allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenVerwarmingRookkanaalEen schoorsteen van een pijp voorzien
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een schoorsteen van een pijp voorzien

vrijdag 25 oktober 2019 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 10 november 2019

Het rookkanaal van een open haard is niet geschikt voor het aansluiten van een (hout)kachel. Je zult een schoorsteenpijp moeten (laten) plaatsen. Een werk dat controle en naleving van de geldende regels vereist.......

Het vorige artikel in deze rubriek: Een concentrisch rookkanaal via de schoorsteen
Beoordeling:
Bezoeken: 636
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Of het nu gaat om de renovatie van een schoorsteen of de installatie van een schoorsteen of de installatie van een inserthaard of een kachel, het rookgaskanaal moet voldoen aan bepaalde eisen (stevigheid, dichtheid, efficiëntie, enz.), die in de NF DTU 24.1-norm worden beschreven.
Hun doel: elk risico in verband met het gebruik van de verwarming uitsluiten en de prestaties ervan optimaliseren. Daarom kan een defecte (maar nog steeds solide) schoorsteen door middel van een behuizing worden gerenoveerd.
Perfect afgedicht en ongevoelig voor condensaat wordt het interne deel van het rookkanaal gereduceerd, wat het efficiënter maakt dankzij een betere trek.

Stijve of flexibele pijp?

Een schoorsteenpijp kan bestaan uit een flexibele slang of stijve rechte elementen die met elkaar verbonden worden - alles in roestvrij staal. Bij het aansluiten van een vast brandstoftoestel (kachel of inserthaard) moet een flexibele pijp een dubbele wand met een gladde binnenwand hebben.

De keuze hangt in ieder geval af van het bestaande kanaal. Als het ellebogen (coudes) of "dévoiements" (maximaal twee) heeft, zal een flexibele pijp de oplossing zijn. Als het een recht kanaal betreft zijn beide mogelijk. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende binnendiameters (bijv. 80 tot 300 mm voor flexibele pijpen en 80 tot 250 mm voor stijve buizen).

De keuze van de diameter wordt bepaald door de specificaties van de fabrikant van het aan te sluiten toestel: voor een kachel is dat minimaal de diameter van het mondstuk en voor een inserthaard ten minste 150 mm (180 mm indien de deur open kan).

Controleer de bestaande pijp alvorens deze opnieuw te plaatsen

Goedgekeurd volgens NF EN 1856-2 worden de schoorsteenpijpen ook gekenmerkt door hun temperatuurklasse.

Voorbeeld:

T 450 (450 °C) voor kanalen die compatibel zijn met de aansluiting van vaste, vloeibare of gasvormige brandstofverwarmingstoestellen. Deze kanalen moeten ook voorzien zijn van de CE- en G-markering (schoorsteen brandwerend).

De eerste punten om te controleren: de stabiliteit van de pijp en de afwezigheid van obstakels op zijn pad (vogelnesten, puin, enz.). Eerst vegen is daarom verplicht!

In geval van aanzienlijke condensatie wordt het kanaal aan de boven- en onderkant opengelaten totdat deze verdwijnt. Aan de andere kant kunnen donkerbruine afzetting (bistre) en teer (goudrons) die niet kunnen worden verwijderd, het gehele rookkanaal onbruikbaar maken. Het kanaal moet dan vervangen worden door een nieuwe structuur (metselwerk of metaal).

Nadat de sierstukken van de rookuitlaat zijn verwijderd, moeten er voorzieningen worden aangebracht om de pijp te fixeren. Rond de uitlaat moet een kraag (collier) worden aangebracht, zodat deze op de afdichtplaat (plaque d’étanchéité) rust die de uitgang van het oorspronkelijke kanaal afdekt.

In het onderste deel rust de pijp op de afdekplaat of op een speciale (al dan niet verstelbare) steun. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de doorgang door het plafond en de aansluiting met de verbindingspijp om te voldoen aan de voorgeschreven veiligheidsafstand.

