allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsNieuwsberichtenGaat de taxe foncière fors omhoog?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Uit de (Franse) media...

Gaat de taxe foncière fors omhoog?

Gaat deze belasting de verliezen van de woonbelasting compenseren?

zondag 16 februari 2020 , door Hanjo

Gaat de onroerendgoedbelasting de komende jaren omhoog? Dit is wat veel Franse internetsites de afgelopen dagen hebben aangekondigd, met de bewering dat deze belasting in 2026 met een factor drie tot zeven zou kunnen stijgen.

Het vorige artikel in deze rubriek: In de Auvergne zeker tot april zacht weer
Beoordeling:
Bezoeken: 522
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De bron van deze geruchten ligt bij een bepaling in de Franse begrotingswet voor het jaar 2020 die de berekening van de door de eigenaars betaalde belasting, de taxe foncière, wijzigt. Sommige bronnen zien dit als een compensatie van de geleidelijke afschaffing van de taxe d’habitation.

Wat het geruchten zeggen

Verschillende sites, zoals planet.fr en mieuxvivre-votre-vargent.fr, hebben artikelen gepubliceerd waarin een "duizelingwekkende" verhoging van de onroerende voorheffing wordt aangekondigd. De informatie is ook op grote schaal doorgegeven op sociale netwerken. "Vastgoedbelasting vermenigvuldigd met zeven. Macron valt eigenaren van onroerend goed aan", stelt bijvoorbeeld deze populaire publicatie in de Facebook groep Compteur officiel de « gilets jaunes »:

De meeste publicaties zijn gebaseerd op een column van redacteur Emmanuel Lechypre in een tv-uitzending van zondag 9 januari getiteld: "La taxe foncière va exploser". De redacteur bespreekt de herziening van de regels voor de berekening van deze lokale belasting, een maatregel die is opgenomen in de begrotingswet voor 2020 en die volgens hem serieuze verliezers zou kunnen maken, met name eigenaren van oude woningen:

« Là on parle, pour certains biens, de taxes foncières multipliées par quatre, cinq, six, voire sept, par rapport à aujourd’hui. »

"Daar praten we, voor bepaalde eigendommen, over onroerendgoedbelasting vermenigvuldigd met vier, vijf, zes of zelfs zeven keer ten opzichte van vandaag."

De journalist geeft geen indicatie over de oorsprong van deze berekening. Maar hij is voorzichtig om zijn redenering te temperen: "Pas op, stijgingen van deze omvang zullen uitzonderlijk blijven. Sommige mensen zullen zelfs hun onroerendgoedbelasting zien dalen als de waarde van hun buurt is gedaald ten opzichte van wat het veertig jaar geleden was." Dit is een voorzorgsmaatregel die sommige alarmerende publicaties niet nemen.

De regels voor de berekening van de onroerendgoedbelasting zullen worden herzien

Woonbelasting en onroerendezaakbelasting worden berekend op basis van de huurwaarde van de woningen. Deze waarden dateren echter uit de jaren zeventig en zijn sindsdien nooit meer herzien.
Deze situatie creëert ongelijkheden tussen gebieden: zo heeft een zeer gewilde wijk in Parijs vaak een lagere huurwaarde dan een wijk in Tourcoing. Ook oude huizen die recentelijk zijn gerenoveerd, worden lager gewaardeerd dan grote woonblokken, die bij de vaststelling van de huurwaarden als ultramodern werden beschouwd.

Dit is de situatie die de Franse regering wil proberen te verhelpen. Vandaar de invoering in artikel 146 van de begrotingswet voor het jaar 2020 van een nieuwe methode voor de berekening van de huurwaarde. Deze laatste zal vanaf 2026 worden geactualiseerd, rekening houdend met de "gemiddelde huurprijzen" die begin 2023 in de wijken werden opgetekend.

Een neutrale hervorming, met winnaars en verliezers

De aanpassing van de huurwaarden zal niet gepaard gaan met een sterke verhoging van de onroerende voorheffing. Natuurlijk zijn er winnaars en verliezers maken, maar de onroerendezaakbelasting zal in zijn geheel niet verhogen. De doelstelling is dat de herziening van de huurwaarden over het geheel genomen een neutraal effect heeft.
De maatregel is een correctie van de huidige onjuistheden die zorgt voor een grotere billijkheid in de belastingheffing, omdat het niveau van de belastingheffing beter aansluit bij de reële waarde van het onroerend goed.

Er is dus geen sprake van een "explosie" van de onroerendezaakbelasting. In tegenstelling tot een ander hardnekkig gerucht heeft het niets te maken met de geleidelijke afschaffing van de taxe d’habitation. Hoewel deze maatregel duur is, laat ze geen "gat" in de financiën van de lokale overheden achter, aangezien er een vergoeding van de staat tegenover staat.

Eén ding is zeker: de nieuwe regels voor de berekening van de huurwaarde zullen in 2026 niet leiden tot enorme verhogingen of verlagingen van de onroerendgoedbelasting. "De veranderingen zullen geleidelijk aan plaatsvinden, met verschillen in de orde van grootte van enkele procenten per jaar," meldt de Franse overheid.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

- Le Monde

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention