allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenGasHet aansluiten van een gasfles
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Het aansluiten van een gasfles

zondag 6 oktober 2019 , door Hanjo

Het aansluiten van een gasfles is relatief eenvoudig als je over het nodige gereedschap beschikt en je aan de veiligheidsvoorschriften houdt. Hoewel de procedure voor alle types gasflessen relatief hetzelfde is, zijn er varianten, met name wat betreft de keuze van de drukregelaar.

Het vorige artikel in deze rubriek: Flessengas aansluiten
Beoordeling:
Bezoeken: 5.808
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Een samengevat artikel over dit onderwerp is:
 • Flessengas aansluiten
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Gas

  Officieel moet gas altijd worden aangesloten door een erkend installateur, maar het kan zo simpel zijn als aansluiten van een Campingaz fles.

Welk gereedschap is nodig om de gasfles aan te sluiten?

Het aansluiten van een gasfles vereist geen speciaal gereedschap en zelfs geen doe-het-zelf vaardigheden. Het volstaat om twee accessoires te hebben:

 • een propaan of butaan drukregelaar;
 • een verbindingsslang.

De drukregelaar (détendeur) is er in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van het gebruikte gas (propaan of butaan), terwijl de verbindingsleiding ofwel een soepele slang met klem en nippel (tube souple avec collier de serrage et tétine) of een flexibele slang met mechanische koppeling zonder nippel (tuyau flexible avec embout mécanique et sans tétine) kan zijn.
Een soepele slang (tube souple) heeft een geldigheidsduur van 5 jaar, terwijl een flexibele slang (tuyau flexible) een levensduur heeft van 10 jaar of zelfs onbeperkt. De tweede optie is daarom meer aan te bevelen en het ideaal is om te kiezen voor de uitvoering die geschikt is voor zowel propaan als butaan.

Wat is een propaan- of butaangasregelaar?

De regelaar wordt rechtstreeks op de gasfles aangesloten en laat het gas door de verbindingsleiding naar het apparaat stromen. Het gas in een cilinder wordt opgeslagen onder hoge druk, die kan variëren met de temperatuur. De rol van de gasdrukregelaar is zowel:

 • het verminder de gasdruk om elk risico te vermijden;
 • zorgen voor een constante druk voor een constant verbruik van het gas en een betere verbranding.

Het is daarom belangrijk om een goede regelaarinstelling te hebben om een perfect veilige installatie te hebben en onvolledige verbranding te voorkomen. Als de druk te laag is, zullen koolmonoxideresiduen in de rookgassen achterblijven.

Welke butaan- of propaanregelaar moet je kiezen?

Er zijn verschillende modellen regelaars, afhankelijk van het type gasfles (propaan of butaan) en de capaciteit. Een butaan- en propaanregelaar hebben namelijk niet dezelfde uitlaatdruk:

 • een butaandrukregelaar heeft een uitlaatdruk van 28 mbar (gram per uur);
 • een propaandrukregelaar heeft een uitgangsdruk van 37 mbar.

Door dit fysieke verschil kan een butaanregelaar niet op een propaangasfles worden geplaatst (of omgekeerd). Als de regelaar niet geschikt is voor het gebruikte gas, zal de vlam aan de uiteinden geel worden.

Er is ook een verschil in koppeling. Er bestaat een snelkoppeling die compatibel is met bepaalde flessen en een zeer snelle verbinding toelaat met een eenvoudige klik. Ook worden er verschillende modellen regelaars verkocht, min of meer geperfectioneerd:

 • de "veiligheids"-regelaar: goedkoop (tussen de € 10 en € 13), eenvoudig in gebruik en voorzien van een ingebouwde begrenzer;
 • de regelaar met indicator: deze maakt het mogelijk om het resterende gas in de fles zichtbaar te maken door middel van een groen of rood lampje (tussen € 15 en € 18);
 • de regelaar met omstelkoppelaar (détendeur avec inverseur of coupleur inverseur): deze maakt het mogelijk om meerdere gasflessen aan te sluiten op één apparaat om de autonomie van de installatie te verhogen (minimaal € 50);
 • de drukregelaar met drukmeter (détendeur monomètre): het is nuttig om de druk aan de uitgang van de cilinder te regelen (ongeveer € 40).
 
Keuze van de gasdrukregelaar afhankelijk van de gasfles
Butaan tussen 6 en 13 kg Butaandrukregelaar 28 mbar
Propaan tussen 6 en 13 kg Propaandrukregelaar 28 mbar
Campingaz flessen Regelaar Campingaz butaan 29 mbar of 28 mbar
Propaan tussen 13 en 35 kg Propaandrukregelaar 37 mbar
Elke leverancier biedt voor elk van zijn gasflessen een specifieke regelaar aan, zodat je geen fouten kunt maken. In sommige gevallen wordt hij zelfs aangeboden bij de eerste aanschaf van een nieuwe fles, waarbij dan ook het "statiegeld" wordt betaald.

Waar koop je de accessoires om een gasfles aan te sluiten?

Regelaars en verbindingsbuizen worden verkocht in de meeste verkooppunten van gasflessen: supermarkten, buurtwinkels (kruidenierswinkels) of benzinestations. Het is ook mogelijk om ze via internet te bestellen of naar een doe-het-zelfzaak te gaan voor persoonlijk advies.

Hoe sluit je een butaan- of propaangasfles aan?

Het aansluiten van een gasfles met een conventionele regelaar is voor de meeste types flessen hetzelfde:

 • Verwijder de dop van de gasfles;
 • Klem of schroef de regelaar op het flesventiel en zorg ervoor dat het regelventiel gesloten is (horizontaal);
 • Controleer of de verbindingsslang niet is verlopen en of de afdichting in goede staat is;
 • Schroef de aansluitleiding met de moer op de drukregelaar;
 • Open de cilinderklep (verticaal);
 • Reset de drukregelaar door op de resetknop te drukken;
 • Test het aangesloten apparaat om te zien of het gas goed aankomt.
 

Het aansluiten van een gasfornuis of kookplaat op gas

Het plaatsen van een gasfles in de keuken om een fornuis en/of kookplaat aan te sluiten gebeurt op dezelfde manier als bij andere toestellen. Aan de andere kant rijst de vraag: kan een gasfles op alle apparaten worden aangesloten?

Een gasfornuis is over het algemeen bedoeld voor gebruik met een type gas (propaan of butaan), maar kan onder bepaalde omstandigheden met het andere gas werken. Er zijn daarom twee scenario’s voor het aansluiten van een gasfles op een gasfornuis:

 • Het gasfornuis is ontworpen voor het gekozen gas: de cilinder wordt op een klassieke manier aangesloten;
 • Het gasfornuis is niet ontworpen voor het gas van de gekozen fles: het zal dan nodig zijn om de aansluitingen te vervangen om het aan te passen aan het gekozen gas (injectoren, branders, verbindingsslang).

Hoewel een gastoestel zal werken met een ander type gas, is het sterk aanbevolen om de accessoires te vervangen, aangezien dit het toestel kan beschadigen of een gaslek kan veroorzaken. Propaangasslangen zijn anders dan butaangasslangen, net als de bevestigingsmoeren. Bij de keuze van het gas om te koken is het raadzaam om te kiezen voor butaangas, het enige gas dat binnenshuis kan worden opgeslagen.

Aansluiten gasboiler op propaan of butaan

Het is heel goed mogelijk om een gasfles aan te sluiten op een boiler voor de productie van gasgestookt sanitair warm water. Het voordeel ten opzichte van een gaskachel is dat de boiler over het algemeen compatibel is met zowel butaan- als propaangas. Het is daarom niet nodig om alle aansluitingen te veranderen bij het veranderen van het type gasfles. De expansieklep en de aansluitleiding moeten echter specifiek op het gekozen gas zijn afgestemd.
De regelaar voor de aansluiting van de gasfles op de warmwaterboiler is als volgt:

 • voor butaangas: butaandrukregelaar klasse 2 (28 mbar 2,6 kg);
 • voor propaangas: propaandrukregelaar klasse 2 (37 mbar 3 kg).

Bij de keuze van de fles en het gas is het aan te raden om voor propaangas te kiezen, waarvan de fles buiten kan worden opgesteld om zo te voorkomen dat het ruimte in huis kost. Indien gekozen wordt voor een butaangasfles, mag deze nooit buiten geplaatst worden in geval van vorst, omdat butaan dan onbruikbaar kan worden (butaan bevriest bij 0°C).

Hoe sluit je de plancha of barbecue aan?

Het aansluiten van een gasfles op een barbecue of gasgrill is heel eenvoudig. Na het vastschroeven van de verbindingsslang aan de unit, volg je eenvoudigweg de standaard installatieprocedure en pas je de drukregelaar aan op het gas in de fles.

Campingaz cilinders moeten worden aangesloten op een speciale Campingaz regelaar die niet compatibel is met andere merken cilinders.

Voor de keuze van de regelaar verkopen doe-het-zelfzaken kits voor barbecues en plancha’s, inclusief de regelaar en de aansluitleiding.

Verrijdbare gasbarbecues hebben vaak een grote opslagruimte om de gasfles op te slaan. Daarbij zijn grote gasflessen van 13 of 35 kg minder geschikt voor het gebruik van een barbecue of bakplaat vanwege hun gewicht en grootte. Je kunt dan beter voor een kleinere (lichtgewicht) gasfles kiezen.

Kijk wel in de instructies of de fles in het apparaat mag worden geplaatst!

Hoe sluit je een gasbrander aan op een gasfles?

Het is mogelijk om te kiezen voor propaan- of butaangas voor een chalumeau voor doe-het-zelfwerkzaamheden. De meeste toortsen zijn compatibel met beide gassen, maar sommige werken alleen met propaan of butaan. De gasfles wordt rechtstreeks op de toorts aangesloten via de speciale verbindingsslang, die, in tegenstelling tot de gasslang, geen vervaldatum heeft. Afhankelijk van de keuze van het gas zal het al dan niet nodig zijn om een regelaar toe te voegen om de cilinder aan te sluiten:

 • bij butaangas: de druk is laag, het is mogelijk om de gasfles aan te sluiten zonder regelaar;
 • voor propaangas: de druk is hoger, om veiligheidsredenen is het aan te raden om een propaanregelaar te installeren;
 • voor een Campingaz butaangasfles: sluit een hiervoor ontworpen Campingaz-klep aan.

De regelaar regelt de gasdruk, die verplicht is bij gebruik van een brander. Daarom is butaangas beter geschikt, ook al kan het bij koud weer niet buiten worden gebruikt.

Hoe sluit je een gasfles aan op een verwarming?

Een gas-hulpverwarming zoals een gaskachel of gashaard kan worden aangesloten op een butaangasfles, wat het voorkeursgas is voor gebruik binnenshuis. Als het daarentegen een buitenverwarming betreft, kan alleen propaangas de kou weerstaan. De meeste hulpverwarmingsautomaten bevatten een compartiment voor de opslag van de gasfles, meestal met een capaciteit van 13 kg. De drukregelaar moet zoals gewoonlijk goedgekeurd zijn volgens EN 12864 en de flexibele slang EN 1763-1 met een minimumlengte van 50 cm en een maximumlengte van 1 meter. De aansluiting van de fles gebeurt op de klassieke manier, zoals hierboven vermeld.

Kan een gasfles op een cv-ketel worden aangesloten?

Net als bij bijverwarming is het mogelijk om een gasfles aan te sluiten op een ketel om de hoofdverwarming van de woning te voeden. Maar dit vereist gebruik veel autonomie, wat betekent dat een gasfles van minstens 35 kg propaan nodig is om de ketel te voeden. Met dit apparaat kunnen huishoudens die niet op stadsgas zijn aangesloten hun huis verwarmen zonder dat ze een propaangasreservoir hoeven te installeren. Toch is het plaatsen van een tank buiten een betere oplossing omdat deze op de lange termijn meer rendabeler zal zijn dan de gasfles.

Aansluitvoorbeeld in een woning

Een grote propaangasfles moet buiten worden opgeslagen. Het propaangas dat het bevat, heeft namelijk een te hoge druk om binnenshuis te worden opgeslagen en zou een explosie kunnen veroorzaken.

Dit betekent dat een specifieke installatie nodig is om de gasfles van buitenaf aan te sluiten op de verschillende apparaten in de woning. Daarbij is het mogelijk om meerdere flessen van 35 kg tegelijk aan te sluiten om de autonomie van de installatie te vergroten. Het diagram toont zo’n installatie.

Legende van het diagram

 1. Aansluitslang (Tuyau de raccordement)
 2. Koppelingomzetter (Coupleur- inverseur)
 3. Overdrukklep (Limiteur de pression)
 4. Gasniveau-indicator (Indicateur de niveau de gaz)
 5. Propaan drukregelaar (Détendeur propane)

 

Reacties
 

Huidige bezoekers: 117

Trefwoorden
Werkzaamheden Woning
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Gas

  Enkele artikelen over de gasinstallatie. Wij hebben hier op het Franse platteland geen gas (gaz de ville) aansluiting, dus daar kunnen we niets over vertellen.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention