allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerHet wegennetFrankrijk heeft nu ook M-wegen

Frankrijk heeft nu ook M-wegen

vrijdag 31 januari 2020 , door Hanjo

Naast de A-, D-, E- en N-wegaanduiding is er nu ook de M-weg.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een op drie Fransen gooit afval uit het autoraam
Beoordeling:
Bezoeken: 212
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De nummering van de Franse wegen is opgesplitst in meerdere categorieën.

Departement

De wegen die aan een departement toebehoren hebben een nummer dat vooraf wordt gegaan door de letter "D", inderdaad van "départementale". In ieder departement vind je dan ook wel een route départementale met de code "D1".

Maar waarom soms van die hoge nummers?

De codering van de Franse wegen is diverse keren herzien. Soms werden wegen "gedegradeerd" van nationale tot departementale wegen, maar wilde men toch hetzelfde nummer aanhouden. Met een eenvoudige wijziging van de letter die eraan voorafgaat werd bijvoorbeeld een N178 de D178. Maar in veel gevallen werd het honderdtal vervangen door de "9", dit om verwarring te voorkomen. Zo werd de N820 de D920. Maar in enkele gevallen verloor de weg zijn honderden en werd de N655 de D55.

Landelijk

Een route nationale wordt wel afgekort met "RN", maar het wegnummer heeft alleen de letter "N" van "nationale". Frankrijk heeft dus slechts één N1. Deze loopt van Parijs naar Duinkerken (Dunkerque).

Dit nummer kreeg de weg in de 19e eeuw, zoals op bijgaande kaart te zien is.

De keizerlijke wegen van 1e en 2e klasse (1811)
De keizerlijke wegen van 1e en 2e klasse (1811)

Autosnelwegen

Net als in andere landen heeft een Franse autosnelweg een nummer dat begint met de letter "A". Veel Nederlanders en Belgen rijden via de A1 van Lille naar Parijs.

Europese benaming

Binnen Europa hebben belangrijke auto(snel)wegen ook een Europees nummer gekregen. Ze beginnen met de letter "E". Naast deze Europese benaming heeft zo’n weg ook altijd een nationaal wegnummer. De Franse A1 is zo onderdeel van de E15, de E17, de E19 en de E42.

En nu dus ook de "M" van "métropole"

De wet van 16 december 2010 creëerde het statuut van metropool. De metropolen kregen ook het beheer van de wegen in hun gebied.

In deze context heeft de Dienst voor de Verkeersveiligheid de metropolen toestemming gegeven om te experimenteren met specifieke bewegwijzering die de gebruiker in staat stelt om, net als bij de nationale, departementale of gemeentelijke wegen, de weg te identificeren waarop hij zich bevindt.

De borden hebben een cyaan (lichtblauwe) achtergrond en zijn voorzien van de letter "M" gevolgd door het wegnummer (zie illustratie).

Deze bewegwijzering wordt binnenkort aangevuld met een locatiebord voor de ingangen van de metropool. Dit bord, van hetzelfde model als het departementale of regionale toegangsborden, zal ook cyaankleurig zijn.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties

Huidige bezoekers: 11

Dit artikel staat in rubriek:
 • Het wegennet

  Frankrijk is berucht om zijn stervorm, maar beroemd om de dichtheid van het wegennet. Het wegennet het meest dichte van de wereld en het langste van Europa. Ruim een miljoen kilometer aan lokale, regionale, departementale en nationale wegen doorkruisen het land. Zo’n 10% van het wegennet bestaat uit autosnelwegen en op een groot aantal trajecten wordt tol geheven.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |