Naast de A-, D-, E- en N-wegaanduiding is er nu ook de M-weg.
De nummering van de Franse wegen is opgesplitst in meerdere categorieën.
Heel soms kom je deze oude wegaanduidingen nog tegen. Een "VC" is een voie communale, een gemeentelijke weg.
Tegenwoordig is de letter "V" verdwenen en wordt de weg alleen met de letter "C" aangeduid.
De wegen die aan een departement toebehoren hebben een nummer dat vooraf wordt gegaan door de letter "D", inderdaad van "départementale". In ieder departement vind je dan ook wel een route départementale met de code "D1".
De codering van de Franse wegen is diverse keren herzien. Soms werden wegen "gedegradeerd" van nationale tot departementale wegen, maar wilde men toch hetzelfde nummer aanhouden. Met een eenvoudige wijziging van de letter die eraan voorafgaat werd bijvoorbeeld een N178 de D178. Maar in veel gevallen werd het honderdtal vervangen door de "9", dit om verwarring te voorkomen. Zo werd de N820 de D920. Maar in enkele gevallen verloor de weg zijn honderden en werd de N655 de D55.
Een route nationale wordt wel afgekort met "RN" en vroeger had het ook die letters voor het wegnummer staan, maar tegenwoordig gaat het wegnummer vooraf door de letter "N" van "nationale". Frankrijk heeft dus slechts één N1. Deze loopt van Parijs naar Duinkerken (Dunkerque).
Dit nummer kreeg de weg in de 19e eeuw, zoals op bijgaande kaart te zien is.
Net als in andere landen heeft een Franse autosnelweg een nummer dat begint met de letter "A". Veel Nederlanders en Belgen rijden via de A1 van Lille naar Parijs.
Binnen Europa hebben belangrijke auto(snel)wegen ook een Europees nummer gekregen. Ze beginnen met de letter "E". Naast deze Europese benaming heeft zo’n weg ook altijd een nationaal wegnummer. De Franse A1 is zo onderdeel van de E15, de E17, de E19 en de E42.
De wet van 16 december 2010 creëerde het statuut van metropool. De metropolen kregen ook het beheer van de wegen in hun gebied.
In deze context heeft de Dienst voor de Verkeersveiligheid de metropolen toestemming gegeven om te experimenteren met specifieke bewegwijzering die de gebruiker in staat stelt om, net als bij de nationale, departementale of gemeentelijke wegen, de weg te identificeren waarop hij zich bevindt.
De borden hebben een cyaan (lichtblauwe) achtergrond en zijn voorzien van de letter "M" gevolgd door het wegnummer (zie illustratie).
Deze bewegwijzering wordt binnenkort aangevuld met een locatiebord voor de ingangen van de metropool. Dit bord, van hetzelfde model als het departementale of regionale toegangsborden, zal ook cyaankleurig zijn.
Google Maps heeft ook voor Frankrijk de gratis service om de actuele verkeerssituatie weer te geven.
Huidige bezoekers: 82
Frankrijk is berucht om zijn stervorm, maar beroemd om de dichtheid van het wegennet. Het wegennet het meest dichte van de wereld en het langste van Europa. Ruim een miljoen kilometer aan lokale, regionale, departementale en nationale wegen doorkruisen het land. Zo’n 10% van het wegennet bestaat uit autosnelwegen en op een groot aantal trajecten wordt tol geheven.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Verschillende soorten dienstverlening.
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Verschillende soorten dienstverlening.
Wat wetenswaardigheden over de Franse taal