In Frankrijk werden de vaste radarcontroleposten altijd met een bord aangekondigd. In mei 2011 is deze regel vervallen, maar in 2013 werd die beslissing weer teruggedraaid. Niet alle controleposten worden door een bord voorafgegaan!
De vaste snelheidscontroles zijn bijna altijd in gebruik en dat weten de Fransen ook, want ze worden meestal voorzichtig gepasseerd. De Franse weggebruiker heeft waarschijnlijk niet veel vertrouwen in de techniek van ofwel het voertuig ofwel de radar, want de meeste weggebruikers nemen een ruime marge.
Let dus op voor plotseling afremmen, zelfs wanneer de juiste snelheid wordt aangehouden!
De controle werd tot mei 2011 altijd voorafgegaan door een waarschuwingsbord en ook werd de maximum toegelaten snelheid met een bord worden aangegeven. Je kunt al binnen een paar dagen de bon in huis hebben, want het systeem werkt volledig automatisch!
Over de plaats van deze vaste posten bestond vroeger geen geheim. Er was een officiele website waarop ze allemaal stonden vermeld. Nu is dit verboden. Ook is er een verbod van melding door navigatie-apparaten (GPS)!
In juli 2010 besliste de dienst verkeersveiligheid om de aankondigingsborden op grotere afstand van de radar te plaatsen, dit om te voorkomen dat automobilisten direct bovenop hun rem gaan staan en zo aanrijdingen veroorzaken. In mei 2011 wordt besloten alle waarschuwingsborden te verwijderen, maar in 2013 wordt dit besluit weer teruggedraaid.
In mei 2011 werd beslist om ook het aantal "pedagogische snelheidscontroles" uit te breiden. Deze systemen geven de snelheid van een naderend voertuig aan, maar er wordt geen kenteken geregistreerd. Je ziet een tekst "Vous roulez à" (je rijdt) gevolgd door de gemeten snelheid.
Deze vorm van snelheidscontrole is inmiddels het experimentele stadium gepasseerd en volop in gebruik. Je leest er meer over in ons artikel Trajectcontrole ook in Frankrijk.
Mobiele snelheidscontroles kun je overal aantreffen. Op de snelweg vind je ze soms vlak na een vaste post, of in de buurt van tolpoortjes (op het laatste viaduct ervoor), waar meneer agent je dan makkelijk kan opvangen. Er wordt zowel gebruik gemaakt van apparatuur op statief als van "hand-held" radars.
Een snelheidsovertreding is minimaal een boete van de vierde klasse. Je leest er meer over in ons artikel Boetes voor overtredingen en hun klasse.
De "barême des contraventions" geeft de vijf verschillende klassen van boetes aan. De klasse bepaalt mede de hoogte van de boete.
De verschillende maximum snelheden op de Franse wegen.
De "handige" borden die in Frankrijk verplicht bij vaste snelheidscontroles stonden, werden geleidelijk verwijderd.
Frankrijk voert op 4 juli 2015 drie nieuwe verkeersborden in die waarschuwen voor snelheidscontroles.
Wanneer je meent dat je ten onrechte een boete hebt ontvangen voor een snelheidsovertreding die in Frankrijk werd gedetecteerd door een flitspaal, dan kun je nu ook online bezwaar maken.
Frankrijk breidt het aantal flitspalen dat in twee richtingen werkt snel uit.
Deze vorm van snelheidscontrole is nu ook in Frankrijk ingevoerd.
Huidige bezoekers: 36
Snelheidscontroles, flitspalen en roodlichtcamera’s op de Franse wegen.
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?