In een woongemeenschap kan sprake zijn van één enkele huurovereenkomst (elke medehuurder tekent dezelfde huurovereenkomst, die voor iedereen gelijk is).
In de meeste gevallen bevat deze enkele huurovereenkomst een solidariteitsclausule (of een clausule van ondeelbaarheid van de huurschuld) tussen de medehuurders.
De aanwezigheid van deze clausule heeft gevolgen voor de zekerheden, die zich indirect hoofdelijk en gezamenlijk met elkaar aansprakelijk stellen.
Is het verplicht om een borg te hebben?
Een borgstelling is geen wettelijke verplichting.
Een verhuurder kan echter de aanwezigheid van een borg verlangen om zijn woning te mogen huren. In de praktijk is dit vaak het geval, ook in geval van sociale huisvesting.
De borgsteller kan zijn:
- een natuurlijk persoon (familielid, vriend...)
- of een rechtspersoon (Action-Logement, dat de garantie Visale verstrekt, een bedrijf, een bank, enz.).
Bovendien moet de borgsteller de verhuurder een aantal bewijsstukken verstrekken waaruit blijkt dat over voldoende financiële garanties wordt beschikt om de onbetaalde schulden van de huurder te dekken.
Let op:
De eigenaar mag de borgstelling niet weigeren op grond van het feit dat de persoon niet de Franse nationaliteit bezit of niet in Frankrijk woont.
In sommige gevallen mag de verhuurder geen borgstelling vragen.
Een particuliere verhuurder die al een particuliere huurrisicoverzekering heeft, kan alleen om een borg vragen als de huurder een student of leerling is.
Is de verhuurder een bedrijf of instelling, dan kan deze geen aanbetaling vragen als de huurder een student is die een beurs voor het hoger onderwijs ontvangt.
Aard van de verbintenis
De borgsteller verbindt zich ertoe de huurschulden van de kamergenoot te betalen. Deze omvatten:
- de huur en de kosten, alsmede de eventuele rente die de huurder in rekening wordt gebracht wegens laattijdige betaling van de huurschulden;
- en de kosten van het herstel van de beschadigde woningen.
Door de solidariteitsclausule (of de ondeelbaarheid van de huurschuld) is de borg indirect gezamenlijk met de andere medehuurders. In geval van niet-betaling van alle verschuldigde bedragen kan de verhuurder immers contact opnemen met een andere van de medehuurders die betaald moeten worden. Als deze kamergenoot deze betaling niet alleen aankan, kan de verhuurder teruggaan naar zijn borgsteller.
Indien de borgsteller de huurschulden niet terugbetaalt, kan op verzoek van de eigenaar beslag worden gelegd op de persoonlijke bezittingen, het inkomen en de huisvesting van de borg (indien deze in eigendom zijn).
Akte van borgstelling
De borg moet worden gesteld in de vorm van een schriftelijk document en moet bij onderhandse akte of bij authentieke akte worden gesteld.
De eigenaar moet de borgsteller een kopie van de borgstellingsovereenkomst overhandigen, tenzij de overeenkomst deel uitmaakt van de huurovereenkomst.
Einde van de verbintenis
De solidariteit van de medehuurders eindigt aan het einde van de huurovereenkomst. De solidariteit van de zekerheidsstellers houdt onder dezelfde voorwaarden op.
Voor de huurcontracten die vanaf 27 maart 2014 werden ondertekend, eindigt de solidariteit van de kamergenoot die zijn kamer opzegt:
- aan het einde van de opzeggingstermijn en zodra een nieuwe huurder hem vervangt in het kader van de huurovereenkomst;
- of, indien er geen vervanging plaatsvindt, na 6 maanden na afloop van de opzegtermijn.
De solidariteit van de persoon die de uittredende kamergenoot de garantie heeft gegeven dat hij of zij niet langer onder dezelfde voorwaarden solidair is.
Bij beëindiging van de verbintenis van de borgsteller
Bij een
borgstelling zonder termijn kan de borgsteller de verbintenis te allen tijde opzeggen bij aangetekend schrijven met ontvangstbewijs.
De aan de verhuurder meegedeelde opzegging wordt echter pas van kracht na het verstrijken van de huurovereenkomst.
In de praktijk blijft de borg die zijn verbintenis opzegt dus aansprakelijk voor de huurschulden tot het einde van het huurcontract.
Bij een
borgstelling met termijn mag de borgsteller zijn verbintenis niet beëindigen. Hij is verplicht aansprakelijk voor huurschulden tot de oorspronkelijk geplande datum.
De partijen kunnen echter schriftelijk bepalen dat bepaalde gebeurtenissen de garantieovereenkomst beëindigen (bv. echtscheiding van de echtgenoten, overlijden van de huurder).
Bij gebrek aan een vermelding in de akte en in geval van bijvoorbeeld het overlijden van de borgsteller, wordt de verbintenis automatisch overgedragen aan zijn erfgenamen, waardoor zij verplicht zijn de schulden te garanderen die reeds waren ontstaan op het moment van overlijden. Anderzijds hoeven zij de betaling van schulden die na het overlijden ontstaan niet te garanderen.