Enkele specifieke kenmerken van het gas- en/of elektriciteitsabonnement. Hoe vergelijk je de aanbiedingen van verschillende leveranciers en met wie kun je contact opnemen in geval van een geschil? Het zijn enkele vragen waarmee we je in dit artikel op weg helpen.
De energieleveranciers zijn verplicht het verbruiksverleden van een volledig jaar voorafgaand aan de factuur te vermelden indien zij over deze informatie beschikken.
Dankzij deze indicatie is het mogelijk om een vergelijking te maken met het verbruik van het voorgaande jaar in dezelfde periode.
De wet staat de abonnee toe zijn contract op te zeggen (zonder boete) als de leverancier zijn contractuele voorwaarden wijzigt. Als de elektriciteits- of gasleverancier van plan is zijn prijzen te wijzigen, moet hij zijn klanten minstens één maand voor de toepassing van deze wijzigingen op de hoogte brengen. De klant heeft dan een maximale termijn van 3 maanden (vanaf de aankondiging van de leverancier) om zijn contract zonder boete te beëindigen.
De leverancier is echter niet verplicht zich aan deze procedure te houden als dergelijke wijzigingen wettelijk verplicht zijn (bijvoorbeeld in het geval van wijzigingen in de gereguleerde tarieven of als de prijzen van de leverancier geïndexeerd zijn aan gereguleerde tarieven).
De aanbiedingen die onderworpen zijn aan tarifs réglementés zijn elektriciteits- en gasaanbiedingen waarvan de prijzen worden vastgesteld door de CRE, na overleg met de regering. Deze gereguleerde tarieven gelden alleen voor historische energieleveranciers:
Voor hun aanbiedingen buiten de gereguleerde tarieven om bieden de meeste elektriciteitsleveranciers een aanbod aan dat geïndexeerd is aan de gereguleerde tarieven.
Bij verhuizing kan het energieleveringscontract kosteloos worden opgezegd. Dat moet wel gebeuren vóór het verlaten van het pand, met vermelding van de datum van vertrek. De opzegging wordt op die datum van kracht. Het verzoek kan tot 30 dagen van tevoren worden ingediend.
Jouw energie- of aardgasleverancier heeft een maximale termijn van 14 maanden om je een factuur voor het werkelijke verbruik te sturen. Deze verplichting geldt echter niet in de volgende gevallen:
Naheffingen van gas en elektra over consumpties van meer dan 14 maanden oud zijn niet langer toegestaan, tenzij...
In geval van een geschil staan je verschillende oplossingen ter beschikking:
De bemiddelaar helpt bij het oplossen van problemen met bedrijven in de energiesector.
In geval van laattijdige betaling of onbetaalde facturen moet de gas- of elektriciteitsleverancier een aantal regels in acht nemen alvorens de energievoorziening eventueel te onderbreken:
Bijkomende beschermingsvoorzieningen zijn voorzien wanneer een consument van de energiecheque profiteert of wanneer hij reeds een beroep heeft gedaan op een solidariteitsfonds voor huisvesting of wanneer er een overeenkomst is gesloten tussen de dienst en de energieleveranciers waarbij gemeenten en intergemeentelijke sociale actiecentra partij kunnen zijn.
Ten slotte moet worden opgemerkt dat de levering van elektriciteit of aardgas in de hoofdwoningen tijdens de winterperiode niet kan worden onderbroken.
Behalve in geval van een geplande onderbreking of overmacht moeten de aardgas- en elektriciteitsdistributeurs aan hun klanten, overeenkomstig de bepalingen van het bestek van de concessie, energie leveren van een regelmatige en welbepaalde kwaliteit die verenigbaar is met het gebruikelijke gebruik van energie.
Indien de kwaliteit van het aanbod niet wordt gerespecteerd, heeft de consument het recht om een klacht in te dienen teneinde een schadevergoeding te verkrijgen. Daartoe moet de consument verwijzen naar het contract waarin de voorwaarden voor terugbetaling of compensatie worden vermeld wanneer het kwaliteitsniveau van de door de leverancier en de netwerkexploitant geleverde diensten niet wordt bereikt.
Meer in het algemeen moet de klacht schriftelijk (brief met ontvangstbewijs) worden gericht aan de distributeur of aan de leverancier.
Je kunt de onafhankelijke en gratis vergelijker van de aanbiedingen op het gebied van energievoorziening raadplegen op de informatiewebsite van de Nationale Energieombudsman.
Deze vergelijker maakt het mogelijk om voor elektriciteit en aardgas de jaarlijkse kosten voor een bepaald verbruik te ramen, met of zonder promotie, afhankelijk van de locatie en de capaciteit van de meter voor elektriciteit.
De Energie-Info service biedt een onafhankelijke vergelijker van de aanbiedingen voor de energievoorziening.
Meteruitlezing kan op 2 manieren gebeuren, afhankelijk van de technische specificiteit van de meter:
Bovendien is de leverancier verplicht de consument de mogelijkheid te bieden zijn meterstanden toe te zenden op data die de leverancier in staat stellen deze in aanmerking te nemen bij het uitreiken van zijn facturen.
Huidige bezoekers: 100
Frankrijk is een uitgestrekt land. Op het platteland (à la campagne) zul je daarom meestal geen aardgas aantreffen en zul je het moeten doen met andere energiebronnen. Het - meest bovengrondse - elektriciteitsnet reikt tegenwoordig wel tot in de kleinste gehuchtjes.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?