allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenInternet en emailVerbeterde authenticatie bij online betalingen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Verbeterde authenticatie bij online betalingen

zaterdag 21 september 2019 , door Hanjo

In het kader van de tenuitvoerlegging van de tweede Europese richtlijn betreffende betalingsdiensten (de zogenaamde "PSD2") moeten elektronische systemen voor de onlineverificatie van betalingen worden versterkt.

Het vorige artikel in deze rubriek: Uitrol van (zeer) snel internet gaat langer duren
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 73
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Om het risico van fraude bij internetbetalingstransacties te beperken, is het de bedoeling om het gebruik van eenmalige sms-codes tegen december 2020 geleidelijk te vervangen door nieuwe en veiligere oplossingen, zoals het invoeren van een pincode of biometrische vingerafdruk via de toepassing voor mobiel internetbankieren.

De meeste consumenten zullen tegen eind 2020 kunnen profiteren van deze nieuwe verbeterde authenticatieoplossingen voor onlinebetalingen van meer dan 30 euro.

En verder...

Bovendien moeten alle professionals (betalingsdienstaanbieders en e-handelaars) tegen maart 2021 hun "3D-Secure" technische infrastructuur hebben verbeterd.

[Lees meer...]

De Richtlijn Betalingsdiensten 2 (BDR 2) heeft het landschap van de sector veranderd. Deze nieuwe verordening is voor het eerst in januari 2018 in werking getreden met betrekking tot de openstelling voor concurrentie om innovatie te stimuleren. Maar vanaf september 2019 zullen er maatregelen worden genomen om de veiligheid van de consument te optimaliseren. Op dat moment zijn banken verplicht om nieuwe identificatiemethoden te implementeren bij het afronden van betalingen via internet. DSP2 vereist immers het gebruik van ten minste twee identificatiefactoren, namelijk het gebruik van een wachtwoord, betaling met een bankkaart of mobiele telefoon en het gebruik van biometrische gegevens.

Momenteel is de bevestigings-sms, die bestaat uit het ontvangen van een code op de mobiele telefoon, het meest populaire proces in 3D-Secure. De Europese Commissie is echter van mening dat de authenticatiefactoren niet langer doeltreffend genoeg zijn om misbruik van bankgegevens tegen te gaan. Bankfraude is een echte plaag die in de loop der jaren steeds groter wordt en die in het vizier van Europa ligt. Daarom maakt DSP2 er een speerpunt van in zijn programma om de belangen van de consument te beschermen.

Meerdere oplossingen in overweging genomen, maar kostbaar

De bankprofessionals vrezen echter dat de door de Europese wetgever opgelegde timing te kort is. Banken hebben nu slechts tien maanden de tijd om nieuwe identificatiefactoren te initialiseren in overeenstemming met PSD2. Er zijn al oplossingen in de maak, waaronder de implementatie van betalingsvalidatie via het gebruik van biometrie. Deze technologie werkt via de vingerafdruk of iris van de gebruikers. Banken zullen hun toevlucht nemen tot digitale herkenning, aangezien mobiele telefoons met sensoren steeds populairder worden bij het grote publiek.

Maar het gebruik van biometrie vereist een relatief lange en arbeidsintensieve ontwikkeling. Vooral omdat banken eerst de betrouwbaarheid van processen moeten waarborgen door middel van testfasen. De race tegen de tijd is dus aan de gang. Naarmate de gebruikers zich klaarmaken, zal het niet verwonderlijk zijn dat de huidige beveiligingsstandaarden de komende maanden aanzienlijk zullen evolueren.

[Verberg de tekst]

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention