allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenUitbouwenWel of niet uitbouwen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wel of niet uitbouwen

maandag 23 maart 2020 , door Hanjo

Naast de ruimtebesparing die een uitbreiding met zich meebrengt, moeten de extra vierkante meters helpen om het dagelijkse comfort te verbeteren. Een blik op de vragen die je jezelf moet stellen voordat je de buitenmuren verplaatst.

Het vorige artikel in deze rubriek: Voor je de zolder bewoonbaar maakt...
Beoordeling:
Bezoeken: 188
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het vergroten van het woonoppervlak van de woning kan een verhuizing voorkomen of uitstellen. Maar voordat je aan een uitbreidingsproject begint, is het belangrijk om de balans op te maken van het bestaande comfort.

Welke ruimte wordt er gemist?

 • Welke ruimtes zijn het minst comfortabel of overdag het donkerst?
 • Zou het verstandig zijn om een slaapkamer met een doucheruimte te installeren op de plaats waar zich momenteel de woonkamer bevindt?
 • Is de keuken goed toegankelijk en functioneel?
 • ...

Het creëren van extra vierkante meters kan ook een kans zijn om een herindeling van de bestaande ruimte te doen.
In een huis met een toegankelijke kelder of kruipruimte is het veranderen van de plaats van de badkamer en ander natte ruimtes op de begane grond niet gecompliceerd.
Maar wees voorzichtig: het is beter om de trapopening onaangeroerd te laten, want een wijziging zal al gauw een kostenpost van enkele duizenden euro’s met zich meebrengen.

Het is een goed idee om met het hele gezin een lijst met wensen en prioriteiten op te stellen.

Een herindelen van de bestaande ruimte

Het creëren van extra (slaap)kamer vereist niet noodzakelijkerwijs een uitbreiding van de woning. Door de woonkamer te verplaatsen kan deze ruimte worden omgetoverd tot meerdere slaapkamers of zelfs tot een master suite.

Wat zijn de uitbreidingsmogelijkheden op mijn perceel?

Zodra de verwachtingen zijn gedefinieerd, moet je controleren wat de stedenbouwkundige regels toestaan en hoe deze van toepassing zijn op jouw perceel.

De meeste grotere gemeentes zetten hun lokale stedenbouwkundig plan (PLU) online. Daarin vind je onder andere de hoogtelimieten, de afstanden tot de omliggende terreinen, het aantal parkeerplaatsen, het bebouwbare percentage van een perceel, enz.

In gebieden met risico van overstroming kan het risicopreventieplan vereisen dat een uitbreiding alleen in de hoogte of boven een bestaande kruipruimte mag worden gebouwd.
Het is daarom essentieel om een afspraak te maken met de afdeling stedenbouw van de gemeente om teleurstelling te voorkomen.

Het is ook een gelegenheid om te weten te komen of het huis al dan niet in een beschermd gebied ligt. Niet alleen omdat dit langere administratieve vertragingen met zich meebrengt, maar vooral ook om beperkingen voor de uitvoering en de esthetiek van de gebouwen.

Sommige steden hebben een dienst "qualité architecturale". Deze stelt je (meestal kosteloos) in staat om jouw project voor te stellen en iemand te ontmoeten die de lezing van de verzamelde documenten zal verduidelijken. Het is in elk departement mogelijk om een afspraak te maken met een architect in de CAUE (www.fncaue.com). Deze kan je uitleggen wat wel of niet is toegestaan in jouw gemeente en op jouw perceel.

Aan de hand van een tekening van het huis, de grond en de beperkingen die verbonden zijn aan de stedenbouwkundige voorschriften van jouw gemeente, kun je de uitbreidingsmogelijkheden vaststellen.

Het ABC van de PLU

Hoewel het reglement van de ene gemeente tot de andere verschilt, is de woordenschat identiek. Zo worden in stedelijke gebieden de delen van een perceel opgesplitst:

 1. Bande de retrait par rapport à la voirie, het niet-bebouwbare gedeelte tot de openbare weg;
 2. Bande de construction principale, het gedeelte waarbinnen gebouwd mag worden, meestal met een "hauteur maximale autorisée";
 3. Bande en limite latérale de propriété, de strook ernaast waarvoor meestal een beperkte bouwhoogte geldt;
 4. Bande de construction secondaire, de achterzijde, waar vaak gebouwd mag worden met een verminderde toegestane hoogte.

Uitbreiding en natuurlijk licht

Een uitbreiding mag het huis niet verduisteren. Om dit te voorkomen zijn er veel ontwerptips.

Je kunt overwegen om in de gevel een groot raam te plaatsen of een dakraam of erker op het nieuwe dak te maken.
Het is ook mogelijk om te spelen met hoogteverschillen, een timpaan van glas voorzien of opening maken, zelfs zonder uitzicht.
Door de oriëntatie van de openingen te diversifiëren ontstaat een aangename ruimte.
Wees voorzichtig met het creëren van ramen of een balkon, terras of buitentrap die inkijk een naburige woning veroorzaken.
Om de privacy te beschermen, legt de Code Civil wettelijke afstanden op tot naburige eigendommen: een afstand van 1,90 meter voor rechte aanzichten en 60 cm voor schuine aanzichten.

De lokale PLU kan nog strengere regels voorschrijven. Met uitzondering van de muren tussen geschakelde panden is een opening met een vast raam, bedoeld is om een kamer te verlichten, mogelijk dat geen inkijk bij de buren veroorzaakt. Het moet zich 2,60 m boven de begane grond bevinden of 1,90 m boven de vloer van een etage. Voor de afmeting gelden geen regels.

Geen enkele buurman mag zonder toestemming van de ander een opening (vast kozijn) maken in een muur tussen geschakelde woningen.

De veranda, geen schittering

De grote glazen wanden van veranda’s hebben het voordeel dat ze de constructie waarop ze zijn opgebouwd niet donkerder maken. Ze zijn echter niet vrij van gebreken.

Een 100% beglaasd dak is een bron van ongemak: broeikaseffect en verblinding. Houd terdege rekening met de oriëntatie bij het plannen van zonwering, ondoorzichtige muren of binnenzonwering.
In de winter wordt de uitbouw koud zodra de zon ondergaat.
De plaatsing van buitenluiken versterkt de thermische isolatie en vertraagt een eventuele inbraak.
De helft van de eigenaren gebruikt hun veranda bijna elke dag in de winter en bijna een kwart heeft een volledig open verbinding met het huis.

Hun uitvoeringskwaliteiten moeten daarom onberispelijk zijn.

Je kunt glas in het dak van een veranda beperken tot de gevelzijde. Je creëert zo schaduw, terwijl je een aangename verlichting hebt.

Welke materialen voor de uitbreiding?

Of een uitbreiding nu een voortzetting is van het bestaande of een breuk met het bestaande, hedendaags of traditioneel, de esthetiek en de materialen waaruit deze bestaat moeten worden bepaald.

De uitbouw in metselwerk maakt geleidelijk plaats voor houten constructies, die in 2015 één op de vijf uitbreiding vertegenwoordigden. Hout heeft het voordeel van een snelle bouw, maar dat betekent niet dat de kosten lager zijn. Vandaag de dag zijn de kosten van een traditioneel metselwerk of een houten aanbouw ongeveer gelijk.
Tel tussen de € 1.800 en € 2.600 per vierkante meter voor een afgewerkt bouwwerk en een winst van ongeveer 30% als je de afwerking zelf uitvoert.
Alleen een veranda is per vierkante meter goedkoper, maar biedt niet dezelfde kwaliteiten van comfort, met name thermisch en akoestisch.

Een betonnen uitbouw

Een uitbouw kan, zoals hier afgebeeld, worden gemaakt in staalskelet en geprefabriceerde betonplaten, met behulp van hetzelfde bouwproces als huizen.

Zelfbouw of laten bouwen?

Tenzij je een ervaren klusjesman bent, is het bouwen van een uitbreiding een grote onderneming waarbij improvisatie geen goede keuze is. Laat zeker de fundering en het dak over aan vakmensen, waardoor je bovendien profiteert van de tienjarige garantie.

Maar voordat je met een bedrijf in zee gaat, vraag je eerst een aantal offertes aan en vraagt je je buren, vrienden of collega’s die dit soort werk al eerder hebben gedaan.
Zodra een bedrijf is geselecteerd, vraag je het verzekeringscertificaat met de offertes aan. De namen en het SIRET-nummer op deze documenten moeten absoluut overeenkomen.

Een laatste nuttige voorzorgsmaatregel bij problemen in verband met de bouw is het bellen van de op het certificaat vermelde verzekeringsmaatschappij om te controleren of het contract nog steeds van kracht is.
In geval van een geschil heb je deze verzekeringsgegevens nodig.

De overheid stelt de lijst van RGE-gekwalificeerde bedrijven ter beschikking op http://renovation-info-service.gouv... en een professional met de Qualibat-certificering is te vinden op www.qualibat.com.

Wat zijn de administratieve stappen bij een uitbreiding?

De te vervullen formaliteiten variëren afhankelijk van de grootte en de locatie van de uitbreiding.

Vanaf 5 m² is een déclaration préalable vereist.
Bij meer dan 20 m² extra vloeroppervlakte (of 40 m² in een stedelijk gebied met een PLU) is een permis de construire verplicht.
Een permis de construire is ook nodig als de totale oppervlakte na de werkzaamheden meer dan 170 m² vloeroppervlak bedraagt. En in dit geval is het inschakelen van een architect verplicht.
Zodra de bouw voltooid is, meld je de voltooiing. Deze melding is verplicht en vormt de basis voor de aanpassing van de woningbelastingen.

Thermische voorschriften

Als je een bedrijf inschakelt, zijn de eisen voor de thermische kwaliteit van de uitbreiding afhankelijk van de grootte.
Sinds december 2014 zijn de meeste van hen onderworpen aan het thermisch reglement per element (dat van de renovatie).

Alleen uitbreidingen met een oppervlakte van meer dan 50 m² moeten voldoen aan de thermische regelgeving die van toepassing is op nieuwe gebouwen (RT 2012), een thermisch onderzoek is niet meer nodig.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention