allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenIsolatie en ventilatieGeluidsisolatieLawaai, wat kun je eraan doen?
 

Lawaai, wat kun je eraan doen?

maandag 2 september 2019 , door Hanjo

Het is algemeen bekend dat het gemakkelijker is om lawaai te dempen aan de bron dan waar het vervelend is om ernaar te luisteren. Wanneer iemand thuis een muziekinstrument bespeelt of het geluid van de stereo te hoog zet, kun je wat aan de bron doen. Maar wanneer je wordt gestoord door de luidruchtige activiteiten van jouw buren, kun je het beste gaan isoleren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Akoestische isolatie
Beoordeling:
Bezoeken: 300
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Geluid verplaatst zich door de lucht (we spreken in het Frans van "bruits aériens") , via luidsprekers (radio, televisie, stereo-installatie, enz.), de menselijke stem, dieren, huishoudelijke apparaten, voertuigen, enz. Deze geluiden circuleren, worden gedeeltelijk geabsorbeerd en weerkaatst door de muren van de kamer die ze tegenkomen. Professionals hebben het over "bruit rose".

Over dB’s

Geluid bestaat uit trillingen die zich voortplanten door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht (luchtgeluid), maar deze trillingen kunnen zich ook via contactoppervlakten voortplanten (contactgeluid). Deze trilling onderscheidt zich door zijn frequentie (Herz-Hz), die varieert van extreem laag tot extreem hoog, en door zijn intensiteit. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB), het varieert van 0 dB tot 140 dB. Absolute stilte (0 dB) is ondraaglijk voor de mens, die dan het idee van evenwicht verliest.

Aan de andere kant veroorzaakt 140 dB de vernietiging van het binnenoor. Daartussenin bevindt zich 20-30 dB de rust, het geluid van bomen in de tuin of een stroompje; 50-60 dB is het geluid van het dagelijks leven (gesprekken, huishoudelijke apparaten...). Daarboven worden ze vervelend en worden ze steeds ondraaglijker.

De progressie van het geluidsniveau is logaritmisch: je kunt niet twee geluiden optellen. Dus 50 dB + 50 dB = 53 dB, geen 100 dB. Dit betekent dat een toename van 3 dB overeenkomt met een verdubbeling van het geluidsniveau.

In nieuwbouw vereist de akoestische regelgeving ("RA 2000") prestaties die twee concepten vereisen: akoestische isolatie en demping.

Geluidsisolatie

Deze vertegenwoordigt de waarde van de geluidsisolatie tussen twee kamers of appartementen. De formule DnT,A (prestatie-indicator gedefinieerd door de Europese norm) staat voor het minimaal te bereiken geluidsisolatieniveau. Hoe hoger de DnT, hoe strenger de eis.

Voorbeeld:

Een geluidsisolatie DnT,A 30 dB is niet effectief omdat alles van de ene kamer naar de andere te horen is. Met 35 dB geluidsisolatie hoor je de stemmen, maar je begrijpt niet het hele gesprek. Bij 40 dB nemen we het gesprek waar, maar zonder iets te begrijpen: de isolatie is vrij goed. Tot slot wordt de woning met 45 dB geluidsisolatie als stil beschouwd.

RA 2000 vereist een DnT,A van 53 dB tussen woningen of aangrenzende kamers, 55 dB tussen de hoofdverblijven van een woning en een parkeerplaats, 58 dB tussen deze zelfde kamers en een commerciële of ambachtelijke ruimte, en 30 dB tussen de woning en het geluid van vliegtuigen, wegen of transport.

Akoestische demping

Deze vertegenwoordigt het vermogen van een bouwelement (muur, vloer, plafond, timmerwerk, ...) met of zonder isolatie, om de geluidsintensiteit te verminderen. De RA-index geeft de demping bij "roze" geluiden weer. Hoe hoger de R is, hoe beter de geluidsisolatie.

Voorbeeld:

Om een minimale isolatie van DnT,A = 53 dB tussen de hoofdverblijven van een woning te verkrijgen, moet de RA-waarde van de wand die twee kamers scheidt 100 - 53 = 47 dB zijn, wanneer het emissiegeluid 100 dB bedraagt. Bij de keuze van de geluidsisolatie wordt rekening gehouden met de geluiddempingsindex van de oorspronkelijke muur (beton, baksteen, pleisterwerk, hout, enz.), zodat de totale RA-index (wand + isolatie) gelijk is aan of groter dan 47 dB.

Efficiënte geluiddempende systemen

Fabrikanten hebben ware akoestische scheidingswanden ontwikkeld op basis van gipsplaten en minerale wol. Maar nauwkeurigheid is vereist, want het geluid verspreidt zich door de kleinste openingen. En dit leidt onvermijdelijk tot een wijziging van de prestaties van de structuur.

Vermijd een akoestische brug door de continuïteit van de isolatie en de dichtheid van de muren te waarborgen. Wees daarom voorzichtig met inbouwdozen voor schakelaars en stopcontacten. Tijdens de installatie is het ook essentieel om rekening te houden met zijdelingse overbrengingen en geluiddempende stroken aan te brengen op de vloer, het plafond en de zijwanden voordat de scheidingswand wordt gebouwd.

Twee labels voor nieuwbouw

De labels Qualitel en Qualitel Confort acoustique staan garant voor een goede isolatie van nieuwe woningen. Het tweede label is het meest veeleisend. Het vereist een geluidsisolatie van 55 dB tussen de hoofdruimtes van twee woningen in collectieve woningen. En 58 dB tussen de hoofdruimtes van twee twee-onder-een-kapwoningen (50 dB voor keuken en badkamer).

Bovendien moet de geluidsisolatie het gewenste niveau bereiken:

 • 55 dB tussen woningen en gemeenschappelijke ruimtes van een gebouw (45 dB als er minder dan drie scheidingsdeuren zijn);
 • 55 dB tussen de hoofdruimtes van een woning en parkeergarages;
 • 58 dB voor een commerciële of ambachtelijke ruimte.

Het externe geluid moet met 35 dB worden verminderd.

De "massa/veer/massa" wet

De akoestische demping van een wand neemt toe met de oppervlaktemassa (gewicht/m²). Wanneer de oppervlaktemassa van een materiaal (beton, pleisterwerk, hout) wordt verdubbeld, stijgt de geluiddempingsindex RA met 3 dB.

Nadeel: hoe meer je probeert de isolatie te verbeteren, hoe meer je het gewicht van de muren verhoogt, wat de structuren zwaarder maakt en schadelijk kan zijn voor het gebouw.
Een betere oplossing is de toepassing van de zogenaamde "massa-veer-massa"-wet. Een scheidingswand gevormd door twee harde bekledingen (gipsplaten, houten panelen, enz.), gescheiden door minerale wol (een materiaal dat luchtrillingen absorbeert en een veereffect heeft), heeft hogere akoestische prestaties bij een lager gewicht.

Concreet komt een 14 cm hoge muur, bestaande uit minerale wol en twee gipsplaten, overeen met een oppervlaktegewicht van 43 kg/m². Het vermindert het geluid als bij een 20 cm dikke betonnen wand van 450 kg/m².

Vier oplossingen bij een tussenwand

Basisoplossing

Bij nieuwbouw gaat er niets boven een akoestische scheidingswand om een volume te scheiden of ruimtes te (her)verdelen. De wand bestaat uit twee panelen (BA13 gipsplaat of houten panelen) die op een metalen of houten frame zijn bevestigd, gescheiden door minerale wol.

Met 45 mm speciale akoestische glaswol (bv "PAR Confort" van Isover), geplaatst tussen twee gipsplaten BA 13, wordt een akoestische demping van 42 dB verkregen, gemeten in het laboratorium. De kosten zijn ongeveer 15 €/m² (exclusief installatie en afwerking).

Comfort

Om de prestaties van een akoestische scheidingswand te verbeteren, kan een dubbele BA13 gipsplaat aan beide zijden van de ruimte worden gebruikt. Met 45 mm dikke glaswol neemt de geluiddemping toe tot 49 dB. Als er bijvoorbeeld een dikkere scheidingswand wordt gemaakt met 70 mm glaswol, wordt een demping van 52 dB verkregen.

Maar wees voorzichtig, een nog dikkere glaswol (90 mm bijvoorbeeld) levert slechts 1 dB winst op ten opzichte van de vorige oplossing. De kosten zijn ongeveer 20 €/m² (exclusief installatie en afwerking).

Dubbele (houten) staanders

In deze configuratie worden een dubbel houten (of metalen) kader en twee lagen van elk 45 mm dikke akoestische glaswol aangevuld met twee gipsplaten die aan elke kant (of aan één kant met lambrisering) worden geschroefd. Dit resulteert in een akoestische demping van 53 dB. De kosten zijn ongeveer 30 €/m² (exclusief installatie en afwerking).

Muren en plafond

Een speciale 28 mm dikke, zwart geverfde glaswol wordt beschermd door een glazen doek. Het wordt geplaatst onder een metalen frame dat aan de wanden en/of het plafond is bevestigd en waarop gipsplaat is geschroefd. De totale dikte van het systeem varieert van 44 tot 84 mm, afhankelijk van de regelmaat van de bestaande wand.
De demping bedraagt ongeveer 52 dB op een gipsplaatwand en 54 dB op een holle bakstenen wand. Dit is Isover’s "Optima Sonic" systeem. Ongeveer 15 €/m² (exclusief installatie en afwerking).

En wat doe je bij buitenmuren?

Bij gevels die in contact staan met de buitenwereld, of op muren die het huis scheiden van een onverwarmde ruimte (garage, werkplaats, kelder...), is het beter om te spelen met de thermische en akoestische aspecten van de gevelbekledingscombinaties (gipskarton + minerale wol of Ultra ThA geëxpandeerd polystyreen), op voorwaarde dat de muur vlak is.

Op onregelmatige muren (steen) moet een voorzetwand met mineraalwol worden gemonteerd. De metalen randprofielen worden op de vloer of het plafond gemonteerd en worden ondersteund door veerkrachtige banden die de geluidsoverdracht effectief beperken.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Minder geluiden in huis

  Ongewenste geluiden kunnen behoorlijk irriteren. Hier zijn enkele tips om sommige van die geluiden te voorkomen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention