allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenTest je kennisQuiz: De Julimonarchie
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Quiz: De Julimonarchie

De Julimonarchie (Frans: monarchie de juillet) was een periode van een liberale constitutionele monarchie in Frankrijk. Test je kennis met 18 vragen over dit onderwerp. Namen hebben we zoveel mogelijk in het Frans gezet.

Het vorige artikel in deze rubriek: Quiz: Bourbonnais, het dialect van de Allier
Beoordeling:
Bezoeken: 111
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wat weet je van de "Julimonarchie"?
-1: Welk politiek regime ging aan de monarchie de juillet (de Juli-Monarchie, 1830-1848) vooraf?
-2: Welke vorst werd in 1830 tot koning van de Fransen gekroond?
-3: Tot welke nieuwe dynastieke tak behoorde hij?
-4: In een bekende karikatuur in een satirische krant wordt de koning afgebeeld met een vreemd hoofd. Met welk fruit of welke groente wordt hij vergeleken?
-5: Hoe heten de dagen van de rellen die hem in juli 1830 aan de macht brachten?
-6: Welke monarch volgde hij op voor de troon van Frankrijk?
-7: Het regime was een constitutionele monarchie waarin het stemrecht beperkt was tot een minderheid van de burgers volgens het "système censitaire". Wat is de betekenis van deze term?
-8: Het was de tijd waarin de spoorwegen zich in Frankrijk ontwikkelden. In 1837 werd de eerste passagierslijn, met een lengte van 19 km, in gebruik genomen. Welke steden werden verbonden?
-9: Het was het begin van de industriële revolutie en de eerste sociale conflicten. Wat was de naam van de opstand van de weverij van Lyon in 1831?
-10: Het is een periode van precaire allianties en politieke instabiliteit. Veel regeringen volgen elkaar op. Welke voorzitter van de Raad onder de Juli-Monarchie wordt later president onder de Derde Republiek?
-11: De Julirevolutie was de inspiratie voor het beroemde schilderij "La liberté guidant le peuple".

Wie maakte het?

-12: Monarchisten (legitimisten en Orleanisten), Bonapartisten en Republikeinen strijden om de macht. De republikeinse opstand van 5 en 6 juni 1832 was het decor voor een gedenkwaardige bundel van een beroemde roman. Welke?
-13: Onder de regeringsleiders van de juli-monarchie bevond zich een maarschalk die zich in Austerlitz had onderscheiden. Wat was zijn naam?
-14: De koning probeerde de Bonapartisten te sussen door de Arc de Triomphe de l’Etoile in te wijden en door de terugkeer van de as van Napoleon uit Sint Helena in 1840 met "grote pracht en praal" te organiseren. In welk prachtig monument liggen nu de overblijfselen van Napoleon?
-15: Tijdens de Julimonarchie begon het Franse koloniale rijk zich uit te breiden. Welk gebied werd gekoloniseerd vanaf 1830?
-16: Het volk eiste meer democratie en een diepe sociale malaise bevorderde het ongenoegen dat fataal zou zijn voor het regime. Wat was de naam van de revolutie van 1848 die een einde maakte aan de Julimonarchie?
-17: De Bonapartisten met Louis-Napoléon Bonaparte, de neef van Napoléon I, hebben de macht teruggewonnen. In welke hoedanigheid kwam hij in december 1848 Frankrijk besturen?
-18: Met de Julimonarchie eindigt de heerschappij van de Bourbons in Frankrijk. In een Europees land regeert echter nog steeds een tak van het Bourbon-koningshuis. Welk land?

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention