allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenTrappen en laddersTraprenovatie
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Traprenovatie

maandag 16 december 2019 , door Hanjo

Het is een door velen gevreesde stap bij de renovatie van hun huis: de trap. Toch is die trap een van de belangrijkste elementen van een woning met meerdere woonlagen. Werken aan de trap houdt vaak in dat de andere verdieping tijdens de werkzaamheden niet te te bereiken is. Daarom is er altijd een tendens om dit project uit te stellen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Trappen, het aantal treden
Beoordeling:
Bezoeken: 218
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Er zijn echter oplossingen die de interventietijd kunnen verkorten. Die zijn echter niet altijd afdoende en een grondige renovatie is dan vereist. In deze extreme gevallen is het noodzakelijk om het project goed voor te bereiden om een zo kort mogelijke werkduur te garanderen.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor de renovatie van een trap?

Het is moeilijk een gemiddelde prijs voor een traprenovatie te bepalen. Het project kan immers zeer verschillende fasen omvatten. Een houten trap kan eenvoudigweg worden gevernist, maar het kan ook gaan om het plaatsen van een wenteltrap.

De eerste stap in de renovatie van de trap is dan ook de motivatie voor de renovatie. Meestal zal het om esthetische redenen zijn, renovaties bedoeld om de stijl van een verouderde trap te herstellen, waarbij het voornamelijk zal gaan om de bekleding. De prijs van een esthetische renovatie van een trap varieert van € 500 tot € 1.500, afhankelijk van het al dan niet schuren en het type bekleding.

In andere situaties is het daarentegen verplicht om de trap volledig te vervangen. Dit is het geval als de trap structureel defect is of hij moet worden verplaatst. Het project zal daarom veel duurder zijn en de duur van de werkzaamheden zal waarschijnlijk langer zijn. De prijs van een traprenovatie met totale verandering varieert van € 1.000 tot meer dan € 15.000, afhankelijk van de gebruikte materialen en de complexiteit van het project.

Wat zijn de mogelijkheden om een trap te renoveren?

Er zijn diverse mogelijkheden om de trap te renoveren, afhankelijk van de mate van schade. In de meeste gevallen is een renovatie gericht op het esthetische aspect en houdt deze dus geen volledige vervanging van de trap in.

De keuze is daarbij zeer uitgebreid. Denk aan betegelen, schilderen, lakken en parket. Het zal nodig zijn om esthetiek, comfort en budget te combineren om de meest geschikte oplossing te vinden.

Geef voor hout de voorkeur aan een stevige vernis

Vernis is de meest gebruikte coating bij traprenovatie. Voor een houten trap is lakken de gemakkelijkste oplossing.
Het is wel noodzakelijk om een vernis te kiezen die zeer goed bestand is tegen slijtage, meestal een speciale vernis voor parket of voor trappen. Je kunt ervoor kiezen om de weerstand van de vernis te versterken door het gebruik van nog sterkere producten, zoals polyurethaan- en epoxylakken.

Het aanbrengen van een vernis is vrij eenvoudig, maar het vereist een noodzakelijke droogtijd van enkele uren en vaak een volledige schuurbewerking van de trap. Om te voorkomen dat de woonlaag geblokkeerd raakt, kun je in twee fasen renoveren door om de andere trede te lakken.

De trap schilderen

Steeds vaker wordt verf gebruikt op een houten trap. Schilderen geeft een moderner tintje aan de trap en kan de esthetiek beter variëren dan vernis. De kleur moet met grote zorg worden gekozen, want de trap kan de stijl van het interieur sterk beïnvloeden.

In alle gevallen zal het nodig zijn om te kiezen voor een verf met een zeer hoge weerstand die bestand is tegen slijtage. Het is ook aan te raden om een afwasbare verf aan te brengen, omdat wasmiddelen sommige verven kunnen beschadigen of verzwakken.

De coating vervangen

Betonnen trappen zijn meestal voorzien van een conventionele vloerbedekking. Voor de renovatie van dit type trap is het over het algemeen verplicht om de oude bekleding te verwijderen.

Parket, laminaat, vinyl of tegels kunnen gebruikt worden om de treden en stootborden van de trap af te dekken. Je zou ook kunnen overwegen om te schilderen, of om beton in de was te zetten. Let er echter op dat wasbeton niet echt de beste trapoplossing is vanwege zijn lage slijtvastheid en zeer gladde textuur.

Het leggen van een parketvloer op de trap

Op een vlakke, goed gereinigde ruwe betonnen trap kan heel gemakkelijk parket worden gelegd. Dit kan zowel een massief of zwevend parket zijn, dat op verschillende manieren op beton kan worden gelegd.

Het werk zal relatief lang duren, omdat voor parket (vooral om esthetische redenen) veel snijwerk nodig is. Aan de andere kant kun je de trap tijdens de werkzaamheden blijven gebruiken.

Vaak wordt er de voorkeur aan gegeven om de parketvloer alleen op de treden aan te brengen en alle verticale delen te verven, waardoor de kosten worden beperkt.

Laminaat

Laminaat biedt een esthetisch vergelijkbare oplossing, zonder een hoge prijs te betalen. Het is een zeer dunne, volledig synthetische parketvloer die zeer verschillende stijlen kan bieden. Dit zeer populaire materiaal verlaagt de kosten met behoud van een houtachtige uitstraling.

Laminaat wordt zwevend gelegd en vereist evenveel snijwerk als parket. Net als bij parket wordt er meestal voor gekozen om de verticale delen te schilderen om het werk te vergemakkelijken. Neem echter de tijd om een laminaat te kiezen dat zeer goed bestand is tegen slijtage en krassen.

Denk aan vinyl
Vinyl is een oplossing die steeds aantrekkelijker wordt voor particulieren. Vinylplaat biedt immers een opmerkelijke esthetische waarde en imiteert andere materialen, zowel qua uiterlijk als qua textuur.

Denk ook aan vinyl

Vinyl is een veel dunner materiaal (van 2 tot 3mm) dat op de ondergrond moet worden gelijmd. Vergelijkbaar met linoleum in werking, is vinyl fraaier, resistenter, maar ook duurder.

Vinyl is verkrijgbaar in tegels en stroken, wat het lijmen en plaatsen op de treden vergemakkelijkt.

Tegels: ideaal voor betonnen trappen

Hoewel tegels steeds minder vaak worden toegepast, zijn ze nog steeds een ideale trapbekleding in bepaalde interieurs.

Het tegelwerk biedt een zeer solide en vrijwel onveranderlijke coatingoplossing. Ook is het zeer eenvoudig schoon te maken, omdat dit materiaal bestand is tegen water en alle detergenten.

Vooral om de esthetiek vereist het tegelwerk een zekere handigheid in het leggen en is het inschakelen van een vakman aan te raden.

Let er ook op dat de trap in het geval van betegeling enkele uren buiten werking is, terwijl de tegellijm droogt.

Alleen de tredes renoveren

Wanneer je de kosten voor de renovatie van de trap wil verlagen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de materialen, dan zul je prioriteiten moeten bepalen. Maar er is een oplossing die over het algemeen zeer bevredigend is.

Je doet alleen de tredes en de stootborden laat je zoals ze zijn. Uiteraard is deze mogelijkheid alleen aanvaardbaar als de stootborden in goede staat verkeren. Als dit niet het geval is, dan kan een basisverf volstaan, omdat de stootborden weinig last hebben van slijtage.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention