allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenDiverseIets voor jou? Een "jobbeur"...
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Iets voor jou? Een "jobbeur"...

maandag 24 februari 2020 , door Hanjo

Ben je een handige, veelzijdige doe-het-zelver en goed in het oplossen van allerlei technische probleempjes? Dan kun je jouw diensten via de platforms voor "jobbeurs" aanbieden om jouw inkomen wat aan te vullen. We geven aan hoe het werkt en welke garanties worden geboden, maar ook hoe je er gebruik van kunt maken.

Het vorige artikel in deze rubriek: Doe-het-zelf tips en tools uitwisselen
Beoordeling:
Bezoeken: 172
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Sinds enkele jaren weeft "jobbing" zijn web in Frankrijk, via online sites die diensten verlenen tussen particulieren. Het oorspronkelijke idee was geïnspireerd op de collaboratieve economie. Het vervangen van een kraan, het bevestigen van een plank, het monteren van een meubelstuk... "echte" ambachtslieden komen er niet voor langs. Maar een "jobbeur" wel!

Wat is een jobbeur?

In principe is een "jobbeur" een amateur, een zelfstandig persoon die de vaardigheden heeft om tegen betaling bepaalde werkzaamheden te doen. Het biedt een praktisch en economisch alternatief voor mensen die noch de tijd noch de middelen hebben om naar gespecialiseerde bedrijven te gaan. Gezien de omvang van het succes van jobbing heeft het "start-up systeem" het fenomeen overgenomen. Speciale platforms bloeien als een boom in het voorjaar en vechten een felle strijd. En niet onterecht, want naar schatting bedraagt de jaaromzet wereldwijd 48 miljard euro (bron YoupiJob).

De "jobbeur" verplaatst zich met zijn eigen voertuig en betaalt zelf de benzine en het parkeren. Hij komt met zijn uitrusting en vervangt beschadigd gereedschap op eigen kosten. De platforms voegen een marge van 10 tot 30% toe op het bedrag van de dienst, voor de contacten en de eventuele garanties die worden geboden.

"Mensen die op zoek zijn naar extra inkomsten zijn vaak tevreden met de dienstverlening van de platforms... Aangezien hun sociale bescherming ook verzekerd is, zijn de platforms een pluspunt.

De "Satisfait ou Refait"-garantie is een service die bedoeld is om aanvragers gerust te stellen en en om jobbers in staat te stellen om met een gerust hart te werken. Sommige platforms bieden een ontevreden klant ook een vergoeding aan. Deze after-sales service garantie maakt het in principe mogelijk om de reparatie te financieren in geval van een uitvoeringsfout en de benodigde apparatuur (lees de algemene voorwaarden van het platform).

De administratieve kant van jobbing

De persoon die gebruik maakt van een "jobbeur" is verplicht een melding te doen aan de URSAFF voor elke interventie van meer dan 2 uur en € 50 aan vergoeding.
Wanneer de dienst in aanmerking komt voor de CESU, kunnen de uitgaven tot 50% belastingkrediet opleveren.
Als de "jobbeur" beroepsmatig werkt, hoeft er normaal gesproken geen aangifte te worden gedaan.

Ben je op zoek naar een jobbeur?

Zorg voor een duidelijk omschrijving van het uit te voeren werk.

Vermeld het type van de gevraagde dienst: installatie van een elektrische radiator, installatie van een garderobekast, schilderen van een kamer, isolatie van een zolder, veranderen van een stopcontact, onderhoud van een tuin, enz.
Geef alle details die nodig zijn om een schatting te maken.
Vermeld de gewenste data, beschikbaarheid, enz.
Voeg indien mogelijk één of meer foto’s toe van de plaats waar de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Vergewis je ervan dat je met een serieuze "jobbeur" te maken hebt

Het is niet gemakkelijk om werk te laten uitvoeren door een vreemde. Het kunnen raadplegen van de e-reputatie van "brico-jobbeurs" die reageren op jouw advertentie is een manier om de risico’s van teleurstelling te beperken. Verschillende "jobbing"-sites stellen klanten in staat om de dienstverlener te beoordelen aan het einde van diens missie. Sommige (zoals Frizbiz, een partner van Leroy Merlin) geven toegang tot het profiel en de beoordeling van hun medewerkers, zonder dat je je vooraf moeten registreren. Op andere platformen moet je eerst adverteren.

Pas op voor te lage offertes

Het aanbod is veel groter is dan de vraag. Deze concurrentie dwingt de "jobbeur er soms toe een te lage prijs aan te bieden. Aan het einde van het werk vragen ze dan om een extra vergoeding, waarbij ze beweren dat ze het belang van het te verrichten werk hebben onderschat.

