allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingInternet in FrankrijkWie zijn de "Sleeping Giants"?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wie zijn de "Sleeping Giants"?

vrijdag 25 oktober 2019 , door Hanjo

De "Sleeping Giants" (slapende reuzen) vormen een netwerk van burgers die strijden tegen de verspreiding van haat op het internet.

Het vorige artikel in deze rubriek: Where-parts: dat ene onderdeeltje dat je nergens kunt vinden...
Beoordeling:
Bezoeken: 5.860
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Ze worden de Sleepings Giants genoemd, in verwijzing naar die slapende krachten die, als we ze wakker maken, supersterk worden.... Dit collectief van burgers die strijden tegen de financiering van haatzaaiende uitlatingen, heeft de afgelopen dagen in de schijnwerpers gestaan. Het collectief slaagde erin verschillende adverteerders te "bekeren" en hun reclamespots hebben ingetrokken die deze week tijdens de show van de extreemrechtse polemist Eric Zemmourop Paris Première zouden worden uitgezonden. De merken Nutella (Ferrero), Maaf, Maif, Groupama en PSA hebben bij ondervraging op sociale netwerken besloten het programma te boycotten waarbij de journalist, die in september veroordeeld was voor het aanzetten tot rassen- en godsdiensthaat, betrokken was.

Andere adverteerders zouden moeten volgen. "Ons doel is om extreemrechtse sites en programma’s te raken die haat in hun portefeuille hebben", zegt het collectief dat in 2016 in de Verenigde Staten is opgericht na de verkiezing van Donald Trump. En het lijkt te werken. Het collectief heeft Breitbart News, de website van Steve Banon, al bijna 90% van zijn reclame-inkomsten ontnomen. In Frankrijk hebben activisten ook enkele grote overwinningen behaald. Meer dan 1.000 adverteerders hebben de Boulevard Voltaire, de extreemrechtse website van Robert Ménard, al geblokkeerd en de fascistische website Breizatao van blogger Boris Le Lay staat bijna "droog".

"Name & praise", een zeer effectieve methode

De Sleepings Giants zijn vrijwillige burgers, uit alle lagen van de bevolking en alle leeftijdsgroepen. "Onze actie staat open voor iedereen, iedereen kan ons helpen. Ons enige belang is de strijd tegen onverdraagzaamheid, haat en verkeerde informatie die zich verspreidt", legt een van de mede-oprichters van Sleeping Giants France uit. De meeste activisten van het collectief handelen anoniem om confrontaties als geweld en doodsbedreigingen tegen te gaan. Anonimiteit is een belangrijk element in de filosofie van de Slapende Reuzen.

Het hoofddoel van de Slapende Reuzen is om bedrijven te informeren dat ze, waarschijnlijk zonder hun medeweten, verschijnen op sites of televisieprogramma’s die haat of intolerantie bevorderen. Ze gebruiken daarvoor met name de sociale media als Twitter en Facebook. "Het is hun vrije keuze om te adverteren, maar wij vinden dat ze zich bewust moeten zijn van hun investering", zegt het collectief. "Merken kopen maanden van tevoren reclameblokken en zijn vaak verbaasd dat ze worden geassocieerd met programma’s die helemaal niet overeenkomen met hun waarden."

Hier komt het collectief aan bod. De procedure bestaat uit het maken van een screenshot van een advertentie-uitzending naast de inhoud van een extreemrechtse website (of een kanaal dat een programma met haatzaaiende woorden uitzendt) en vervolgens het bedrijf dat de advertentie heeft gefinancierd publiekelijk te ondervragen. "Maar er is geen sprake van het aan de kaak stellen van het bedrijf of het oproepen tot een boycot. Integendeel, we promoten positieve communicatie, benoemen & prijzen, dan verspreiden we de lijst van adverteerders die zich hebben teruggetrokken."

"Een nieuwe vorm van activisme"

Het raken in de portemonnee van mediakanalen die haatdragende of racistische uitlatingen doen is "een nieuwe vorm van activisme". Het is van oorsprong een Angelsaksische praktijk, maar het begint in Frankrijk gemeengoed te worden. Het idee is niet om te verbieden of te boycotten, maar om de economische actoren in staat te stellen hun positie te versterken. Steeds meer Fransen lijken nu ontvankelijk te zijn voor deze nieuwe vorm van activisme.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention