allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraElektrische installatieOplaadpunt elektrisch voertuig
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Alles wat we je kunnen vertellen over de Franse elektrische installatie.

Oplaadpunt elektrisch voertuig

maandag 23 maart 2020 , door Hanjo

In het Frans wordt gesproken van de IRVE, de infrastructure de recharge des véhicules électriques, zowel voor een particulier als openbaar oplaadpunt voor elektrische voertuigen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Elektrische circuits - Vloerverwarming
Beoordeling:
Bezoeken: 725
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Green’UP

Het Green’UP stopcontact van Legrand zag in 2014 het licht. Hij ziet er uit als een gewoon stopcontact, maar kent een aantal verbeteringen in termen van stevigheid en vermogen.

Om op vol vermogen te kunnen werken, moet het voertuig kunnen worden opgeladen met een compatibele oplaadkabel. De Renault Zoé was het eerste voertuig dat standaard werd geleverd met een dergelijke laadkabel, waardoor het via een "gewoon" stopcontact met aanvaardbare prestaties kon worden opgeladen.

Hoe werkt de Green’UP-contactdoos

De Green’UP-aansluiting maakt het mogelijk om langzaam op te laden tot 3,2kW in eenfasige wisselstroom tot maximaal 14A. Een conventionele stekker voor huishoudelijk gebruik is slechts in staat om 2,3kW, ofwel 10A continu, te leveren en niet 16A, zoals je zou denken. Hoewel deze gegevens op de stekker staan vermeld, verwijst deze waarde naar de stroom die de stekker in korte tijd kan weerstaan. Om dit prestatieniveau te bereiken zonder de afmetingen van de stekker te wijzigen en om compatibel te blijven met conventionele stekkers, was het nodig om enerzijds de geleidbaarheid van de materialen te verbeteren en anderzijds een systeem toe te voegen waarmee de stekker door de oplaadkabel kan worden geïdentificeerd om elk risico van opladen op een te hoog vermogen op een conventionele stekker te vermijden.

De verbetering van de geleidbaarheid wordt bereikt door de contacten te behandelen met zilver, waardoor ze een glanzend uiterlijk krijgen dat zich onderscheidt van die van een conventionele stekker. Het detectiesysteem bestaat uit een eenvoudige magneet die zich in de Green’UP-wandcontactdoos bevindt en die wordt gedetecteerd door de compatibele laadkabel.

Om volledig te kunnen functioneren heeft het Green’UP systeem een wandcontactdoos nodig, maar ook een laadkabel die compatibel is met dit systeem, wat niet bij alle kabels het geval is. Wordt niet aan een van deze twee voorwaarden voldaan, dan zal het opladen plaatsvinden bij 2,3kW, zoals bij een conventioneel huishoudelijk stopcontact.

De elektrische basisinstallatie die door de fabrikant wordt geleverd, is ontworpen om te kunnen worden opgewaardeerd. Daarom moeten de stroomonderbreker en de kabels zodanig worden gedimensioneerd dat ze een belasting tot 3,7kW kunnen verdragen, ofwel 16A bij 230 Volt. De Green’UP stekker kan zo later worden vervangen worden door systeem dat vermogen continu kan ondersteunen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 42

Trefwoorden
Werkzaamheden Woning
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Elektrische installatie

  In deze rubriek vind je alles wat we je kunnen vertellen over de Franse elektrische installatie. Waar wijkt ze af van die in Nederland en waar moet je speciaal op letten. In een reeks van artikelen gaan we van centrale tot stopcontact.

  Enkele schema’s komen van de website http://entraidelec.com.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention