervuiling door de industrie, de landbouw of het gedrag van bedrijven of personen. Weerspiegelt dit wat jij in jouw omgeving ziet?

Het vorige artikel in deze rubriek: Controverse over minimale afstand pesticiden
Beoordeling:
Bezoeken: 67
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het onderwerp dook in het midden van de zomer weer op toen op maandag 5 augustus de burgemeester van Signes (Var) werd gedood nadat hij door een busje was geraakt, terwijl hij twee werknemers van een bedrijf belette puin te dumpen op privéterrein. De zaak wakkerde de controverse over illegale vuilstort weer aan.

Het fenomeen is moeilijk te kwantificeren, zoals het Franse Agentschap voor Milieu- en Energiebeheer (ADEME) in een in februari gepubliceerde studie heeft uitgelegd. Maar het lijkt enorm. In het kader van Operatie #AlertPollution, gelanceerd in december 2018 in de marge van de COP24, ontving de nieuwssite FranceInfo meer dan 580 meldingen van illegale stortplaatsen. Plastic afval dat zich opstapelt in bossen, bergen verlaten banden in openbare bossen, afval dat langs wegen of TGV-stations wordt gegooid, asbestplaten, meubilair of huishoudapparaten die illegaal op het platteland worden gedumpt.... De voorbeelden van illegale stortplaatsen zijn ontelbaar.

Een aanzienlijke kostenpost voor de gemeenschap

Hoe kan dergelijk gedrag worden verklaard? Er zijn vele redenen: de afvalstortplaats die niet open is, de weigering om het storten van bepaald afval te betalen, de moeilijkheid om te bekeuren, het ter beschikking stellen van vuilcontainers op Le Bon Coin door mensen die zich vervolgens van de inhoud in de natuur ontdoen.

Als het afval eenmaal is gestort, geven de verschillende overheden elkaar de taak om het afval te verwijderen, omdat deze illegale praktijken belangrijke kosten met zich meebrengen: tussen de € 100 en € 500 per ton, maar soms meer dan € 1.000 voor gevaarlijke producten zoals asbest. Deze kosten worden over het algemeen weer gedragen door de belastingbetaler.

De toekomstige wet op de strijd tegen afval en de kringloopeconomie, die momenteel wordt besproken, zou dit fenomeen kunnen helpen beteugelen. De studie van Ademe heeft het mogelijk gemaakt om voorstellen te doen, die in deze wet zijn opgenomen. Deze voorstellen zijn er met name op gericht de sancties te verhogen door de procedure soepeler te maken. In de toekomst kan een gemeentelijke agent een bekeuring geven aan de vervuiler, een taak die nu alleen door de politie kan worden uitgevoerd. Bij het ongeluk in Signes had de burgemeester de politie kunnen bellen... Maar hij had dat waarschijnlijk al 100 keer gedaan en als antwoord gekregen dat ze iets anders te doen hadden.

Videobewakingsbeelden, die niet legaal kunnen worden gebruikt voor milieuschade, zullen nu deel uitmaken van het arsenaal van de burgemeester. Maar onszelf kunnen we ook corrigeren.... de sigarettenpeuk die in de rivier terechtkomt is gekomen nadat ze in de goot is gegooid.

Melden

Heb jij afval aangetroffen in de natuur of een vernietigde fauna en flora geconstateerd in de buurt van een bedrijf of boerderij? Bemerk je een verdacht ziektebeeld om je heen en vermoed je dat deze ziekten uit het milieu voorkomen? Meld het dan op de site van FranceInfo op het formulier wat we hierbij weergeven. Je kunt ook melding doen via WhatsApp of Signal naar telefoonnummer: 06 13 76 73 41.

(Klik om te bekijken)

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |