allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesDe makelaar en taxateurDe taxatie van een woning
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De taxatie van een woning

maandag 18 november 2019 , door Hanjo

De taxatie van een woning kan zeer nuttig zijn. Maar het moet dan wel een goede taxatie zijn. Wie doet het (en hoe) en wat gaat het ongeveer kosten?

Het vorige artikel in deze rubriek: De makelaar - de "Immo"
Beoordeling:
Bezoeken: 431
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een taxatie van een woning is nuttig waarin je de waarde ervan wilt weten. Dat kan in diverse situaties zijn, bijvoorbeeld wanneer je een huis wilt kopen of verkopen, je in een echtscheiding verwikkeld bent, of bij een erfenis. Je wilt immers niet te veel betalen of te weinig ontvangen!

Taxateurs in Frankrijk

Er zijn allerlei prestaties die onder de noemer “taxation” worden aangeboden. Veelal gaat het dan om een "estimation gratuite", een gratis waardebepaling die door een lokale immo wordt aangeboden. Je moet je dan wel afvragen, waarom deze dienst "gratis" wordt aangeboden...
De makelaar wil een verkoopopdracht en misschien probeert hij die binnen te halen met een te hoge schatting. Hij baseert zich daarbij wel op zijn kennis van de lokale markt en de beschikbare voorzieningen, maar verder is de waardeschatting weinig nauwkeurig.

Het kan ook anders. Er zijn ook echte, erkende taxateurs (expert immobilier agréé) die je een "rapport d’expertise" leveren volgens Europese EVS normen (European Valuation Standard). Je betaalt er ook naar, maar je krijgt een betrouwbare taxatie.

Een taxatie is in Frankrijk niet goedkoop. Het is vaak een omvangrijk karwei. Je vindt in Frankrijk vergeleken bij Nederland niet zomaar vergelijkbare transacties door een veel grotere diversiteit in soorten huizen, locaties, bouwkwaliteiten en staat van onderhoud. Het vinden van de juiste informatie en vergelijkingsgegevens is een vrij complexe taak. Al die informatie moet hij vervolgens uitwerken en op papier zetten.

En daar kun je van profiteren om de kosten enigszins te drukken. Je vraagt een erkende expert immobilier om een uitgebreide taxatie te verzorgen, maar je zegt hem dat je geen gedetailleerd expertiserapport nodig hebt. Je vraagt dus uitsluitend een verklaring omtrent de waarde. Dat scheelt de expert een hoop werk, tijd en dus geld, want een expertiserapport volgens Europese normen is zeer gedetailleerd. Je krijgt dan alleen de laatste twee pagina’s, de samenvatting met de conclusie, waarin de getaxeerde waarde wordt vermeld.
Zo’n beknopt rapport heet een "avis de valeur à dire d’expert". Het ook bij erfkwesties of hypotheekverstrekking vaak als volwaardige taxatie geaccepteerd.

Een online taxatie op internet is weggegooid geld. Je hebt niets aan de computerberekening van de waarde van een huis of appartement als die knappe computer zelf niet ter plekke is geweest.

Samengevat

Je bent het beste uit bij een erkende “expert immobilier”, een taxateur die aangesloten is bij organisaties als het Collège des Experts Évaluateurs SNPI of CEIF.
Laat je niet misleiden door welklinkende namen als "Centre National d’Expertise", want de aangesloten taxateurs zijn niet officieel gecertificeerd als taxateur conform de Europese standaard.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention