allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2020Haangekraai wordt zintuiglijk erfgoed
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opmerkelijk nieuws uit 2020.

Haangekraai wordt zintuiglijk erfgoed

Het gekraai van de haan en de geur van mest worden beschermd door de wet als „zintuiglijke erfgoed”.

vrijdag 31 januari 2020 , door Hanjo

Om te voorkomen dat het platteland het onderspit delft in steeds meer geschillen met omwonenden die allergisch zijn voor haar geluiden en geuren, heeft de Assemblée nationale in de wet „het zintuiglijke erfgoed” vastgelegd.

Het vorige artikel in deze rubriek: Daling verkoop foie gras
Beoordeling:
Bezoeken: 118
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De zaak van de haan Maurice, die werd vervolgd voor „lawaaihinder” door buren die op vakantie waren op het eiland Oléron, veroorzaakte veel publiciteit. Zelfs tot in de zeer serieuze New York Times.

Na maanden van conflict en aanhangers van over de hele wereld, bepaalde het hof van Rochefort eindelijk dat Maurice zijn ochtendserenades mocht voortzetten.

Stinkende hooibalen

Het is misschien lachwekkend, maar dit soort geschillen neemt alleen maar toe. Wanneer het niet het gezang van de krekels is dat een lokale ruiter irriteert of de uitwerpselen van de bijen die de buurman verstoren, is het de geur van de mout tijdens de oogst die woede creëert.

Steeds vaker vragen burgers de gemeenteambtenaren om het gebalk van een ezel te stoppen, of het geluid van koeiebellen. De onverdraagzaamheid groeit op het platteland. En sommige conflicten kunnen fout aflopen, zoals voor een boer die 8.000 euro aan zijn buren moest betalen wegens „stinkende” hooibalen.

Geluiden en geuren

Gealarmeerd door deze "opleving" van het aantal geschillen werd onderzocht hoe de rechterlijke macht op deze aanklachten kon en mocht reageren.

Het begrip "abnormale buurtstoornis" is niet opgenomen in het Frans Burgerlijk Wetboek. Het werd opgesteld bij jurisprudentie tot aan het Hof van Cassatie. De rechter heeft geen 36 oplossingen: als hij van mening is dat de overlast abnormaal is, veroordeelt hij. Maar de rechter heeft het geen rechtsgrondslag om te zeggen: "Zo’n geluid of geur maakt deel uit van de landelijke omgeving."

Daarom nam Pierre Morel-A-L’Bailiff de koe bij de hoorns en creëerde hij een nieuw juridisch concept: "de notie van geluiden en geuren die inherent zijn aan natuurlijke, mariene en terrestrische ruimten". Zijn wetsvoorstel voor het definiëren en beschermen van "het zintuiglijke erfgoed van het platteland" werd op 30 januari 2020 aangenomen door de Assemblée nationale en moet nu worden gestaafd door de Franse Senaat. Gaat alles goed, dan kan de wetstekst kan in de loop van april in werking treden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention