De competenties van de CSE van een bedrijf verschillen naar gelang van de omvang van het bedrijf:
- voor bedrijven met 11 tot 49 werknemers zijn de competenties vergelijkbaar met die van de werknemersafgevaardigden;
- voor bedrijven met meer dan 50 werknemers zijn de competenties een combinatie van ondernemingsraad, CHSCT en de afgevaardigden van de werknemers.
Rol in alle bedrijven
De CSE legt de individuele en collectieve vorderingen van de werknemers voor aan het hoofd van de onderneming en bevordert hun collectieve vorm. De leden van de personeelsdelegatie kunnen bij de arbeidsinspectie opmerkingen of klachten indienen over de naleving door de werkgever van elementen die onder de controle op de toepassing van het arbeidsrecht vallen. De CSE kan onderzoek doen in geval van een arbeidsongeval of beroepsziekte. Het houdt verband met de beoordeling van de beroepsrisico’s die door de werkgever in het "document unique" zijn vastgelegd.
In Frankrijk is het document unique, of document unique d’évaluation des risques professionnels (DU of DUERP) een verplicht document voor elke werkgever wiens bedrijf ten minste één werknemer in dienst heeft. Dit instrument maakt het mogelijk om de resultaten van de aanpak van de preventie van arbeidsrisico’s voor de werknemer(s) te beschrijven en te bestendigen. Het document unique moet ten minste eenmaal per jaar en bij elke wijziging van de situatie worden bijgewerkt. Het moet ook worden herzien na elk arbeidsongeval.
Raadplegingen
De CSE neemt deel aan een jaarlijkse overleg over:
- de strategische oriëntaties van het bedrijf;
- de financiële en economische situatie van de onderneming;
- het sociaal beleid van het bedrijf, de arbeidsomstandigheden en de werkgelegenheid.
De CSE moet over al deze raadplegingen één enkel advies uitbrengen.
In bedrijven met ten minste 300 werknemers moet de CSE ook worden geraadpleegd bij de invoering van nieuwe middelen voor het toezicht op de activiteiten van de werknemers. Zij moet ook worden geraadpleegd in geval van plannen voor collectief ontslag om economische redenen of zelfs voor een aanzienlijke inkrimping van het personeelsbestand, ook al gaat het niet om ontslagen (bijvoorbeeld plannen voor vrijwillig ontslag). Ook bij een overnamebod of wanneer een collectieve procedure wordt ingeleid, moet de CSE worden geïnformeerd.
Beroep op deskundigen
De CSE kan zich laten bijstaan door deskundigen , hetzij in het kader van het jaarlijkse overleg, hetzij op eigen initiatief.
Ze kan besluiten een beroep te doen op een deskundige voor het onderzoek van de strategische richtlijnen van de onderneming, voor de raadpleging over de economische en financiële situatie van de onderneming en in het kader van de terugkerende raadpleging over het sociaal beleid, de arbeidsvoorwaarden en de werkgelegenheid van de onderneming.
De CSE kan besluiten een registeraccountant van haar keuze in te schakelen:
- bij fusies of overnamebiedingen;
- bij de uitoefening van het recht van economische waarschuwing;
- bij collectieve ontslagen om economische redenen.
Het comité kan ook een registeraccountant aanstellen om alle analyses te maken die nuttig kunnen zijn voor de vakbonden bij de voorbereiding van de onderhandelingen over een bedrijfsakkoord betreffende de organisatie van de arbeidstijd, de vergoeding, de vaststelling van de voorwaarden voor de beroepsmobiliteit. Hetzelfde geldt voor de onderhandelingen over een collectieve overeenkomst, die de inhoud van het arbeidsbeschermingsplan kan bepalen.
In ondernemingen met ten minste 300 werknemers kan de CSE besluiten een beroep te doen op een technische deskundige van zijn keuze in verband met elk project voor de invoering van nieuwe technologieën en elke belangrijke wijziging van de gezondheids-, veiligheids- of arbeidsomstandigheden. Ook kan een beroep worden gedaan op een technische deskundige om zich voor te bereiden op onderhandelingen over gelijkheid op het werk.
Sociale en culturele activiteiten
Voor bedrijven met ten minste 50 werknemers neemt de CSE de rol, verantwoordelijkheden en taken die voorheen aan de ondernemingsraad werden gedelegeerd, volledig op zich. De missie van de CSE is het opzetten van sociale en culturele activiteiten in de onderneming om de arbeidsomstandigheden van de werknemers te verbeteren.
In tegenstelling tot het exploitatiebudget dat in bedrijven met meer dan 50 werknemers een verplichting is, blijft het budget voor sociale en culturele activiteiten voor de onderneming facultatief. Het is aan de werkgever om te beslissen of hij of zij een budget wil toewijzen en hoeveel dat zal zijn. Als er eenmaal een budget voor sociale en culturele activiteiten is vastgesteld, mag de werkgever dat het jaar daarop niet meer verlagen.
Net als bij ondernemingsraden kunnen bepaalde diensten die door de CSE worden aangeboden, worden vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen indien zij voldoen aan specifieke voorwaarden die door URSSAF zijn vastgesteld. Er zijn 7 categorieën die een dergelijke vrijstelling toestaan:
- hulpmiddelen voor de financiering van persoonlijke diensten en kinderopvang ;
- de toewijzing van geschenken en bonnen;
- cultuurcheques, goederen of diensten van culturele aard;
- deelname aan vakanties, kortingen op reiskosten, sportactiviteiten;
- vakantiebonnen;
- hulp;
- de financiering van de aanvullende pensioenvoorziening.
Voor bedrijven met minder dan 50 werknemers is het niet verplicht om deze voordelen op te zetten, maar kan dit het gevolg zijn van een overeenkomst of een vrijwillige verbintenis van de werkgever. In een bedrijf met minder dan 50 werknemers kan geen enkel budget rechtstreeks door dit orgaan worden beheerd, aangezien de CSE niet als rechtspersoon wordt erkend en geen bankrekening mag openen.
Een centrale CSE
In bedrijven met meerdere vestigingen kan ook een centrale CSE worden opgericht, die de bevoegdheden van de centrale ondernemingsraad overneemt. De samenstelling van de centrale CSE omvat de werkgever of zijn vertegenwoordiger (eventueel bijgestaan door 2 werknemers) en een vakbondsafgevaardigde van elke werknemersvertegenwoordiging die in de onderneming aanwezig is. Een vergadering kan worden aangevuld door andere leden tijdens sessies over gezondheid, veiligheid en arbeidsomstandigheden.
De ondernemingsraad (conseil d’entreprise)
Er kan ook een ondernemingsraad worden opgericht binnen de betrokken bedrijven. Deze raad zal worden gebruikt wanneer vakbondsafgevaardigden bij het proces worden betrokken.