De veiligheidsafstand

De veiligheidsafstand, zoals gedefinieerd door de standaard NF DTU 24.1, kenmerkt de afstand die moet worden aangehouden tussen de buitenwand van een rookkanaal en de dichtstbijzijnde brandbare materialen. Afhankelijk van de thermische weerstand van het kanaal, is het 8 cm voor de binnenin geïnstalleerde stijve metaalcomposieten. Dit concept is niet van toepassing op een omhulsel, behalve wanneer het door een plafond gaat, waar het de verbindingspijp verbindt.
De kachel zelf voldoet aan andere plaatsingsregels. Zonder specifieke voorziening die in staat is om de warmtestraling te verminderen, hebben ze een afstand nodig die drie keer groter is dan de diameter van het kanaal (bijvoorbeeld: 45 cm voor 150 mm Ø). Een behuizing vereist ook dat de ringvormige ruimte (tussen de buis en het bestaande kanaal) wordt geventileerd met een lage luchtinlaat (20 cm²) en een hoge uitlaat (5 cm²).

Stappenplan

Op het plafond van de ruimte waar de kachel is geïnstalleerd, centreer je de afwerkingsplaat (gekozen op basis van de diameter van de verbindingspijp) voor de ingang van het rookkanaal.

Houd de afwerkplaat op zijn plaats en gebruik de gaten in de hoeken om de plaats van de in het plafond te boren gaten te identificeren.
Boor vervolgens de gaten.

Naast de kraag is elke buis voorzien van een (te verwijderen) label dat met een pijl de richting van de rookafvoer en dus de montagerichting aangeeft: mannelijk uiteinde onderaan, vrouwelijk bovenaan.

Verzamel de buisdelen, die hier vanaf de bovenkant van het kanaal worden ingevoerd, op het dak, zo dicht mogelijk bij de schoorsteen.

Wees voorzichtig op vlakke tegels of leien, let op uitglijden!

Omdat de pijp Ø 150 mm met een aansluiting van Ø 130 mm moet worden verbonden, is een verloopstuk nodig.

Plaats het verloopstuk aan het einde van het eerste pijpdeel.

Vraag om hulp bij het assembleren terwijl je een volgende buissectie aanbrengt.
Plaats en sluit de klemflens.

Het is beter om de elementen met twee personen op hun plaats te zetten: de ene houdt het laatste deel van de pijp vast en de ander plaatst het volgende stuk.

Montage van de afdichtingsplaat

Controleer bij het voorlaatste deel de plaatsing van de afdichtingsplaat.
Snijd indien nodig de hoeken af met een slijpmachine (of metaalschaar).

Schuif de afdichtplaat rond het voorlaatste deel, plaats het laatste deel en sluit de klem rond de buizen.

Breng de bovenste (gevleugelde) montagebeugel aan.
Werk met drie personen: de een houdt de plaat vast, de ander laat de buis zakken. Op de begane grond leidt de derde de buis door de afdekplaat, die aan het plafond is bevestigd.

Breng een lijmmastiek onder de plaat aan om hem op het metselwerk af te dichten.

Voeg de mastiek ook toe aan de aansluitingen van het onderste en bovenste deel van de originele kap.

Installatie van de verbindingspijp

De aan te sluiten lengte komt zeer waarschijnlijk niet overeen met twee volledige buizen.
Schuif de eerste buis in de doorvoer.

Na het plaatsen van het koppelstuk aan de uitgang van de kachel, meet je de resterende lengte tussen de bovenkant van de tap en de onderkant van de buis.

Snijd de bovenkant van de buis (met een haakse slijper) zo af dat de iets smallere onderkant behouden blijft.

Verwijder het T-stuk aan de kachel. Breng de op maat gesneden buis aan en zet het T-stuk eronder, waarna je deze aan de kachel koppelt. Sluit ook de andere opening van het T-stuk af.

Controleer ten slotte met behulp van een waterpas of de verbindingspijp goed verticaal staat.
Verplaats indien nodig ter correctie de kachel een beetje.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

- systemed.fr

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention