allesfrans.com

 • Een minicamping beginnen

  Mag je in Frankrijk zomaar een minicamping beginnen?

 • Een camping beginnen

  Wat zijn de formaliteiten voor een camping in Frankrijk?

 • CV: het fiscaal vermogen van een voertuig

  Een administratieve eenheid die de hoogte van de leges voor een kentekenbewijs bepaalt.

 • Een minicamping beginnen

  Mag je in Frankrijk zomaar een minicamping beginnen?

 • Een camping beginnen

  Wat zijn de formaliteiten voor een camping in Frankrijk?

  
BeginpaginaFranse samenlevingCultuurLectuur en literatuurCommissaris Maigret bestaat 90 jaar

Commissaris Maigret bestaat 90 jaar

woensdag 9 oktober 2019 , door Hanjo

Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van het bestaan van commissaris Maigret werd de Simenonische bibliografie verrijkt met nieuwe titels.

Het vorige artikel in deze rubriek: Asterix
Beoordeling:
Bezoeken: 23
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In Jules Maigret, een onderzoek naar de commissaris met de pijp (€ 22), schildert Murielle Wegner een portret van de beroemde commissaris. In de presentatie van het boek door de uitgever staat: "Commissaris Maigret is een van de meest aantrekkelijke figuren in de politieliteratuur. "Fin limier", "commissaire-nez", Maigret onderzoekt door zielen te snuiven.... Hij werd geboren onder de pen van Georges Simenon in 1929 en groeide in 75 romans en 28 korte verhalen tot zijn literaire pensioen in 1972. Het kostte meer dan vijftien jaar nauwgezet onderzoek om in twaalf hoofdstukken (bijna) het hele universum van de kille en bescheiden commissaris samen te brengen: zijn overjas, zijn pijpen, zijn schattige zonden, zijn huis aan de boulevard Richard-Lenoir en zijn kantoor aan de Quai des Orfèvres, Madame Maigret, zijn jeugdherinneringen, zijn collega’s, zijn onderzoeksmethodes, de Parijse straten en bruggen, de rokerige bistro’s en nog veel meer zaken die van de saga een monument voor de literatuur maken".


De Collection Omnibus, die het afgelopen jaar verschillende romans van Simenon opnieuw heeft uitgegeven, heeft Mémoires intimes de Georges Simenon gepubliceerd (€ 29). Dit is een nieuwe editie, de eerste dateert van 1981. Ze worden gevolgd door Le livre de Marie-Jo, een verzameling teksten die Simenon tussen 1962 en 1978 schreef voor zijn dochter, waarvan bekend is dat ze op 25-jarige leeftijd zelfmoord heeft gepleegd. Editions Omnibus presenteert het als volgt: "Simenon zelf: een literatuurmonument dat opnieuw wordt uitgegeven ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van zijn overlijden. In 1980 is hij op 77-jarige leeftijd gestopt met schrijven (hij stopte met het schrijven van romans in 1972), en Simenon werkt aan wat hij weet dat zijn laatste boek is, zijn herinneringen. Hij die zijn hele leven lang, via 192 romans, naar anderen toe is gegaan, de "naakte man", confronteert zich met zijn "barsten". Het toont de individuele Simenon voorbij de legende van de schrijver, zonder blozen, in alle oprechtheid, met nederigheid - zijn jeugd in Luik, zijn vruchtbare carrière als succesvolle romanschrijver, zijn vele reizen, zijn moeilijke liefdes, zijn spijt ...... Les Mémoires intimes is zowel het verhaal van een leven in de eeuw als de stuiptrekkingen, een bekentenis en een hartverscheurende dialoog met zijn dochter Marie-Jo, die in 1978 op 25-jarige leeftijd overleed en wiens teksten, gedichten en liederen Simenon publiceert. Bij de publicatie in oktober 1981 werden de Intieme Herinneringen geprezen als een monument, de bekroning en bijna de verklaring van een bijzonder werk. Deze editie gaat vergezeld van een voorwoord van Dominique Fernandez, van de Académie française, over autobiografisch schrijven in Simenon".


Jean-Baptiste Baronian stelt een boek voor met de titel Maigret: docteur ès crimes (€ 12): "Georges Simenon’s beroemde held, bedacht in 1931, is misschien wel een van de meest bijzondere detectives in de politiefictie. Zijn houding, meestal zeer rustig, is vooral die van een dappere politieagent die zich bekommert om zijn werk goed te doen. Hij onderzoekt, observeert, absorbeert als een spons, de vele gegevens van de psychosociologische omgeving van de misdaad. Een harde werker met een gemiddelde intelligentie en cultuur, bedriegt hij door er gebruik van te maken de waakzaamheid of het wantrouwen van de verdachten, en komt in het algemeen tot verwarring bij de schuldigen. Maar wat is precies "het vastleggen van een atmosfeer"? En wat zijn de methodes van deze sombere en vrolijke politieman? Om deze vragen te beantwoorden, moet het onderzoek worden uitgevoerd in het hart van de romans, films en series die het karakter over de hele wereld hebben gepopulariseerd. Dan kunnen we misschien weten of Maigret inderdaad de gewone man is die hij beweert te zijn".......


Laurent Fourcaut heeft zojuist Simenon. Pas de vie sans les livres gepubliceerd, geen leven zonder boeken (€ 10): "Georges Simenon schreef 192 romans en bijna 200 populaire romans die eerst onder verschillende pseudoniemen werden geschreven! Al deze romans verwijzen naar plaatsen die de schrijver kende, van Luik tot Parijs en zijn voorsteden, via Zuid-Frankrijk, de Vendée, Zwart Afrika, Midden-Europa en de Verenigde Staten. Dit boek biedt een chronologische rondleiding door dit immense werk in de plaatsen die achtereenvolgens door de schrijver bewoond of bezocht worden. Elke gekozen roman wordt gepresenteerd op een manier die zijn aanpak vernieuwt. Zo presenteert dit boek zowel de belangrijkste stadia van Simenon’s buitengewone leven als enkele van zijn meest representatieve werken van zijn visie op de wereld en zijn kunst.

 • Maigret en de Allier
  Een artikel in onze rubriek > Allier (Bourbonnais) > Historie en tradities

  Het leven van Georges Simenon is onomkeerbaar veranderd tijdens zijn verblijf in de Allier, in de jaren 1920.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

- Vu du Bourbonnais, oktober 2019

Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |