allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsNieuwsberichtenOnderzoek serviceaanbod Franse belastingdienst
 
Uit de (Franse) media...

Onderzoek serviceaanbod Franse belastingdienst

Wat vinden de gebruikers van het dienstenaanbod van de Franse belastingdienst?

zaterdag 28 december 2019 , door Hanjo

Wat vinden de gebruikers van het dienstenaanbod van de Franse belastingdienst?

Het vorige artikel in deze rubriek: Doden van eendagshaantjes wordt verboden
Beoordeling:
Bezoeken: 135
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De Franse minister Gérald Darmanin heeft samen met met ambtenaren van de Franse belastingdienst (DGFiP), lokale verkozenen en vakbonden een consultatieprocedure opgestart om het nieuwe "nabijheidsnetwerk" van de belastingdienst in de gebieden uit te bouwen.

Het initiatief werd opgezet in de geest van het Grand Débat en beoogt het aantal openbare dienstencentra met 30 procent te verhogen. Op deze wijze wil de Franse regering zorgen voor een betere toegankelijkheid van de openbare diensten voor de bevolking en een betere lokale relatie tussen ambtenaren en gebruikers, met name in gebieden waar het gevoel groeit dat de aanwezigheid van de staat onvoldoende is.

Om licht te werpen op het overleg dat de komende maanden zal worden voortgezet, werd een opiniepeiling gehouden om de meningen en verwachtingen van de gebruikers voor fiscale diensten te verzamelen.

De belangrijkste bevindingen waren:

Het internet staat bij alle procedures op de eerste plaats: het stellen van een vraag (41%), het aangeven van inkomsten (62%), het betalen van belastingen (45%), het verkrijgen van een document (53%) of het indienen van een klacht (37%).
53% van de gebruikers gaat nooit naar een centrum voor overheidsfinanciën en 47% gaat minstens één keer per jaar, met een gemiddelde van één keer per jaar voor hun procedures. De belangrijkste motivatie voor gebruikers die wel gaan (67%) is om "een contactpersoon voor zich te hebben" (en niet vanwege de technische kennis van de agenten).
74% van de respondenten is van mening dat het DGFiP de manier waarop het de belastingbetaler informeert kan verbeteren. De belangrijkste gewenste verbeteringen zijn, in volgorde: wachttijd, openingstijden, locatie van diensten/afstand van huis en, ver achterop, de informatie die ze kunnen krijgen over hun fiscale situatie.
De loketten die door verschillende overheidsdiensten worden gedeeld, zijn aantrekkelijk: 4 van de 5 respondenten zijn er voorstander van, met het stadhuis als locatie met de meeste voorkeur. Nabijheid is ook een belangrijk punt: de gemiddelde aanvaardbare reistijd is 19 minuten.
66% van de respondenten was het ermee eens dat het netwerk van belastingcentra moet worden gemoderniseerd/herzien om de belastingen te verlagen.
Tot slot is 63% van mening dat de mogelijkheid om bij een tabakswinkel de belastingen/openbare rekeningen te kunnen betalen een goed initiatief is.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Hervorming Frans pensioenstelsel

  De Franse regering wil het ingewikkelde en voor sommigen erg gulle stelsel stroomlijnen en hervormen. Er moet geleidelijk één pensioenstelsel komen.

Bron:

De enquête werd van 16 tot 27 september telefonisch uitgevoerd bij een representatieve steekproef van gebruikers die in gemeenten met minder dan 35.000 inwoners wonen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention