In het Frans wordt gesproken van de IRVE, de infrastructure de recharge des véhicules électriques, zowel voor een particulier als openbaar oplaadpunt voor elektrische voertuigen.
Het Green’UP stopcontact van Legrand zag in 2014 het licht. Hij ziet er uit als een gewoon stopcontact, maar kent een aantal verbeteringen in termen van stevigheid en vermogen.
Om op vol vermogen te kunnen werken, moet het voertuig kunnen worden opgeladen met een compatibele oplaadkabel. De Renault Zoé was het eerste voertuig dat standaard werd geleverd met een dergelijke laadkabel, waardoor het via een "gewoon" stopcontact met aanvaardbare prestaties kon worden opgeladen.
De Green’UP-aansluiting maakt het mogelijk om langzaam op te laden tot 3,2kW in eenfasige wisselstroom tot maximaal 14A. Een conventionele stekker voor huishoudelijk gebruik is slechts in staat om 2,3kW, ofwel 10A continu, te leveren en niet 16A, zoals je zou denken. Hoewel deze gegevens op de stekker staan vermeld, verwijst deze waarde naar de stroom die de stekker in korte tijd kan weerstaan. Om dit prestatieniveau te bereiken zonder de afmetingen van de stekker te wijzigen en om compatibel te blijven met conventionele stekkers, was het nodig om enerzijds de geleidbaarheid van de materialen te verbeteren en anderzijds een systeem toe te voegen waarmee de stekker door de oplaadkabel kan worden geïdentificeerd om elk risico van opladen op een te hoog vermogen op een conventionele stekker te vermijden.
De verbetering van de geleidbaarheid wordt bereikt door de contacten te behandelen met zilver, waardoor ze een glanzend uiterlijk krijgen dat zich onderscheidt van die van een conventionele stekker. Het detectiesysteem bestaat uit een eenvoudige magneet die zich in de Green’UP-wandcontactdoos bevindt en die wordt gedetecteerd door de compatibele laadkabel.
Om volledig te kunnen functioneren heeft het Green’UP systeem een wandcontactdoos nodig, maar ook een laadkabel die compatibel is met dit systeem, wat niet bij alle kabels het geval is. Wordt niet aan een van deze twee voorwaarden voldaan, dan zal het opladen plaatsvinden bij 2,3kW, zoals bij een conventioneel huishoudelijk stopcontact.
De elektrische basisinstallatie die door de fabrikant wordt geleverd, is ontworpen om te kunnen worden opgewaardeerd. Daarom moeten de stroomonderbreker en de kabels zodanig worden gedimensioneerd dat ze een belasting tot 3,7kW kunnen verdragen, ofwel 16A bij 230 Volt. De Green’UP stekker kan zo later worden vervangen worden door systeem dat vermogen continu kan ondersteunen.
Het leggen van de bekabeling en het plaatsen van de schakelaars en aansluitingen.
Huidige bezoekers: 42
In deze rubriek vind je alles wat we je kunnen vertellen over de Franse elektrische installatie. Waar wijkt ze af van die in Nederland en waar moet je speciaal op letten. In een reeks van artikelen gaan we van centrale tot stopcontact.
Enkele schema’s komen van de website http://entraidelec.com.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.
Verschillende soorten dienstverlening.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.