Controleer de garanties

In hun algemene verkoopsvoorwaarden (CGV) zetten de jobbing platforms de aangeboden garanties ter bescherming van individuele eisers uiteen: materiële schade, risico’s op gebrekkig vakmanschap, niet-voltooiing, persoonlijk letsel, etc. Lees ze aandachtig door om te beslissen of het vastgestelde plafond voor de vergoeding al dan niet aansprakelijk is.

Geef de voorkeur aan online betaling

Jobbing-sites stellen zich steeds vaker voor als "trusted third party" of "transaction guarantor" om de klanten gerust te stellen. Daartoe rekenen ze, na aanvaarding van de offerte, de bestelde dienst online aan en maken ze het bedrag over op een speciale rekening... tot de klant de opdracht valideert, zodra deze klaar is. Het bedrag kan dan worden betaald aan de jobbeur, na levering en activering van een betalingscode.

Snelheid: de troef van de jobber

Jobbing platforms werken als zoekmachines. Zij zorgen voor een koppeling tussen zoeken en dienstverleners (zelfstandigen die als zodanig zijn geregistreerd), hun profiel en ervaringsniveau, en vergemakkelijken de geolokalisatie.
Om van de dienst gebruik te kunnen maken, moet de aanvrager eerst een account aanmaken door minimaal een e-mailadres en een telefoonnummer op te geven. Zij kunnen dan hun verzoek indienen in de vorm van een advertentie.

De eerste reacties van geïnteresseerde "jobbers" komen binnen enkele minuten binnen. Het voordeel ligt voor de hand ten opzichte van de wachttijd die wordt opgelegd door de meest reactieve professionele bedrijven.

Aantrekkelijke inkomsten voor de jobber

Jobbing laat de amateur, in de strikte zin van het woord, toe om de eindjes aan elkaar te knopen door lokaal in te grijpen.
Het bedrag van de vergoeding kan aanzienlijk variëren van het ene platform tot het andere, of zelfs binnen dezelfde site, afhankelijk van de rating van de "jobbers". Een van de referentiesites (Needhelp, een partner van Brico-Dépôt en Castorama) geeft een gemiddelde van € 30 tot € 50 aan voor het monteren van meubilair, € 200 tot € 500 voor het plaatsen van wand- of vloerbekleding, € 350 tot € 2.000 voor het plaatsen van keukens en badkamers.
Maar er is geen exclusiviteit en steeds vaker bieden ook professionals hun diensten aan. Zij zien dit als een kans om hun orderportefeuilles snel te vullen, ook al betekent dit dat de traditionele markt van ambachten en kleine bedrijven wordt omzeild. Het systeem verschuift dus van de collaboratieve economie naar fulltime professioneel werk onder het mom van "jobbing".

Jobbing: een nogal vage juridische situatie

Veel "jobbers" hebben geen status of arbeidscontract. Bovendien is het woord "werk" vaak taboe, waarbij "jobbing"-platforms de voorkeur geven aan hun rol als schakel tussen vraag en aanbod van oplossingen. Naast het feit dat de diensten zelden officieel worden gecontracteerd, hebben "jobbers" te maken met de moeilijkheden die inherent zijn aan het systeem. Vertragingen door de klant, gemiste afspraken, parkeergelden, gereedschapsbreuk... het zijn allemaal onvoorziene kosten voor de deelnemers. Er kunnen waarborgen worden ingebouwd, maar vooral om de klanten gerust te stellen en controverses op de locaties te vermijden die nadelig zijn voor de goede gang van zaken. Sommige platforms nodigen dus "jobbers" uit om vanaf een minimuminkomen van ongeveer € 1.000 euro een eigen bedrijf op te zetten. Anderen vereisen een SIRET-nummer nodig om zich te kunnen registreren.

Welke bescherming bieden deze platforms?

Jobbing-platforms maken zich grote zorgen over hun reputatie en die van hun stakeholders. Daartoe kunnen ze de bescherming van de transacties wapenen door een "Protection civile"-garantie af te sluiten met een verzekeringsmaatschappij (Axa, Maif...). Om er van gebruik te kunnen maken, moet je de dienst online hebben besteld en betaald.

De verzekering dekt over het algemeen lichamelijk letsel en materiële schade. Afhankelijk van de contracten die door de platforms worden ondertekend, variëren de toegekende bedragen van maximaal 2.000 tot 10 miljoen euro. Het is echter belangrijk om niet onder een van de vele uitsluitingsclausules te vallen die bij elke garantie horen (Spinetta-wet van 4 januari 1978).

Ben je geïnteresseerd?

Type in je zoekmachine het woord "jobbing" in en je vindt een ruime keuze!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Système D

  Système D is een uitstekend Frans tijdschrift, maar waar komt die naam vandaan?

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention