allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingLeven en meelevenGeen eindexamen, het gebeurde ook in Frankrijk
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Geen eindexamen, het gebeurde ook in Frankrijk

zaterdag 28 maart 2020 , door Hanjo

In Nederland worden dit jaar vanwege de corona-crisis geen eindexamens afgenomen en bepalen de schoolonderzoeken of een leerling geslaagd is. In België is vooralsnog alleen sprake van uitstel van geplande examens.

Het vorige artikel in deze rubriek: Franse uitvindingen
Beoordeling:
Bezoeken: 163
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het is mei 1968. Studenten protesteren tegen de maatschappij van toen: de machtsverhoudingen, klassendiscriminatie en het ouderwetse onderwijssysteem. Al snel slaat het protest over van studenten op arbeiders en in korte tijd ligt heel Frankrijk plat.

In deze chaotische periode van demonstraties zijn er middelbare scholieren die over een maand hun "bac" moeten halen. Maar de middelbare scholen zijn geblokkeerd en de leraren zijn in staking. Normaliter bestaat het eindexamen uit mondelinge en theoretische toetsen, verspreid over meerdere dagen, waarmee scholieren toegang tot de universiteit krijgen. De situatie dwingt de Franse regering ertoe het baccalaureaatssysteem aan te passen. Het resultaat is een ongekend hoog slagingspercentage. Op 13 mei 1968 stonden de middelbare scholen vooraan in de Parijse processie. En op dat moment nam niemand het examen serieus. "We hebben er niet voor gestudeerd," was de algemene tendens.

Mondelinge examens

Op het ministerie van Onderwijs is paniek vanwege de stakingen. Medio mei vraagt de rector van Rennes om uitstel van het baccalaureaat. Geen sprake van, vindt de minister. Daarom doet de rector van Reims een tegenvoorstel: een mondeling eindexamen.
De minister van Onderwijs neemt op 28 mei ontslag en zijn opvolger valideert een mondeling baccalaureaat. Rond 27 juni organiseert elke academie de examens. Ze worden in één dag gehouden en de resultaten zijn nog dezelfde avond bekend. Om te evalueren gebruiken de leerkrachten het schoolrapport, wat resulteert in een slagingspercentage van 81,3%, vergeleken met 62% in 1967.

Toch een positief effect

Maar onderzoek van de Universiteit van Bonn laat zien dat deze beslissing ook positieve effecten had op de betrokken jongeren.
Door de onrusten werden er in 1968 alleen twee mondelinge toetsen afgenomen bij de eindexamenleerlingen en behaalde dertig procent meer scholieren het flink afgeslankte baccalaureát, wat ze toegang geeft tot de universiteit. Het zijn vooral studenten uit middenklassengezinnen, die, wanneer de toets niet was versoepeld, het niet hadden gered. Toch blijkt deze groep op latere leeftijd hogere opleidingen te doen, meer te verdienen en dit ook door te geven aan de volgende generatie.

Het niet doorgaan van het baccalaureát gaf scholieren uit een lager socialer milieu dus de kans om in hun vervolgopleiding te laten zien wat ze konden.

Het zal ook in Nederland interessant zijn om het carrièrepad van de eindexamenleerlingen van 2020 te volgen. Want het onderzoek naar de Franse scholieren laat zien dat als je diploma’s relatief makkelijk "weggeeft", mensen daar baat bij hebben. Het zou dus positief kunnen uitpakken!

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • LGBT

  De lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap in Frankrijk.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 53

Trefwoord
Coronavirus
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Leven en meeleven

  Wanneer je in Frankrijk woont, is het belangrijk op de hoogte te zijn van de Franse gewoontes en tradities. Wat wordt wel en niet van je verwacht en wat mag je van de Fransen verwachten.

  We hebben dit onderwerp verdeeld in de volgende rubrieken...

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention