allesfrans.com

 • Hergebruik van roerende goederen van overheidsdiensten

  Een nieuwe website is bedoeld om donaties van roerende goederen tussen overheidsdiensten en met verenigingen te bevorderen.

 • De taxatie van een woning

  En taxatie kan je goede diensten bewijzen. Maar ga niet zomaar af op het eerste de beste aanbod voor een taxatie.

 • Code Pénal

  Het Franse wetboek van strafrecht.

 • Hergebruik van roerende goederen van overheidsdiensten

  Een nieuwe website is bedoeld om donaties van roerende goederen tussen overheidsdiensten en met verenigingen te bevorderen.

 • De taxatie van een woning

  En taxatie kan je goede diensten bewijzen. Maar ga niet zomaar af op het eerste de beste aanbod voor een taxatie.

  
BeginpaginaNieuwsNieuws uit Allier en Auvergne(-Rhône-Alpes)Nieuwe stuwdam in de Allier

Nieuwsfeiten over departement Allier en regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Nieuwe stuwdam in de Allier

De natuur is alweer begonnen met het herstel van haar rechten en de rivier heeft haar bedding hervonden.

dinsdag 3 september 2019 , door Hanjo

Ze is niet langer een arlésienne, schrijft France Bleu in har artikel. Voor dit Franse woord bestaat geen Nederlands equivalent. We zouden het omschrijven als een ongezien personage, een personage dat nooit rechtstreeks ten tonele wordt gevoerd. In dit geval wordt verwezen naar de stuwdam van Poutès, in Alleyras in de Haute-Loire die wordt ontmanteld, waardoor de Allier zijn wilde karakter zal kunnen terugwinnen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Opening jachtseizoen in Allier
Beoordeling:
Bezoeken: 100
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De bedding van de Allier
De bedding van de Allier

De natuur is alweer begonnen met het herstel van haar rechten en de Allier heeft haar bedding hervonden. Het oude reservoir werd in mei geleegd. Het was 3,5 kilometer lang, tot aan Pont d’Alleyras, het nieuwe zal slechts 400 meter lang zijn. De site ondergaat momenteel een symbolische fase met de ontmanteling van de drie poorten van de oude dam, gebouwd in 1941. De eerste werd op woensdag 28 augustus door een kraan verwijderd en ook de overige twee zijn inmiddels verwijderd.

Na jaren van strijd, waarbij de dam zelfs werd bezet, werd uiteindelijk een bevredigende oplossing gevonden. Ingenieurs van EDF hebben een dam ontwikkeld die kan worden verwijderd. Deze zal met meer dan acht meter worden verlaagd en er zullen twee nieuwe kleppen worden geïnstalleerd. Deze zullen het bijzondere kenmerk hebben dat ze drie maanden per jaar geopend zijn (lente en herfst), of zelfs meer indien nodig. Tijdens deze perioden van vismigratie zullen er geen obstakels meer zijn voor de zalm en voor aanslibsel.

Van 20 dagen tot 3 uur voor dezelfde afstand

Tot nu toe had de zalm moeite om de dam in beide richtingen over te steken. Met name de jonge zalm werd gestoord door het gebrek aan stroming in het stuwmeer. Sommige waren uitgerust met minizenders, die lieten zien dat ze tot 20 dagen in het reservoir konden rondzwemmen voordat ze hun weg vonden. Een groot probleem als je weet dat ze ongeveer twee maanden de tijd hebben om de Allier en vervolgens de Loire af te dalen voordat ze de Atlantische Oceaan bereiken, ten laatste medio mei, voordat het zoute water te warm wordt. Met de nieuwe dam zal het slechts drie uur duren voordat de jonge zalm dezelfde afstand heeft afgelegd.

De oude stuwdam
De oude stuwdam

De nieuwe "Poutès" gaat daarom alles veranderen voor de herintroductie van zalm. Tot nu toe werden de jonge vissen meestal stroomafwaarts losgelaten, richting Brioude, Issoire en zelfs tot aan Pont-du-Château. Vanaf nu kunnen ze stroomopwaarts worden uitgezet. Verwacht wordt dat ze in 2022, wanneer de werkzaamheden zijn voltooid, weer zullen paaien en de bovenloop van de Allier opnieuw zullen bevolken.

Een impressie van de nieuwe dam
Een impressie van de nieuwe dam

Het werk kan alleen plaatsvinden in de zomer, wanneer de stroming in de Allier niet te sterk is. Alles zou eind 2021 klaar moeten zijn. EDF zal 85% van haar elektriciteitsproductie behouden; de stuwdam van Poutès zal de fabriek van Monistrol d’Allier voeden, die elk jaar het equivalent van het verbruik van een stad als Le Puy produceert. Kosten van de werken: 18 miljoen euro.

Kaart

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |